Un important aport este adus in acest caz  de traditia existenta in special in zonele dificile locuirii, unde oamenii “au invatat” de mai mult timp sa traiasca natural si cu resurse foarte putine.

Vom exemplifica aceste solutii cu casele construite in pamant in Tunisia, zona mai muntoasa din apropierea desertului, unde se gasesc multe astfel de locuinte (dar si restaurante, hoteluri etc) “amenajate” in grote (care se numesc aici “gorfe”) sau sapate in pamantul lutos in scopul locuirii. In aceste zone traiau odinioara trogloditii insa, la o analiza mai atenta vom observa ca aceste case sunt constructii “destepte” si ecologice. Sapatura larga rotunda sau patrata permite  accesul luminii naturale, in zona centrala fiind “o curte”, inclusiv cu vegetatie. Marginile ridicate nu permit inundarea iar lutul ofera o izolatie excelenta, mentinand racoarea cand afara este arsita si caldura cand afara este foarte frig (in timpul noptii). Sapaturile in marginile deschiderii realizeaza organizarea locuintei, care beneficiaza de bucatarie cu cuptor (pentru gatit), zona de sedere, dormitoare.

Foarte interesante sunt si amenajarile de interior, care aduc mult cu decorurile minimaliste, dar care, in plus, beneficiaza de decoratiuni lucrate manual, deseori chiar de catre locatari. Intre decoratiuni cele mai importante sunt obiectele ceramice traditionale (cu modele si elemente grafice berbere), printre care vase, platouri, farfurii, cuptoare, aplice precum si covoarele orientale (inclusiv cele de tip kilim) cu modele tunisiene deosebite si accesorii din materiale textile – fete de masa, cuverturi de pat, turbane, fructiere si cosuri realizate din frunze de palmier.

Related posts

CASE DE VANZARE: Vila moderna in Bucuresti

Adina Meyers

3 trucuri simple de design interior care îți vor face locuința unică

Adina Meyers

Să faci curat poate fi distractiv și terapeutic!

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe