LifeStyle

Despre grupul artistic NERVIA in noiembrie la MNAR

Gruparea belgiana Nervia, activa in deceniul 1928-1938, este astazi relativ putin cunoscuta. Flancati de artisti cu o mai percutanta posteritate (precum James Ensor, Paul Delvaux sau Réné Magritte), pictorii care expun impreuna sub titulatura Nervia (Anto Carte, Louis Buissert, Frans Depooter, Leon Devos etc.) practica un modernism temperat, pe linia reintoarcerii la ordine din Europa interbelica. Desi nu ies din zona reprezentarii figurative – portrete, nuduri, naturi moarte, peisaje, interioare – interpretarile in cheie (neo)clasica, precum si feluritele aluzii la istoria picturii fac ca discursul colectiv (atat al grupului, cat si al expozitiei) sa fie interesant.

Expozitia NERVIA 1928-1938. Pictori din anii 30 in Belgia este organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei, Valonia-Bruxelles International, Fondul Léon Eeckman si Grupul Nervia, in cadrul programului de cooperare intre Romania si Valonia-Bruxelles, cu prilejul presedintiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Expozitia prezinta, in premiera in Romania, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrari semnate de cei noua membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet si Jean Winance. Expozitia ramane deschisa la MNAR pana pe 16 ianuarie 2011.

 * * *

Sambata 20 noiembrie, orele 11:00
RENDEZ-VOUS CULTURAL
– prelegere urmata de vizita ghidata

Tarif: biletul de intrare in expozitie (8 lei intreg, 4 lei redus) + taxa de 5 lei

Joi 25 noiembrie, orele 16:00
OPERA SUB CLAR DE… LUPA
– prezentarea detaliata a tabloului „Alegorie” de Louis Buisseret (1934, colectie particulara)

Tarif: biletul de intrare in expozitie (8 lei intreg, 4 lei redus)

Participarea se face doar pe baza programarii, in limita a 25 de locuri, fie la tel. 021.313.30.30 interior 949, fie la adresa de e-mail cosmin.ungureanu@art.museum.ro   

Related posts

Lansarea site-ului Global Mindscape

Adina Meyers

Un olandez construieşte un sat de vacanţă ecologic la poalele munţilor Ciucaş

Adina Meyers

Liber la scăldat! Calitatea apei, excelentă pe litoralul Mării Negre

Adina Meyers