LifeStyle

Fangai, cea mai nouă şi inovatoare instalaţie de sunet şi lumină din România

Martin Balint, unul dintre artiştii vizuali români cu o experienţă vastă în domeniu şi numerose participări la expoziţii internaţionale de artă, a lansat instalaţia interactivă Fangai, ce oferă publicului interesat ocazia de a experimenta un concept unic şi inovator de sunet şi lumini.

Instalaţia a fost concepută folosind becul interactiv cu difuzor încorporat Sengled, produs care a câştigat premiul pentru inovaţie la CES 2015 (Consumer Electronics Show), cel mai mare salon de tehnologie din lume, organizat în Las Vegas.

Conceptul instalaţiei constă în interpretarea naturii în era tehnologiei digitale, fiind creată că o percepţie augmentată a sunetelor de spori de ciupercă, dacă acestea ar putea fi auzite de urechea umană în realitate. Aceasta este alcătuită din 12 corpuri de iluminat interactive în formă de ciupercă pentagonală, care generează simultan lumină şi sunet, declanşate prin senzori ultrasonici. Toate aranjamentele sonore sunt înregistrări procesate ale unor obiecte uzuale care pot produce sunete repetate, precum cărţi răsfoite, strecurători, tăvi zimţate, ventilatoare, iar fiecare ciupercă conţine mai multe sunete, reproduse aleatoriu astfel încât de fiecare dată peisajul sonor să fie diferit şi dinamic. Interactivitatea proiectului este dată de faptul că sunetele şi luminile variază în funcţie de mişcările vizitatorilor în interiorul instalaţiei.

“Instalaţia Fangai face parte dintr-o serie de lucrări în care explorez percepţia umană asupra naturii prin intermediul tehnologiei. Aceasta combină principii ale artei contemporane cu noile tehnologii aplicate în design, ca o declaraţie despre cum noile generaţii de obiecte uzuale pot da naştere la noi limbaje interactive. Am ales caracteristicile ciupercii pentru a dezvolta conceptul lucrării, deoarece mă atrag excepţiile în biologie şi mi-a plăcut mult ideea de plantă fără fotosinteză, care nu are nevoie de lumină pentru a se hrăni. Forma pentagonală a corpurilor de iluminat a venit din nevoia de a face legătura între organic şi tehnic, între formele neregulate din natură şi geometrie”, a declarat Martin Balint.

Instalaţia se încadrează în zona de design multidisciplinar, un concept nou pe piaţă românească de design şi artă contemporană. Proiectul a fost selectat pentru a fi prezentat în cadrul celei de-a patra ediţii a Romanian Design Week, ce se desfășoară în perioada 20 mai–05 iunie 2016.

Becul interactiv cu difuzor încorporat utilizat în cadrul instalaţiei se numeşte PULSE şi este produs de compania Sengled. Este un bec LED care are încorporat o boxa audio wireless de ultimă generaţie, marca JBL, iar speaker-ul funcţionează şi cu lumina stinsă. Atât lumina, cât şi sunetul pot fi controlate wireless de pe orice mobile device, iar cu mai multe astfel de becuri se pot realiza sisteme audio surround în propria casă.

Pe lângă instalaţia Fangai, Martin Balint s-a remarcat în lumea artei prin proiecte interactive precum MEM-NON – o instalaţie interactivă senzorială dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale, care combină diferite canale de percepţie pentru a le completa pe cele lipsă. Instalaţia a fost comisionată de Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) și Fundaţia Orange. O altă creație este Anti Lulling Field compusă din 1500 de flori care reacţionează la mişcarea oamenilor și care a fost prezentată la expoziţia internaţională OPEN în Veneţia.

Despre Martin Balint

Martin Balint este un artist vizual român, care locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, în cadrul agenţiei HIPPOS. Acesta a absolvit studiile de licenţă şi master ale Academiei de Arte Frumoase din Veneţia, cu specializarea Noi tehnologii în artă. A participat la numeroase evenimente artistice şi expoziţii, printre care evenimente colaterale ale Bienalei din Veneţia în 2005 şi 2007, OPEN – expoziţie internaţională de sculpturi şi instalaţii, Manifestă 7. Este unul dintre finaliştii concursului Premiul Arte Laguna (2008) şi unul dintre fondatorii grupului artistic internaţional CREĂM (Creativity And Research in Arts and Media). Alte lucrări ale artistului pot fi găsite pe website-ul acestuia: www.martinbalint.com.

 

Related posts

Viitorul pietei de Real Estate discutat la Romanian Real Estate Market in 2012: cultivating a strategic perspective

Adina Meyers

CONCURS Reteta preferata

Adina Meyers

121.ro LIVE, singura emisiune radio a unui site de femei, a implinit 2 ani

Adina Meyers