Decor

Idei pentru o locuinţă în stil marin

Gândul ne zboară zi de zi la marea turcoaz, la plajele întinse cu nisip fin şi la căsuţele văruite în alb, cu ferestre albastre şi pervazuri pline de flori colorate. Facem eforturi supraomeneşti să ne concentrăm la lucru, avem senzaţia că timpul stă pe loc şi ne încearcă un sentiment de nerăbdare, amestecat cu emoţie şi bucurie… Este clar: a sosit cea mai aşteptată perioadă a anului, cea a vacanţelor şi concediilor, la care visăm de luni întregi.

În continuare vă dezvăluim cât e de simplu să creaţi un decor mediteranean, care să vă dea senzaţia că sunteţi permanent în vacanţă pe tărâmul însoritei Grecii. Iar dacă vă întrebaţi de ce să alegeţi o astfel de amenajare pentru spaţiul în care locuiţi zi de zi, veţi găsi răspunsul în cele ce urmează.
Despre interioarele în stil mediteranean se poate spune fără niciun dubi că sunt simple, degajate, calde şi familiare. Simplitatea (o caracteristică a stilului de viaţă al oamenilor care trăiesc în acest spaţiu geografic) este vizibilă la toate nivelurile: în arhitectura spaţiilor, cromatică, finisaje, designul mobilierului, decoraţiuni.

Culori vibrante şi relaxante
Şi pentru că aminteam de cromatică, aceasta joacă un rol-cheie într-un ambient de inspiraţie marină. Culorile sunt vibrante, preluate din natura înconjurătoare. În funcţie de atmosfera pe care doriţi să o obţineţi, puteţi folosi fie o gamă rece (alb, albastru, bleu, turcoaz şi verde), fie una caldă (maro, crem, oranj, galben şi chiar roşu). Dintre toate aceste culori, albul şi albastrul au un statut special, fiind preferate datorită fapului că, împreună, dau naştere unei combinaţii contrastante ce emană prospeţime şi răcoare, atât de căutate în zilele toride ale verii. Albul este utilizat ca finisaj atât pentru pereţii interiori, cât şi pentru cei exteriori, reprezentând fundalul perfect pentru a pune în valoare celelalte tuşe cromatice. El oferă nenumărate avantaje, dintre care cele mai importante sunt senzaţia de spaţiu mai mare, de curăţenie şi luminozitate. În schimb, albastrul, culoarea mării şi a cerului, are darul de a linişti, relaxa şi răcori, regăsindu-se cel mai adesea la obiectele de mobilier, tâmplărie şi decoraţiuni. În completarea lor, puteţi apela la nuanţe reci din registrul acvatic, precum bleu, turcoaz sau verde, dar şi la tonuri calde de bej, gri şi maro, ce fac trimitere la plajă.

Materiale şi finisaje preluate din natură
Decorurile marine nu se remarcă doar prin simplitate şi culori vibrante, ci şi prin naturaleţe. Elementele care le compun sunt marea majoritate realizate din materiale naturale, specifice spaţiului mediteranean. Aşa se face că lemnul (în special cel adus la mal de valurile mării) îşi găseşte perfect locul într-un asemenea ambient. Indiferent că se întâlneşte la măsuţe de cafea, banchete, comode, dulapuri, obloane sau decoraţiuni, lemnul transmite multă căldură şi contribuie, alături de împletituri, sfoară, piatră, plăci ceramice din argilă arsă sau lut, la crearea unei atmosfere autentice, plină de farmec.   


 

Bine de ştiut!
Dacă sunteţi îndrăgostiţi de mare, aveţi toate motivele să aduceţi frumuseţea şi romantismul stilului mediteranean în locuinţa voastră. Ferestrele largi, îmbrăcate în obloane colorate, lumina ce intră în voie în interior, finisajele luate direct din mediul natural, adesea cu imperfecţiuni (denivelări, unghiuri strâmbe etc.), obiectele de mobilier simple, cu aspect patinat, decoraţiunile şarmante (scoici, stele de mare, felinare, sticluţe cu nisip), vegetaţia luxuriantă şi florile multicolore sunt elementele pe care trebuie să le aveţi în vedere dacă vă doriţi să realizaţi o amenajare plină de poezie.   

Sfat
Pentru a crea o atmosferă autentică şi boemă, este obligatoriu să folosiţi obiecte cu aspect învechit. În cazul în care aveţi piese de mobilier noi, le puteţi „îmbătrâni” artificial astfel: curăţaţi suprafaţa cu o hârtie abrazivă aspră, iar apoi neteziţi-o cu ajutorul unui şmirghel cu granulaţie mică; îndepărtaţi impurităţile cu o lavetă umedă; aplicaţi un nou strat de vopsea şi aşteptaţi să se usuce; şlefuiţi cu un şmirghel cu granulaţie de 240, până ce culoarea naturală a lemnului începe să se vadă pe alocuri.

Foto: Shutterstock

Related posts

50 de idei de design de semineu

Adina Meyers

Cum să decorezi casa pentru petreceri

Adina Meyers

Un Crăciun delicat şi tandru în mijlocul familiei

Adina Meyers