LifeStyle

Ghidul Black Friday: ce drepturi ai in perioadele de reduceri?

Black Friday 2015 se apropie cu pasi rapizi, traditia importata de la americani dand ocazia tuturor romanilor sa achizitioneze diverse produse la preturi reduse. Vinerea Neagra are loc anul acesta pe 20 noiembrie, insa, la fel ca in alti ani, promotiile tin tot weekend-ul sau chiar toata luna. Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC Romania) iti recomanda sa nu te lasi entuziasmat de preturile mici si sa verifici informatiile prezentate pe site-uri sau in magazine inainte de a achizitiona orice produs.

Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta (cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus).
Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:
– fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat;
– fie prin mentiunile "pret nou", "pret vechi" langa sumele corespunzatoare;
– fie prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.
Se interzice ca o reducere de pret pentru un produs si/sau serviciu sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs si/sau serviciu.

Dreptul de retragere

Daca ai achizitionat un produs dintr-un magazin clasic, nu poti cere sa fie inlocuit sau sa ti se restituie contravaloarea lui decat daca este defect. Unii comercianti au, totusi, o politica de returnare, dar trebuie sa soliciti amanunte in scris si sa pastrezi documentele care dovedesc acest lucru.
In cazul cumparaturilor efectuate online, ai 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului in care poti renunta la achizitie, fara a oferi vreun motiv si fara costuri suplimentare. Iti poti exercita dreptul de retragere fie completand un formular pus la dispozitie de profesionist (de regula, online), fie trimitand un mesaj din care sa reiasa clar intentia ta si in care sa specifici cel putin identitatea ta, numarul si data comenzii, produsul, pretul platit.
Produsul il poti trimite inapoi pe cont propriu, conform instructiunilor de pe site, sau poti astepta sa fie preluat de catre agentul economic, in unele cazuri gratuit (verifica atent politica magazinului legat de acest aspect). In cazul in care alegi sa trimiti produsul pe cont propriu si platesti curierul pentru returul produsului, nu ai dreptul de a solicita rambursarea acestei sume. Comerciantul este obligat sa returneze pretul pe care l-ai platit pentru produs (inclusiv costurile de expediere) in termen de maximum 14 zile.
Exista anumite cazuri in care contractul nu poate fi denuntat, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate dupa specificatiile tale sau inregistrarile audio, video ori programele informatice.

Termen de livrare

Daca ai facut comanda online, comerciantul trebuie sa-ti livreze produsul in maximum 30 de zile sau mai putin, daca ati cazut de acord asupra acestui aspect. Daca termenul de livrare nu este respectat, puteti stabili, de comun acord, o noua data de livrare. Daca nici aceasta data nu este respectata, ai dreptul la rezolutiunea sau rezilierea contractului. In acest caz, agentul economic este obligat sa isi returneze banii in cel mult 7 zile.
Daca produsul este deteriorat sau distrus inainte de a ajunge la tine, legea iti da dreptul sa soliciti un nou produs sau sa renunti la contract.
 
Sfaturi pentru consumatori

– Fa o lista cu produsele pe care doresti sa le achizitionezi si cu preturile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta sa eviti falsele reduceri de preturi, de exemplu atunci cand comerciantii maresc pretul si aplica procentul de reducere la pretul astfel majorat.

– Verifica cu atentie modul in care este afisata reducerea pe site sau pe eticheta produsului.

– Nu cadea in capcana ofertelor care anunta mari reduceri de preturi doar pentru a te atrage sa intri in magazin.

– In cazul in care comanzi online, verifica, inainte de a trimite comanda, daca pretul fiecarui produs din cosul de cumparaturi este acelasi cu pretul redus indicat atunci cand ai ales produsul.

– Deschide coletul in prezenta curierului si, in caz ca acesta nu corespunde, trimite-l inapoi. Ai grija sa mentionezi pe documentele de transport motivul refuzului.

– Utilizeaza cardul pentru a face plata. In unele situatii, precum cazurile de frauda, daca ai platit prin card, poti utiliza procedura refuzului la plata pentru a-ti recupera suma platita – in principiu, in cel mult 30 de zile de la data platii. Procedura este simpla: daca tranzactia s-a decontat (adica apare pe extrasul de cont), o poti contesta la banca, iar banca va incerca recuperarea sumei de bani de la comerciant, prin intermediul bancii acestuia (operatiune numita „refuz de plata”).

„Selecteaza, inainte de Black Friday, produsele pe care vrei sa le cumperi si noteaza preturile inainte ca acestea sa fie reduse. Verifica daca, in afara perioadelor de reduceri, beneficiezi sau nu de vreun discount si informeaza-te asupra produselor pe care vrei sa le cumperi: site-urile specializate sunt un start bun pentru a vedea comentariile altor consumatori legat de eficienta produselor. Nu cumpara un produs doar fiindca este redus!”, explica Irina Chiritoiu, director ECC Romania.

 

Related posts

Longevivul și uimitorul thriller «Cursa de șoareci», în premieră la TNB!

Adina Meyers

Daikin Nexura – cea mai buna alegere pentru incalzire si racire

Adina Meyers

Apartamentul care te poartă într-o lume psihedelică fantastică. Netflix vrea să filmeze aici un serial – Foto&Video

Adina Meyers