Berea artizanală este favorita multora dintre iubitorii berii datorită gustului intens şi a aromelor pe care le obţine prin procesul tradiţional de producţie.
Berea artizanală este berea fabricată în cantităţi mici, după reţete şi metode tradiţionale. Cei pasionaţi de berea artizanală (craft beer) afirmă că o preferă deoarece nu conţine aditivi sau conservanţi, are o aromă mai puternică, conţine mai puţin acid şi este produsă prin fermentaţie naturală.
Dacă iubeşti berea, ţi se va părea chiar palpitant să-ți faci propriul sortiment, mai ales că vei avea ocazia să experimentezi propriile reţete şi să ai mai mult control asupra rezultatului final. Pentru fabricarea berii artizanale, începătorii îşi pot cumpăra un kit de bere şi un echipament de bază de pe site-urile de de specialitate.
Câteva detalii de care ar mai trebui să ţii cont:
1. Deoarece calitatea apei diferă în funcţie de reţeaua de apă potabilă de care aparţii, cel mai bine ar fi să foloseşti apă plată cu conţinut scăzut în săruri minerale. Poţi folosi apa de la robinet doar dacă este fiartă şi răcită în prealabil.
2.Sterilizează recipientele şi ustensilele folosite. Pentru a evita contaminarea berii, vei avea nevoie să sterilizezi întregul echipament.
3. Kit-ul de bere te va ajuta să depăşeşti cele mai lungi etape din fabricarea uzuală a berii. Aplică reţeta oferită de cei care vând kitul de bere şi ţine cont de faptul că, în prinicipu, va dura între 5 şi 7 zile procesul de fermentare, apoi vei muta berea în sticle, conform reţetei, lăsând un pic de spaţiu până la dop.
După sigiliarea sticlelor de bere cu un dispozitiv de capsat, vei mai lăsa din nou berea la fermentat timp de 5 zile (într-un loc unde va fi nevoie de o temperatură constantă între 20°C şi 25°C, aşadar gândeşte-te dacă ai o debara sau un beci disponibil pentru această operaţiune). Când berea se limpezeşte, este perfectă pentru consum.