Amenajari Interioare

Ghid practic pentru mobilarea casei

Casa in care locuim este locul ce ne influenteaza intreaga viata. De regula, ne petrecem cel mai important timp aici: mancam, dormim, ne relaxam si uneori chiar lucram. Pentru a ne putea bucura de toate avantajele pe care ni le poate oferi o casa, trebuie sa cream un echilibru total intre modul de constructie si de compartimentare a spatiului si intre modul de mobilare a fiecarei incaperi.

Lasam constructia casei pe seama inginerilor si a arhitectilor si incercam sa descoperim cum o mobilam cat mai corect. Fiecare spatiu are o importanta deosebita, incepand cu livingul si terminand cu baia, dormitorul sau chiar balcoanele, asadar, atentia trebuie sa fie sporita atunci cand achizitionam piese de mobilier.

Din fericire, gratie unor solutii precum mobilakoncept.ro, ideile noastre pot fi puse in practica cu usurinta, trebuie doar sa le avem.

Sfaturi care ar putea sa iti foloseasca, inca dinainte de a cumpara mobila

Cu siguranta ai multe idei si planuri atunci cand pleci la cumparaturi, fie ca alegi o calatorie virtuala, fie ca mergi in magazine fizice. Inainte de a lua orice decizie insa, nu uita sa masori fiecare detaliu al locuintei pe care o vei mobila. Dimensiunile exacte ale incaperilor, pozitionarea tevilor, pozitionarea grinzilor, ferestrele, intrerupatoarele sau culoarea parchetului si a usilor, toate sunt elemente care conteaza si care te vor influenta.

Traiesti intr-o epoca in care nu iti este greu sa faci poze, asadar, fa cat mai multe poze, pentru a le consulta atunci cand alegi mobila.

Nu neglija bugetul! De cele mai multe ori, cei care pleaca la cumparaturi fara un buget stabilit, ajung sa cheltuiasca mai mult decat isi permit sa o faca. Da! Cu siguranta iti doresti mobila din lemn masiv, care sa reziste sute de ani, insa daca nu ai un buget pentru asta, nu face eforturi inutile. Mobilierul din PAL, cu front din MDF poate sa isi faca treaba foarte bine si sa fie mult mai ieftin. Daca optezi pentru mobila la comanda, totul poate sa fie extrem de eficient.

Daca simti ca nu te descurci, apeleaza la niste profesionisti. Cei care creeaza mobila sunt la fel ca niste arhitecti: iti pot analiza masuratorile si te pot ajuta sa descoperi solutii ideale, la care nici nu te-ai gandit. Un profesionist poate sa coste, insa pe termen lung, costul se amortizeaza.

Nu in ultimul rand, contureaza-ti cat se poate de bine in cap faptul ca persoana care iti va face mobila nu iti citeste gandurile! Astfel, daca ai idei pe care le vrei neaparat puse in practica, tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii spui si sa i le exemplifici.

Cum amenajezi livingul?

Daca pregatirea pentru achizitia mobilierului este gata, trebuie sa luam pas cu pas fiecare incapere. Poate cea mai importanta incapere din intreaga casa este livingul. Aici ne petrecem majoritatea timpului, aici mancam si aici ne relaxam alaturi de familie. Amenajarea si decorarea lui trebuie sa se faca intr-un mod cat se poate de inteligent.

Chiar daca un ai o incapere suficient de spatioasa, care sa iti permita o amenajare ca in filme, poti sa gandesti o solutie prin care sa obtii ceea ce vrei de la ea.

Atunci cand incepi mobilarea livingului trebuie sa ai in vedere faptul ca acesta este un spatiu multifunctional: camera de relaxare, camera unde iti primesti musafirii sau chiar camera de masa. Este bine, asadar, sa il imparti in doua zone, una destinata primirii musafirilor si una destinata relaxarii.

Multi oameni gandesc foarte bine structura incaperii, insa gresesc foarte mult la alegerea culorilor. Cel mai bine este sa mergi pe simplitate si pe lumina cat mai multa ( fie ca este vorba despre lumina naturala sau despre lumina artificiala). Evident, nu trebuie sa iti faci intregul living alb, cateva pete de culoare fiind bine venite. Nuantele de rosu, auriu, portocaliu, caramiziu sau galben sunt ideale pentru zona de masa si pot sa ajute la obtinerea bunei dispozitii.

Nuantele de albastru sau verde sunt ideale pentru zona de odihna si relaxare.

In ceea ce priveste mobilierul, lucrurile sunt destul de simple: livingul trebuie sa fie cat mai spatios, asadar, piesele de mobilier minimalist sunt cele care trebuie sa fie prezente in incapere. O canapea, niste fotolii futuriste, o masa din sticla si multe surse de lumina pot contura un spatiu din care sa nu iti vina sa mai pleci.

Chiar daca faci mici greseli atunci cand amenajezi aceasta incapere, este bine sa te focusezi pe urmatoarele elemente cheie:

– Semineul. Ii da spatiului o doza de confort si de relaxare, chiar daca este un simplu semineu electric;

– Canapeaua. Este piesa cheie a intregului living;

– Accesoriile. Lucrurile marunte dau viata unei incaperi, asadar, pernutele colorate, elementele ceramice, lustrele si florile pot sa decida modul in care este perceput livingul tau.

Amenajarea bucatariei

In cazul bucatariei, regulile sunt destul de simple, indiferent de marimea acesteia: trebuie un mobilier cu cat mai multe sertare, un spatiu de lucru cat mai facil si o estetica placuta. Simplu de spus, greu de facut. Atunci cand ajungi la un producator de mobila, poti sa iti dau frau liber imaginatiei atata vreme cat eviti urmatoarele greseli:

– Blocarea accesului la triunghiul bucatariei. Acest triunghi este spatiul format de chiuveta, aragaz si frigider. Aici se desfasoara cea mai mare activitate si aici trebuie sa ai spatiu cat mai mare de desfasurare. Asigura-te ca toate cele 3 elemente sunt apropiate unul de altul. In cazul in care chiuveta nu este in loul pe care ti-l doresti, angajeaza un instalator pentru mutarea tevilor.

– Neglijarea planificarii spatiului. Spatiul de depozitare este important in bucatarie. Nu trebuie sa aglomerezi intreaga incapere cu rafturi si raftulete, insa trebuie sa iti pui pe o lista fiecare element care va fi prezent in bucataria ta. De la alimente pana la ustensil, cuptor cu microunde, roboti de bucatarie, oale, farfurii, etc, toate sunt importante si toate trebuie sa isi gaseasca un loc cat se poate de bine stabilit.

– Neglijarea surselor de lumina. Atunci cand gatesti trebuie sa ai lumina cat mai buna. Chiar daca nu ai o bucatarie ce beneficiaza de lumina naturala excelenta, poti sa te joci cu sursele artificiale si sa obtii o iluminare perfecta pentru fiecare zona de lucru. Este bine sa ai un bec deasupra mesei, unul deasupra aragazului si unul deasupra chiuvetei, care sa poata fi pornite si oprite cu usurinta, ori de cate ori ai nevoie de ele.

– Achizitia unui mobilier permeabil. Palul nu este intotdeauna de cea mai buna calitate, asadar, poate sa fie victima infiltratiilor. Este indicat, asadar, sa te orientezi spre un mobilier impermeabil, care sa faca fata tuturor solicitarilor. Oricat ai fi de atent, tot vei varsa o oala cu mancare, vei face mici inundatii sau vei scapa pete de grasime pe mobila.

Amenajarea holului

Ai putea spune ca nu este important, insa este foarte important. Holul este cel care ofera primul impact cu locuinta ta, asadar trebuie sa aiba un aspect excelent si in acelasi timp sa fie foarte practic. Exista cateva elemente vitale pentru acest spatiu: oglinda, cuierul, spatiul pentru depozitarea imbracamintei si a incaltamintei si accesoriile care sa ajute atat persoanele care locuiesc in casa, cat si musafirii sa se imbrace sau sa se dezbrace cat mai repede.

Evita sa incarci holul cu elemente prea mari si acorda o atentie sporit cuierului, dulapului de pantofi si eventual unei masute de perete. Daca ai la dispozitie spatiu foarte mare, poti pune pe hol si un fotoliu care sa ofere momente de relaxare.

Cel mai bine este sa apelezi la o firma de mobilier la comanda pentru amenajarea holului.

Amenajarea dormitorului

Dormitorul este, fara doar si poate, cea mai importanta camera din intreaga casa. Aici ne permitem sa avem momente cmplete de relaxare si de odihna, asadar, fiecare detaliu trebuie sa ne ajute in acest sens. Sfaturile pentru amenajarea dormitorului sunt cat se poate de simple:

– Nu il incarca cu extrem de multe piese de mobilier! Un pat, doua noptiere si un dressing pe tot peretele sunt suficiente pentru a-ti oferi tot ceea ce ai nevoie. Evita sa pui birouri in dormitor sau elemente pe care le folosesti, in mod normal, in timpul zilei;

– Alege culori relaxante, cum ar fi verdele sau albastrul, atat pentru pereti cat si pentru unele elemente de decor;

– Nu neglija salteaua! Salteaua este extrem de importanta, deoarece poate sa decida calitatea somnului, asadar, asigura-te ca este de buna calitate;

– Pastreaza totul simplu. Ideea unui dormitor minimalist este la moda si cu siguranta va fi in continuare. Mergi pe mobilier din PAL foarte simplu si incearca sa eviti supra accesorizarea!

Related posts

O provocare unică: amenajarea unui loft unde livingul este un adevărat spectacol

Adina Meyers

Un Crăciun delicat şi tandru în mijlocul familiei

Adina Meyers

Amenajare exclusivista pentru un apartament exclusivist

Adina Meyers