Practic

Dezinfectanții expiră: iată ce trebuie să știți

Dacă ați stocat dezinfectanți anul trecut la începutul pandemiei, acum este un moment excelent pentru a vă verifica rezervele.

La fel ca produsele alimentare, medicamentele și produsele cosmetice, produsele de curățare au o durată de valabilitate, iar utilizarea în afara intervalului de timp optim ar putea duce la o dezinfectare mai puțin eficientă.

 

Cât timp puteți utiliza produsele de dezinfectare depinde în cele din urmă de ceea ce utilizați. Iată ce trebuie să știți despre când să utilizați (și să înlocuiți) trei dintre cele mai frecvente categorii de dezinfectanți.

 

Dezinfectanți cumpărați din magazin

În general, produsele de dezinfectare cumpărate în magazin au o perioadă de valabilitate de un an. Un an de eficiență începe de obicei cu data fabricație. Data de expirare este acolo, deoarece în timp, ingredientul activ sau substanța chimică care face acțiunea anunțată se poate degrada.

Dacă nu este menționată data expirării căutați data fabricației. Apoi, adăugați un an pentru a determina dacă dezinfectanții sunt la fel de eficienți ca atunci când le-ați cumpărat pentru prima dată. Dacă nu, probabil că este timpul să le schimbați.

Soluții de dezinfectare DIY

Dezinfectanții cumpărați din magazin nu sunt singurul lucru pe care trebuie să îl urmăriți. Soluțiile DIY se degradează și mai rapid.

De exemplu, deși este important să diluați înălbitorul cu apă înainte de a-l utiliza pentru dezinfectare, rețineți că înălbitorul este mai puțin stabil în forma sa diluată. Ceea ce înseamnă că temperatura, lumina sau contaminarea pot cauza degradarea acestuia în câteva ore sau zile. Este puțin probabil ca soluția să devină nesigură de utilizat, dar va deveni probabil mai puțin eficientă cu cât stă mai mult. Obișnuiește-te să-ți folosești imediat dezinfectanții diluați.

Dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool

Este puțin probabil să mai aveți dezinfectant pentru mâini de acum câțiva ani. Dar și acestea expiră. Alcoolul, ingredientul activ în majoritatea formelor de dezinfectant pentru mâini, se evaporă atunci când este expus la aer. Ceea ce începe să se întâmple imediat ce sticla este deschisă.

Majoritatea sticlelor de dezinfectant pentru mâini nu sunt etanșe, astfel încât eficacitatea va scădea în timp. Ajungând în cele din urmă la aproximativ trei ani. Din nou, dezinfectantul expirat probabil nu vă va face rău. Dar merită înlocuit cu siguranță dacă nu va evita agenții patogeni potențial dăunători. Dacă aveți dubii, alegeți în schimb spălarea mâinilor cu apă și săpun – este întotdeauna mai bine să fiți în siguranță decât să vă pare rău!

Related posts

Filtrul anti-magnetită prelungește durata de viață a centralei termice

Adina Meyers

Programul „Prima Casă” devine „Noua Casă”. Plafonul pentru credite s-a dublat

Adina Meyers

Trucuri si ponturi pentru alegerea zugravelii in living

Adina Meyers