Stilul neoromânesc se caracterizează printr-un amestec interesant de elemente bizantine şi motive arhitecturale inspirate din folclorul românesc. Elementele arhitecturale bizantine (de exemplu, arcada scurtă, coloanele mici şi groase etc.) dau un aer romantic clădirilor masive. Totodată, acest stil se distinge prin compoziţia faţadelor şi ornamentele care interpretează motive din arta populară.

Stilul neoromânesc a luat naştere în secolul al XIX-lea, avându-l ca promotor pe arhitectul Ion Mincu. Acesta a iniţiat curentul în 1886 cu casa Lahovari, în prezent corp al spitalului Cantacuzino, încercând să aducă în prim-plan detalii şi simboluri tradiţionale într-o manieră originală, modernă, fără a copia structurile din trecut.

Se face simţită influenţa şcolii pariziene, însă în acelaşi timp se conturează un stil autohton, inspirat din simbolurile şi elementele tradiţionale. Deşi a fost aplicat mai degrabă instituţiilor publice (primării, centre administrative etc.), el a început să fie apreciat şi în sectorul privat, devenind în vogă printre persoanele din elita momentului. Curentul dispare brusc la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când regimul comunist promovează cu totul alte valori.

În prezent, putem observa o reîntoarcere la valorile tradiţionale, la detaliile specifice folclorului nostru. Adesea, acestea sunt integrate în interioarele moderne, chiar minimaliste, devenind piese de interes ale acestora. Mai mult, orientarea către valorile tradiţionale se face simţită în toate domeniile artistice: modă, design de produs contemporan, bijuterie etc. Stilul neoromânesc este reinterpretat, preluând elemente tradiţionale pe care le prezintă într-un cadru modern, ce creează o atmosferă fresh, luminoasă şi relaxată.

5 sfaturi de designer

1. Cum obţii un interior care să trimită către acest stil? Nimic mai simplu! Alătură un covor cu motive populare unei canapele moderne – culorile vii din ţesături vor ieşi în evidenţă faţă de decorul minimalist.

2. O altă metodă de a aduce un pic din suflul neoromânesc este să frecventezi târgurile de vechituri şi talciocurile. Oricând poţi descoperi obiecte care poate nici nu necesită recondiţionare – o măsuţă de lemn sculptată, câteva decoraţiuni vintage sau o oglindă interesantă vor defini stilul unui colţ din locuinţa ta.

3. Materialul folosit cu precădere pentru mobilier este lemnul masiv – simplu sau antichizat –, în timp ce finisajele interioare se bazează pe piatră naturală – travertin, marmură.

4. Accentele cromatice îndrăzneţe duc cu gândul la stilul bizantin, deci nu ezita să aşezi pe canapea o pernă decorativă colorată.

5. Un alt detaliu al stilului neoromânesc este preluarea din această cultură a detaliilor de ceramică colorată. Aşadar, o vază multicoloră pe o măsuţă va da o notă veselă interiorului.

 

 

 

Related posts

Sfaturi pentru alegerea lucrărilor de artă pentru casa ta

Adina Meyers

Cum faci economie de detergent?

Adina Meyers

Cum gasesti designerul de interior potrivit pentru locuinta ta?

Adina Meyers