În inima centrului financiar din Madrid, în cartierul AZCA, se află Castellana 77, o clădire care, după două decenii de nefuncționare, a prins viață datorită biroului de arhitectură luis vidal + arquitects. Turnul inițial din 1977 este acum o clădire de birouri cu o înălțime de 62 de metri, definind orizontul orașului într-un mod special. Odată cu finalizarea restaurării, clădirea a devenit un exemplu de urmat în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea mediului, obținând certificarea prestigioasă LEED Platinum. Produsele din sticlă, cu performanțe ridicate, de la Guardian Glass, care au fost integrate în fațadă au contribuit la obținerea acestei certificări LEED.

Utilizarea inteligentă a luminii naturale și dorința de a crea o identitate puternică a clădirii pentru a se evidenția în mediul său au fost doi dintre pilonii esențiali ai proiectului arhitectural. Potrivit lui Luis Vidal: „Scopul a fost acela de a actualiza clădirea, rezultând o nouă proprietate care este atât flexibilă, cât și durabilă, creând în același timp un spațiu comercial de calitate, cu o nouă imagine integrată în orizontul Madridului, un oraș care își respectă rădăcinile, dar care privește spre viitor. ”

Acest lucru a fost atins printr-o reconstrucție integrală, axată în primul rând pe realizarea unei noi fațade, cu o modulare verticală, precisă, care folosește sticla peliculizată Guardian SunGuard® SuperNeutral™ într-un perete cortină vitrat, cu un grad ridicat de selectivitate.

Cladirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

Această construcție modernă integrează și o altă caracteristică care asigură o protecție solară suplimentară, prin utilizarea unor lamele care ies în exterior 60 cm pentru a asigura umbră (separate de fațada principală printr-un spațiu de 15 cm pentru întreținere și curățare). Împreună cu sticla Guardian, acestea contribuie la îmbunătățirea performanței generale a clădirii.

Pe o suprafață totală de 21.000 de metri pătrați, lucrările de arhitectură și construcții includ, de asemenea, modernizarea tuturor facilităților din Castellana 77, precum și transformarea celor 18 etaje deasupra solului (16.261 mp în total), făcând structura parterului mai flexibilă. Parterul poate găzdui atât birouri, cât și un spațiu comercial. Cele patru etaje originale utilizate pentru parcare au fost refăcute, precum și un etaj suplimentar destinat facilităților generale ale clădirii. Cele cinci etaje subterane dețin acum peste 200 de locuri de parcare.

 

O fațadă eficientă din sticlă

Construcția fațadelor clădirii Castellana 77 a cuprins două etape. În primul rând, demolarea clădirii originale, care era complet depășită și avea o cantitate semnificativă de uzură. În al doilea rând, instalarea noii anvelope.  Acest lucru a dus la următoarele tipuri de fațade, realizate în funcție de zonă și orientare: o fațadă din pereți cortină, o fațadă din pereți cortină cu lamele de protecție și o fațadă ventilată.

Cladirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

Fațada din pereți cortină este realizată dintr-un sistem de profile din aluminiu extrudat și panouri interioare realizate din sticlă laminată cu aspect neutru și selectivitate ridicată, la care se adaugă pe exterior SunGuard® Super Neutral (SN) 70/41. Aceasta este una dintre opțiunile din gama de sticlă arhitecturală Guardian SunGuard® cu performanță la nivel înalt. Cu o transmisie luminoasă de 70%, această soluție oferă un aspect neutru și un control solar maxim. Sistemul de fațadă permite ventilarea liberă a marginilor vitrajului, ceea ce previne condensul nedorit.

 

Clădirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

 

Lamele EFTE pentru o eficiență energetică îmbunătățită

O altă caracteristică reprezentativă a lucrărilor arhitecturale de la Castellana 77 sunt lamelele EFTE (Ethylene Tetra-Fluoro-Ethylene), care au fost special concepute pentru acest proiect, cu o orientare și o curbură specifice pentru a le permite să se întindă pe fațada clădirii, dându-i o formă unică, distinctivă. Indiferent de scopul lor estetic, funcția primară a acestor lamele urmărește continuu îmbunătățirea eficienței energetice și a sustenabilității, întrucât protejează structura împotriva expunerii directe la soare. Acest material avansat, EFTE, permite trecerea luminii, dar nu și a căldurii, făcând posibilă iluminarea din spate. Acest lucru a permis arhitecților să creeze o fațadă în continuă evoluție.

Clădirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

 

În timpul zilei, mișcarea soarelui și umbrirea (care depinde de intensitatea luminii) generează o imagine strălucitoare, schimbătoare, pe fațadă. Noaptea, identitatea sa iese la iveală din interiorul lamelelor cu diferite configurații de lumină, realizate cu ajutorul a mai multor kilometri de lumini LED instalate.

În cele din urmă, fațada clădirii Castellana 77, cu sticla SunGuard® SuperNeutral și lamele EFTE, permite o emisivitate scăzută și o capacitate de protecție solară ridicată. Un studiu riguros al expunerii clădirii la soare și umbră pe fațadele din vest, est și sud, în diferite momente critice ale fiecărei zile din an, a condus la un design eficient care să permită economii semnificative de energie, împreună cu un confort sporit și bunăstarea ocupanților clădirii.

Clădirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

 

Certificarea  și sustenabilitatea LEED

Castellana 77 este acum o clădire cu un nivel ridicat de sustenabilitate. Din acest motiv, a primit certificarea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) acordată de US Green Building Council, un grup de lideri din industria construcțiilor care promovează și încurajează utilizarea structurilor ecologice.

Clădirea Castellana nr 77. Fotografiile și materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

 

LEED este una dintre cele mai prestigioase certificări la nivel mondial care evaluează comportamentul durabil al clădirilor, urmărind să promoveze proprietăți prietenoase cu mediul înconjurător, viabile din punct de vedere  financiar, dar și confortabile. Categoria de certificare pentru Castellana 77 a fost „Platinum” în sistemul Core & Shell.

 

Această distincție a fost atribuită clădirii, alături de alți factori, datorită:

eficienței energetice: fațada de sticlă și lamelele de protecție solară, precum și performanța gestionării și controlul energiei, conduc la un maxim de confort termic și de iluminare pentru ocupanții clădirii. Acest lucru ajută la reducerea consumului de energie cu până la 33% pe an, în comparație cu o clădire convențională cu aceeași utilizare și suprafață. Sistemele de aer condiționat și de iluminat sunt cu 46%, respectiv cu 34% mai mici.

luminii naturale și a accesului la priveliști: 95% dintre muncitorii și ocupanții Castellana 77 primesc lumină naturală și au vederi directe spre exterior.

calității atmosferei interioare: cu un sistem de aer condiționat eficient din punct de vedere energetic, bazat pe o admisie de aer din exterior de 100%.

locației și a gamei largi de opțiuni de transport pentru a accesa clădirea.

utilizării eficiente a apei prin adăugarea unor facilități eficace pentru băi, astfel încât clădirea să poată reduce cu 39% consumul de apă, în comparație cu alte clădiri similare.

conștientizării durabilității: de la renovare, clădirea utilizează în principal materiale reciclate de origine locală.

emisiilor sale reduse sau inexistente: utilizarea a 100% din materiale care nu au (sau spre deloc) emisii organice volatile.

 

Guardian Glass este membru al US Green Building Council.

 

© Toate fotografiile © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

 

(GRDPR168 Castellana 77)

 

******************

 

Guardian Glass

Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din sticlă float, sticlă peliculizată și produse fabricate din sticlă. În cele 25 de fabrici de sticlă float din toată lumea, Guardian Glass produce sticlă de înaltă performanță pentru uz exterior (atât în scopuri comerciale, cât și rezidențiale) și aplicații din domeniul arhitectonic interior, precum și produse din domeniul transporturilor și tehnic. Sticla Guardian se găsește în locuințe, birouri, mașini și în unele dintre reperele arhitectonice cele mai semnificative din lume. Centrul de Știință și Tehnologie al Guardian Glass lucrează în permanență să creeze produse din sticlă și soluții noi, utilizând cea mai avansată tehnologie pentru a-și ajuta clienții să vadă ce este posibil – see what's possible®.

Vizitați guardianglass.com.

 

 Guardian Industries

Guardian Industries, o companie globală cu sediul central la Auburn Hills, Michigan, are în jur de 18.000 de angajați și deservește facilități din America de Nord, Europa, America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Companiile Guardian fabrică produse de sticlă flotată cu un nivel ridicat de performanță, peliculizate și fabricate pentru aplicații arhitecturale, rezidențiale, de interior, din domeniul transporturilor și tehnic și componente de înaltă calitate placate cu crom și din plastic vopsit, pentru industriile automobilelor și camioanelor comerciale. Viziunea companiei Guardian este să creeze valoare pentru clienții săi și societate, prin inovare continuă, cu utilizarea unor resurse puține. Guardian este o sucursală deținută în totalitate de Koch Industries, Inc. Vizitați guardian.com.

 

luis vidal + arquitects

luis vidal + arquitects este un birou internațional de arhitecturală care oferă soluții de calitate și design inovator pentru proiecte provocatoare. Arhitecți principali ai aeroportului Heathrow, Terminalul 2, din Londra, compania are birouri în Spania, Anglia, Japonia, Republica Dominicană, Statele Unite și Chile și o echipă internațională de peste 150 de arhitecți, coexistând cu o experiență vastă într-o gamă largă de discipline, inclusiv planificarea, construcția și designul industrial.

 

Fondat în 2004, luis vidal + arquitects a construit o carieră bogată exprimată în mai mult de 200 de proiecte de dimensiuni diferite. Biroul este renumit pe plan internațional pentru experiența sa în proiectarea clădirilor din industria aviatică și a sănătății, devenind unul dintre principalele și cele mai inovatoare birouri dedicate furnizării unor proiecte de design funcționale, responsabile și profesionale, ca răspuns la provocările urbane și sociale din prezent.

 

Related posts

Proiect de casă: stil arhitectural modern şi „curat”

Adina Meyers

Caramida, mereu o alegere inspirata

Adina Meyers

Cum alegi caloriferele potrivite pentru casa ta iarna aceasta?

Adina Meyers