Amenajari Exterioare Gradinarit

Curatenia de primavara in gradina

Primavara, odata cu aparitia soarelui, este momentul sa demarezi curatenia in gradina! 

Inainte de a incepe, trebuie sa te asiguri ca solul nu mai este imbibat cu apa. Un bun indiciu pentru a afla cand sa te ocupi de curatenia de primavara sunt mugurii copacilor, care ar trebui sa fie crapati si sa aiba culoarea maro. In conditii favorabile de temperatura, asa cum am avut anul acesta, primii muguri apar chiar si in februarie, asa ca este recomandat sa incepi curatarea gradinii inca din primele zile ale primaverii.       

Asigura-te ca ai la indemana toate instrumentele necesare, in stare buna, pentru a-ti usura munca. Verifica foarfecele, greblele sau lopetile si curata-le, repara-le sau inlocuieste-le daca sunt prea vechi. Apoi, fa o scurta inspectie prin gradina pentru a observa starea copacilor si a plantelor. Taie ramurile moarte ale arborilor, gardurilor vii sau ale trandafirilor. Indeparteaza de la sol tulpinile uscate ale plantelor perene de anul trecut, pentru a face loc noilor flori. Anul acesta se poarta trandafirii, iar pe FamousRoses.eu gasesti o varietate de soiuri superbe de trandafiri pentru gradina, de o frumusete incredibila, culori uimitoare si un parfum care te va cuceri.    

Copacii trebuie toaletati cu ajutorul unui ferastrau portabil, cu brat telescopic. Indeparteaza ramurile uscate, fara muguri, apoi ajusteaza crengile de baza, intre care trebuie sa fie o distanta egala cu 5% din inaltimea copacului. Taie crengile secundare in asa fel incat sa nu depaseasca in lungime ramurile principale. Astfel, copacii vor avea o coroana frumoasa dupa infrunzire, iar ramurile vor fi aerisite, lasand soarele sa patrunda pana la trunchi.              

Daca ai si arbusti sub forma de gard viu in gradina, tine cont de felul in care au fost tunsi initial. Un gard viu taiat drept va trebui tuns periodic, pe cand cel taiat rotund sau lasat sa creasca in voie nu are nevoie de ajustari frecvente. De asemenea, trebuie sa stii ca un gard viu drept va acumula zapada, care va duce la ruperea crengutelor, pe cand forma rotunda protejeaza gardul de deteriorare.     

Incepe saparea si afanarea solului in locurile in care au aparut primele smocuri de verdeata, in jurul arborilor si arbustilor. Aplica-le tratamente preventive de combatere a bolilor, care le vor asigura o dezvoltare armonioasa. Leaga de araci plantele cu dezvoltare rapida, curata-le de frunzele uscate si adauga-le ingrasamant. La fel de importanta este si finisarea marginilor straturilor.         

Daca in timpul iernii ai protejat straturile din gradina cu un invelis de frunze pentru a mentine caldura solului, acum poti sa le aduni pentru a forma un compost, care va servi drept ingrasamant in toamna sau primavara anului urmator. Plantele au nevoie de hrana pentru a fi sanatoase si bogate. Poti folosi ingrasaminte cumparate din magazinele de specialitate, dar compostul este o optiune naturala, care nu te costa nimic. Substantele sale nutritive sunt eliberate lent, astfel incat le ofera plantelor o aprovizionare constanta.                        

Elimina si gunoiul de pe gazon sau din alte zone ale curtii tale. Curata dalele si aleile, indeparteaza muschii, lichenii, dar si frunzele din jgheaburi. Nu uita nici de mobilierul de exterior sau ghivecele cu flori. Astfel, vei avea o gradina curata si frumoasa, de care sa te mandresti pentru tot restul anului!    

Related posts

“Implicarea capitalului privat în dezvoltarea comunităților locale” va fi organizată de Revista Patronatului Român online, la sfârșitul lunii mai

Adina Meyers

Sarea amară și beneficiile ei surprinzătoare

Adina Meyers

Suport pentru ghivece

Adina Meyers