Majoritatea românilor tind să renoveze o locuință o dată la 10 ani, dar există și aproximativ 23% dintre aceștia care optează pentru asemenea intervenții o dată la trei ani.

Ce cuprinde procesul de renovare

Principalul aspect luat în considerare în procesul de renovare este zugrăvitul (indicat de 38% dintre participanții la sondaj), dar și recompartimentarea locuinței (prin adăugarea unui dressing sau spatiu de lucru) – indicat de 30% dintre respondenti, dar și schimbarea parchetului, gresiei sau a faianței (23%), potrivit unui studiu realizat de ajusto.ro, o platforma online care pune la dispoziție soluții pentru majoritatea lucrărilor pentru locuințe sau spatii de afaceri.

Dormitorul se află în topul încăperilor pentru care românii ar planifica o renovare (38%), urmat de baie și bucătărie (cu 15% din opiniile exprimate, fiecare).

Surse de inspirație

Întrebați cum încep un proiect de renovare a casei în aceasta perioadă, aproximativ 69% dintre români spun că recurg la căutările online și la rețele sociale, precum Facebook sau Pinterest, pentru inspirație, dar și grupuri de design interior, în timp ce 30% dintre aceștia apelează la cunoștinte și prieteni care au experiență în domeniul designului de interior.

Când pun proiectul de renovare în practică, 46% dintre romani apelează la ajutorul cunoștințelor, urmați de 38% care preferă să realizeze proiectul singuri, argumentul principal al ultimei categorii fiind neîncrederea în metoda de lucru a altor persoane și faptul că preferă să folosească propriile resurse și echipamente.

În prezent, daca au de făcut anumite reparații sau renovări acasă, aproximativ 35% dintre respondenti spun că preferă să cheme instalatorul sau meșterul cu care au mai lucrat în trecut, iar aproximativ 20% optează pentru serviciile unei firme specializate. Totodată, 25% dintre romani ar apela, în continuare, la o cunoștință din familie, chiar dacă aceasta nu are competențe în domeniu.

Bugetul pentru renovarea locuinței

Cu toate că doar 20% dintre respondentii acestui studiu ar apela la serviciile unei firme specializate în renovări și amenajări interioare, bugetul alocat în cele mai multe cazuri este între 1.500 și 2.000 de lei.

Întrebați care ar fi bugetul pe care l-ar aloca unei echipe de profesioniști, majoritatea dintre respondenti ar investi un buget de aproximativ 1.500 – 2.000 de lei pentru amenajarea unei singure încăperi din locuință.

Totodată studiul arată că bugetul alocat pentru renovarea unei încăperi nu se schimbă o dată cu situația actuala generată de pandemie. Românii apelează la banii economisiți de-a lungul anilor și aproximativ 40% dintre aceștia deja planificau renovarea locuinței pentru 2020.

Related posts

SIMONA a lansat Rosenthal si Versace concept boutique

Adina Meyers

Joacă rugby în echipa naturii!

Adina Meyers

Tusea nu-ti da pace? Acum ai solutia!

Adina Meyers