Termoizolarea locuinței este esențială în raport cu sistemul de încalzire și răcire al spațiului, pentru că pe de o parte crește nivelul de confort, iar pe de altă parte reduce cheltuielile.

O clădire fără izolație termică pierde prin pereți aproape jumătate din căldură, ca urmare a transferului termic cu mediul extern, cauzat de diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară. Un sistem de termoizolare va reduce considerabil acest transfer, iar investiția va fi recuperată prin scăderea costului utilităților.

Termoizolația funcționează atât în zone cu temperaturi scăzute, unde reține căldura în clădire și reduce consumul de energie pentru încălzire, cât și în zone cu temperaturi ridicate, unde împiedică pătrunderea căldurii în clădire și reduce necesitatea utilizării instalației de aer condiționat.

 

Avantajele vatei minerale bazaltice pentru termoizolare

Vata minerală este unul dintre cele mai bune materiale folosite în România pentru termoizolare, iar alegerea acesteia depinde în mare măsură de doi factori: coeficientul de conductivitate termică (lambda – λ) și de coeficientul de rezistență termică (R).

Coeficientul lambda arată care este capacitatea unui material de a transfera energie termică, valoarea mai mică a acestuia indicând că vata termoizolează mai bine, iar coeficientul R evidențiază capacitatea unui material de a izola termic și se calculează ca raport între grosimea materialului și coeficientul lambda. O rezistență termică mai mare înseamnă că materialul izolează mai bine.

Vata minerală bazaltică este un material natural, care asigură o termoizolare eficientă  și oferă totodată protecție fonică, plăcile de vată fiind utilizate mai ales pentru  acoperișuri înclinate, planșee și tavane suspendate, pereți de compartimentare, fațade ventilate etc.

Altă caracteristică importantă a vatei bazaltice este incombustibilitatea. Nu produce și nu întreține arderea, împiedică propagarea flăcărilor și chiar poate salva vieți și bunuri în cazul izbucnirii unui incendiu.

Spre deosebire de alte variante, sistemele de izolare termică la exterior cu vată bazaltică sunt permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că pereții pot "respira", iar posibilitatea producerii condensului și mucegaiului este eliminată.

 

Etapele montării vatei bazaltice

Este recomandată utilizarea echipamentului corespunzător: salopetă, cască, mănuşi și ochelari de protecţie. Termosistemul se aplică pe fațada noua sau veche a unei clădiri, iar structura trebuie să fie tencuită pentru o aplicare eficientă. Verifică starea fațadei – denivelările de până la 1 cm pot fi corectate cu ajutorul unui adeziv pentru vată bazaltică, iar cele mai mari de 1 cm trebuie reparate înainte de aplicarea termosistemului.

 

Profilul de soclu

De reținut este că vata bazaltică nu trebuie să aibă contact cu solul. În niciun caz nu trebuie îngropată în sol și nu trebuie folosită la termoizolarea subterană. Montarea plăcilor de vată bazaltică începe de la nivelul profilului de soclu, care se fixează pe fațadă la 30-40 cm distanță de pământ și se prinde cu dibluri. Instalarea corecta a profilului de soclu garantează că, la final, termosistemul va fi uniform și va forma un strat-suport corespunzător pentru tencuiala decorativă.

 

Fixarea plăcilor cu dibluri

Plăcile se montează pe perete în rânduri orizontale și trebuie decalate pentru a evita formarea de rosturi în plan vertical. Orizontalitatea se păstrează cu ajutorul unei sfori întinse sub capătul de sus al plăcilor, dintr-o parte în cealaltă a rândului de vată.

Ancorarea se face cu dibluri cu rozetă și cui metalic, fiind necesară suplimentarea acestora în zona colțurilor. Sunt recomandate minimum 5-6 dibluri/mp, iar grosimea şi lungimea lor se alege în funcţie de tipul de zidărie şi de grosimea materialului termoizolant. După montare, rozeta diblurilor trebuie acoperită cu masă de șpaclu.

 

Armarea stratului termoizolant

Pe placa izolatoare se aplică mortar adeziv pentru vată bazaltică. Aplicarea se face perimetral şi în 3-5 puncte suplimentare la interior, pentru a evita dezlipirea. Adezivul pentru vată bazaltică poate fi aplicat fie pe toată suprafața plăcii, fie în diverse puncte de pe placă, metoda din urmă având avantajul că poate rezolva eventualele probleme de planeitate ale suprafeței pe care sunt montate placile.

Se întinde primul strat de mortar adeziv pentru vată bazaltică pe suprafaţa peretelui, apoi se fixează plasa de fibră de sticlă, susţinută de colţari. Peste plasă se aplica al doilea strat de mortar adeziv pentru a o fixa. Ultimul strat trebuie nivelat cu ajutorul dreptarului, cu scopul de a pregăti peretele pentru tencuiala decorativă. Suprapunerea plaselor de armare se face pe cel puțin 10 cm. Mortarul se aplică în fâșii verticale, la fel de late ca plasa de armare.

 

Tencuiala decorativă

După aplicarea amorsei, se adaugă stratul de tencuială decorativă. Tencuiala trebuie aplicată după cel puțin 72 de ore de la ultima mână de masă de șpaclu, preferabil când vremea este răcoroasă, pentru a evita apariția crăpăturilor.

Related posts

Rolete exterioare pentru ferestre de mansardă – perfecte pentru orice anotimp

Adina Meyers

Cauti o administrare digitala si transparenta pentru blocul tau? Nexus Bloc este solutia dorita ! 

Adina Meyers

Reguli esentiale pentru intretinerea aerului conditionat

Adina Meyers