Fiecare grădină este diferită și fiecare grădinar își dorește ceva unic, dar există câteva aspecte pe care cu toții le dorim într-o grădină. Oricât de mult ne-ar plăcea plivitul și tăierea, plantarea și înmulțirea, trebuie să aveți și niște plante care să arate minunat pe tot parcursul anului și să nu aibă nevoie de multă atenție.
Se pare că fiecare împătimit de grădină caută un veșnic verde care să crească până la 2 m înălțime în doi ani și apoi să se oprească, să aibă flori parfumate tot anul și să producă fructe de pădure pentru păsări. Asta a fost acum mulți ani, însă trebuie să conștientizăm, fără tragere de inimă, că nu există o astfel de fabric veșnic verde.
Erau vremurile în care se umpleau grădinile cu erici și conifere. Acoperirea solului abia devenise visul oricărui proprietar, iar grădinile din față începeau să se umple cu plantații cu efort redus.
Deci acoperirea solului este doar un vis inactiv? Depinde de ce plantezi și de cât de bine pregătiți mai întâi solul. Este într-adevăr prea mult să te aștepți ca o plantă să concureze cu buruienile rampante, să le sufoce și să fie și ea frumoasă. Iată ce trebuie să faci.
Pregătiți solul
Trebuie să scapi de buruienile dăunătoare. Un pat de plante de acoperire a solului va suprima buruienile anuale, dar nu va înăbuși urzicile, libelul, socul pământului și ranunul târâtor. Așa că pulverizați-le, dezgropați-le sau înăbușiți-le câteva luni cu membrană de buruieni. Este tentant să acoperiți solul cu membrană și să plantați prin aceasta, dar are dezavantaje. Este imposibil să îmbunătățiți solul odată ce acesta este la locul său, iar plantele care se răspândesc prin absorbție sau înrădăcinate în sol nu vor putea coloniza. Dacă doriți să acoperiți membrana cu așchii de ardezie și să plantați câțiva arbuști în aceasta, va menține buruienile jos, dar prea des buruienile perene apar în fantele de plantare și arată îngrozitor.
Gândiți-vă la spațiere
Distanța plantelor tale va depinde de cât timp ești pregătit să aștepți acoperirea densă și de bugetul tău. Plantele mici pot fi așezate la 30 cm unul de celălalt, dar arbuștii târâtori de acest fel
întrucât cotoneasterii pot fi distanțați până la 1m unul de celălalt. Un compromis bun este 45 cm sau cinci sau șase plante pe metru pătrat. Cel mai bine este întotdeauna să plantezi exemplare mici destul de aproape, mai degrabă decât câteva plante mari. Puteți cumpăra adesea pachete de plante mici tocmai în acest scop.
Citește și 14 idei și trucuri pentru decorarea balconului și a terasei
Plantele vândute pentru acoperirea solului variază de la puii sălbatici abia îmblânziți la plante interesante și colorate pe care oricine le-ar plăcea în grădină. Există plante pentru soare sau umbră. Unele se comportă bine, dar altele nu știu când să-și oprească răspândirea, o problemă comună cu unele plante, cum ar fi galeobdolon și vinca, care le conferă o reputație proastă.
Cele mai bune plante
Pachysandra
În umbră ușoară sau adâncă, chiar și sub copaci, acesta este acoperirea solului veșnic verde. Este un arbust lent, jos, cu frunze verzi lucioase, care în cele din urmă face un covor dens de 20 cm înălțime. Se răspândește prin lăstari subterani și va suprima toate buruienile. Poate fi destul de lent de stabilit, așa că nu vă așteptați la un miracol în primul an, dar după zece ani va arăta în continuare îngrijit și ordonat. Primăvara produce flori mici, albe, dar acestea au o importanță secundară. Plantați la 30 cm distanță.
Bergenia
O altă plantă pentru umbră sau soare, bergeniile au frunze îndrăznețe, rotunjite, ce sunt de ceară și verde strălucitor, schimbându-se adesea în nuanțe de roșu și violet iarna. Majoritatea au și flori arătatoare în nuanțe de alb și roz primăvara. Se strecoară, încet, peste solul cu tulpini groase. Pot crește sub arbuști și sunt perfecte pentru marginea căilor. Au nevoie de puțină întreținere, în afară de îndepărtarea frunzelor moarte și a tulpinilor de flori. Plantați la 30 cm distanță.
Citește și Tuia: află tot ceea ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestei plante veșnic verzi
Lamium
Urzica moartă comună este o plantă utilă, iar florile roz primăvara sunt vizitate de albine. Este mai mult sau mai puțin veșnic verde și se va înrădăcina pe măsură ce tulpinile se răspândesc. Are nevoie de o tăiere la sfârșitul verii și beneficiază de un mulci ușor cu compost, astfel încât tulpinile vechi să se poată înrădăcina în acesta, altfel se poate stinge în centru. Nu sare peste paturi, spre deosebire de relativul său galeobdolon (arhanghel galben), care este potrivit doar pentru zonele sălbatice. „White Nancy”, cu frunze argintii și flori albe, este preferata mea, dar „Beacon Silver” este cea mai comună, cu flori de liliac. Plantați la 30 cm distanță.
Cotoneaster
Cotoneasteri care acoperă pământul, cum ar fi C. dammeri, „Coral Beauty” și „Green Carpet” sunt arbuști excelenți, veșnic verzi, pentru a acoperi suprafețe mari, inclusiv maluri. Ele sunt cele mai bune în plin soare și vor crește, de asemenea, la umbră parțială, dar vor fi mai puțin dense și vor înflori și mai puțin boabe. Au frunze mici de culoare verde închis și flori mici albe vara, dar sunt cel mai bun toamna, când strălucesc cu fructe de pădure roșii, pe care păsările le iubesc. Sunt o alegere bună pentru fauna sălbatică și sunt spectaculoase în cascadă peste ziduri joase. Plantați la o distanță de 45 cm.
Muscată
Nu plantele de pat roșu aprins, ci plantele perene rezistente.Ele variază foarte mult, dar cele mai bune pentru acoperirea solului sunt scăzute și dense și au flori pentru mai multe luni. Majoritatea cresc la soare sau parțial umbră. Cel mai bun este posibil G. macrorrhizum, care este parțial veșnic verde și are tulpini târâtoare și flori roz la începutul verii. Unele muscate, cum ar fi G. nodosum, se insamanteaza liber si pot fi usor invazive. G. endressii este o alegere bine comportată, cu frunze cenușii și flori roz, în timp ce „Rozanne”, cu o succesiune nesfârșită de flori albastre mari, este excelentă, dar moare iarna. Plantați la 60 cm distanță.
Brunnera
Nu este o plantă care se va răspândi de la sine, această plantă perenă erbacee de foioase formează pâlcuri dense de frunze rotunjite, în formă de inimă, care vor suprima orice buruiană. Va crește la soare sau la umbră parțială și obișnuia să fie apreciat pentru spuma florilor albastre de nu mă uita la sfârșitul primăverii. Dar selecțiile recente cu frunze argintii au adus această plantă rezistentă în prim-plan. „Jack Frost” și „Looking Glass” sunt standardele, dar „Alexander’s Great” este cel mai recent și mult mai mare decât restul. Va trebui să vă împărțiți o dată la doi ani pentru a răspândi acest lucru dintr-un pâlc într-un covor, dar odată stabilit va fi lăsat cu plăcere la dispozițiile sale pentru secole. Plantați la o distanță de 45 cm.
Vinca (pervinca)
Este o alegere populară și va crește la umbră profundă, dar există două tipuri principale, cea mai mică și cea mai mare. Micul (V. minor) este un cultivator scăzut, rareori de peste 15 cm înălțime și florile sunt albastre, deși există soiuri cu flori albe și violete și unele cu frunze pestrițe. Se poate răspândi pe măsură ce lăstarii noi și lungi rădăcină, dar nu la fel de mult ca perivinca mare (V. major), care se va lega peste plante mai mici și prin gard viu și trebuie luată în considerare cu atenție.
În zone întinse, umbrite și pe maluri inaccesibile, mărăciniul veșnic verde, Rubus tricolor, este foarte eficient și nu este înțepător; in schimb lastarii sunt acoperiti de peri rosii. Este o plantă grozavă pentru animale sălbatice, dar nu este potrivită pentru grădini mici. Aici ar trebui să încercați Rubus „Betty Ashburner” pentru acoperire joasă, veșnic verde.