Decor LifeStyle

Cum să îți depozitezi eficient colecția de viniluri 

Discurile de vinil necesită o atenție deosebită din partea ta, mai ales dacă ești un colecționar împătimit și ai adunat de-a lungul timpului un număr mare de exemplare. Pentru că și spațiul din locuință îți poate ridica anumite probleme, dorim să îți prezentăm câteva trucuri care să te ajute să îți depozitezi eficient colecția de viniluri, astfel încât să nu riști deteriorarea acestora.​​

Dacă ești un client fidel al anticariatelor și obișnuiești să achiziționezi des un număr mare de discuri de vinil, organizarea acestora în funcție de criteriile tale personale îți va fi de ajutor. Poți sorta discurile în funcție de artist, casa de discuri, genulmuzical ori poți alege criterii mai generale.

Discurile de vinil se păstrează pe verticală


Orice tip de mobilier ai alege, este foarte important să depozitezi colecția ta de viniluri pe verticală și nu în teancuri pentru a evita presiunea care poate apărea și pentru a nu risca să le deteriorezi. Vinilurile se depozitează în corpuri de mobilier adânci, special create pentru acest format iar organizarea pe anumite criterii precum cântăreți folk, cântăreți rock, compozitori de muzică clasică ori artiști români și străini va face mai facilă identificarea unui disc de vinil atunci când dorești să îl asculți.

Depozitarea în cutii de lemn

O practică destul de des întâlnită în rândul colecționarilor de viniluri care dețin un număr mic de discuri este depozitarea acestora în cutii de lemn. Acestea permit ca discurile să fie păstrate cu ușurință în poziție verticală. De asemenea,posibilitatea ca aceste cutii sa fie stivuite îți va permite să îți creezi propriul tău mobilier pentru discurile de vinil. Pentru un aspect cât mai neobișnuit, poți vopsi respectivele lădițe și astfel vei aduce un strop de veselie în casă.

Mobilier special conceput pentru viniluri

În magazinele de specialitate, vei găsi și mobilier special conceput pentru depozitarea discurilor de vinil, iar în funcție de bugetul tău, îl poți alege pe cel care va fi perfect pentru numărul de discuri de vinil pe care îl deții. Materialul din care este confecționat acest corp de mobilier este foarte important. Un corp de mobilier realizat din lemn natural va avea o durată de viață mai lungă și va putea suporta o greutate mai mare.

Refolosește discurile de vinil deteriorate

Dacă în colecția ta se găsesc discuri de vinil deteriorate ori fără copertă, le poți folosi în diferite proiecte handmade. Online, vei găsi numeroase idei ingenioase prin care poți pune în valoare chiar și acele discuri de vinil care nu mai pot fi ascultate. Dacă ai suficientă îndemânare, îți poți crea propriile cutii din astfel de discuri de vinil deteriorate, dar care însă, nu vor suporta o greutate foarte mare. Aspectul lor, totuși, va fi unic.

Patru lucruri care țin de îngrijirea discurilor de vinil:

Ferește colecția de viniluri de sursele de căldură

Materialul din care sunt confecționate discurile de vinil este destul de fragil, drept urmare lângă colecția ta nu trebuie să se afle nicio sursă de căldură, cum ar fi: calorifer, reșou, sobe etc. De asemenea, trebuie să te asiguri că discurile de vinil nu stau în bătaia directă a razelor solare, pentru a evita deteriorarea acestora.

Evită depozitarea într-o cameră cu umiditate mare

Acolo unde umezeala depășește valorile normale, există riscul să apară mucegaiul, iar copertele discurilor de vinil pot fi extrem de expuse în aceste condiții. După cum bine știi, discurile de vinil care nu au copertă, sunt mult mai expuse deteriorării și zgârieturilor.

Șterge periodic de praf discurile de vinil

Cantitățile mari de praf care se pot aduna pe discurile de vinil, chiar în copertă fiind, pot crea micro-zgârieturi și îți pot defecta aparatul la care le asculți. Pentru asta, trebuie să ștergi periodic praful de pe discurile de vinil. Poți face acest lucru cu ajutorul unei lavete din microfibră ori cu ajutorul unor aparate și soluții speciale. 

Întreține pick-up-ul

Acul aparatului la care asculți discurile de vinil, poate deteriora suprafața acestora dacă s-a defectat. Ai grijă să verifici întotdeauna integritatatea pieselor unui pick-up înainte de a asculta discul de vinil și schimbă-le pe acelea care necesită acest lucru.

Discurile de vinil sunt fragile și dacă vrei să le asculți cât mai mult timp, trebuie să acorzi atenție modului în care le depozitezi. Pentru o organizare cât mai eficientă a spațiului din casă, ține cont de metodele prezentate în cadrul acestui articol.

Related posts

Cum poți alege o boxă activă bună?

Adina Meyers

Doua antreprenoare din Bucuresti vor 500 de mii de euro dintr-un business cu pardoseli in 2015

Adina Meyers

Tablouri-ceas mozaicate

Adina Meyers