Toate locuintele nou construite sau renovate beneficiaza in prezent de tamplarie cu geamuri termopan si sistem de termoizolatie, compus in general din plasa de fibra de sticla, polistiren, adezivi si vopsele, dar un rol extrem de important il joaca tencuiala decorativa, destinata finisarii sistemului, potrivit specialistilor Baumix.

Tencuiala decorativa are rolul de a proteja intregul sistem termoizolant de intemperii si de a-i creste eficienta si durabilitatea in timp, precum si de a oferi locuintei un aspect nou si curat.

Daca termosistemul nu este protejat de tencuiala decorativa, efectele pe termen lung afecteaza calitatea lucrarii si duc la costuri suplimentare pentru beneficiar. Astfel, cele mai intalnite efecte ale lipsei tencuielii decorative alaturi de termosistem:

– masa de spaclu se degradeaza rapid in timp datorita intemperiilor (grindina, ploaie) si fenomenului de inghet-dezghet. Degradarea incepe cu aparitia de fisuri, urmate de dezlipiri  locale, plasa din fibra de sticla devenind vizibila. In 1-2 ani, degradarile pot fi atat de accentuate incat devine necesara curatarea masei de spaclu de pe polistiren si aplicarea unui nou strat.

– placile de polistiren se imbiba de umiditate si isi pierd proprietatile de izolare termica. In  acest caz, pierderile de caldura din interiorul casei prin pereti cresc si, odata cu acestea, factura la incalzire.

In alegerea tencuielii decorative destinate finisarii sistemelor de termoizolatie, potrivit specialistilor Baumix, respectati urmatoarele criterii:

1. Rezistenta la fisuri

Fatada poate fi protejata impotriva aparitiei fisurilor sau a defectelor din loviri accidentale prin utilizarea unei tencuieli cu un grad ridicat de elasticitate, conferit spre exemplu de armarea tridimensionala cu fibre.

2. Impermeabilitate si rezistenta impotriva mucegaiului

Tencuiala decorativa structurata TDS96 de la Baumix, datorita tehnologiei MicroPor, creeaza in structura tencuielii o retea de pori microscopici ce asigura impermeabilitatea totala la apa si o permeabilitate la vapori de pana la 5 ori mai mare decat in cazul tencuielilor decorative obisnuite. Astfel, fatada este protejata de degradarile cauzate de factori climatici si aparitia condensului sau a mucegaiului la interior sunt usor prevenite.

3. Rezistenta la ultraviolete, praf si foc

Tencuiala decorativa ar trebui sa contina pigmenti naturali, cu rezistenta UV, care sa garanteze constanta in timp, in ceea ce priveste aspectul si culoarea.

In cazul  tencuielii TDS96, spre exemplu, indicele pH12 inhiba dezvoltarea microorganismelor pe fatada si, in plus, datorita impermeabilitatii, praful nu este atras.

Este foarte important si ca tencuiala folosita in termosistem sa fie non-combustibila, sa nu se aprinda si sa nu degaje fum toxic.

4. Estetica

Baumix este singurul producator de tencuiala decorativa pe baza de marmura, acest tip de tencuiala fiind recomandat multumita aspectului echilibrat si capacitatii de a pune in valoare volumetria si detaliile arhitecturale ale locuintei.

Tips and tricks

Ø       Solicitati garantie pentru tencuiala decorativa – spre exemplu, tencuielile decorative Baumix au 10 ani garantie si 30 de ani durata de serviciu

Ø       Stratul suport trebuie sa fie uscat, rezistent, uniform, pentru ca tencuiala decorativa poate compensa doar intr-o mica masura denivelarile

Ø       Daca tencuiala nu se pune in opera imediat dupa preparare, se observa o modificare a consistentei. Nu este necesara adaugarea de apa, ci doar reamestecarea materialului

Articole similare

Vopsea lavabila pentru interior in culori magice – De ce sunt importante lucrarile de renovare?

Adina Meyers

Luna cadourilor si in imobiliare

Adina Meyers

Primavara, avem planuri mari! O noua casa!

Adina Meyers