In acest sens ne-am adresat unui specialist in iluminat, ing. Constantin Stanciu, lighting designer, care ne-a oferit  mai multe recomandari.

Folosirea luminii se poate face atat pentru interiorul cat si exteriorul casei. Cele mai folosite culori sunt rosu, verde, alb, albastru, iar lumina generata poate fi si o combinatie a acestor culori. Mai mult, instalatiile de iluminat de Craciun pot fi folosite in diferite parti ale casei pentru a accentua unele zone. De exemplu, becurile in forma de lumanare pot fi folosite la decorarea interiorului geamurilor.

Este bine sa pastrati aceeasi linie in consistenta iluminatului cu stilul casei. De exemplu, o casa aranjata cu forme de turta dulce se potriveste bine cu corpuri de iluminat in forma de turturi de gheata sau ghirlande. La instalarea corpurilor de iluminat este indicat sa urmariti arhitectura si liniile casei. Daca iluminatul arhitectural al casei este stationar, atunci puteti decora arbustii casei cu ghirlande sau mici beculete. Este recomandat sa nu folositi foarte multe de acest gen pentru a evita o supraincarcare, iar ce este prea mult, strica.

Mentineti un echilibru intre iluminatul casei, arbustilor si iluminatul solului. De exemplu, daca iluminati arbustii sau copacii din partea stanga, veti fi nevoiti sa generati un iluminat si din partea dreapta. Luminile arata intotdeauna bine daca inaltimea este variata. Incercati, deci,  sa incadrati un iluminat pentru sol, unul de inaltime medie si altul cu corpuri pentru inaltime mare.

Puteti folosi o singura culoare dar si o combinatie de doua culori: albastru si alb, de exemplu. Albul poate fi folosit in ghirlande care imbraca stalpii casei si liniile acoperisului, iar albastrul poate fi generat de tuburi fluorescente in jurul terasei si ramelor ferestrelor. Este bine sa folositi lumini diferite, unele statice si altele care pot fi mutate.

Nu uitati aleea casei. Acest lucru poate fi facut cu corpuri de iluminat incastrate in asfalt sau cu corpuri ornamentale tip «pitic de gradina», metode de amplasare ce realizeaza un ghidaj si un volum al peisajului.

Este bines a stiti ca senzorii de iluminat exterior, in combinatie cu un intrerupator crepuscular ajuta la economii de energie substantiale pentru iluminatul de sarbatori al exteriorului casei.

Punctul de interes al casei este usa de la intrare asa ca majoritatea luminii trebuie focalizata in aceasta zona. Ghirlandele sau plasele luminoase pot fi folosite cu succes pe copaci sau tufisuri langa usa de intrare. Puteti de asemenea pune mici ghirlande de brad sau pin amplasate pe usa. Naturale sau artificiale, impletite cu ghirlande cu leduri, acestea dau o nota de reala sarbatoare in jurul usii de intrare sau balustradei de la terasa.

 Nu uitati nici coronitele pentru usi, ferestre, ghivecele de flori, craciunitele. Un efect vizual deosebit il constituie infasurarea balustradei care urca la etaj cu siruri luminoase compuse din LED-uri, operatiune care va genera un efect de sarbatoare si in timpul anului. Folosirea LED-urilor nu numai ca scuteste din timpul de montaj, dar au si un consum redus si o durata de viata indelungata.

Related posts

Daikin lansează un nou aparat de aer condiționat din gama premium: Stylish – elegant la exterior, inteligent în interior

Adina Meyers

Dale pentru terase

Adina Meyers

Rezistenta mecanica si suprafete omogene cu sisteme de hidroizolatii poliuretanice

Adina Meyers