LifeStyle

Cum să ai grijă de bateria mașinii tale în timpul iernii

Pentru buna funcționare a unui autovehicul este necesar să se acorde o mare atenție tuturor elementelor care o compun. Unul, cu o importanță covârșitoare în acest sens, este bateria auto – o piesă consumabilă care are rolul de a pune mașina în mișcare și de a asigura confortul pasagerilor.

În timpul iernii, acest element esențial pentru funcționarea mașinii are de suferit. Temperaturile scăzute fac ca bateria auto să fie supusă la mai mult stres, fiind astfel recomandat să fie protejată și întreținută în mod corespunzător.

Care este rolul unei baterii auto?

Acumulatorul auto este un element al sistemului auto care are rolul de a alimenta cu energie electrică autovehiculul în timpul pornirii și de a ajuta consumatorii (instalația de iluminare și de semnalizare, instalația de climatizare, radioul etc) să funcționeze în mod corespunzător.

Altfel spus, funcțiile unei baterii auto sunt:

  • alimentarea demarorului (electromotorului) cu energie electrică în faza de pornire;
  • filtrarea oscilațiilor de tensiune din sistemul electric;
  • alimentarea sistemelor electronice, inclusiv a celor active permanent.

Acesta se încarcă prin conectarea la un generator de tensiune electrică, cum ar fi alternatorul mașinii sau un redresor.

Ce se întâmplă cu bateria auto în sezonul rece?

Atunci când temperatura din exterior scade, motorul rece are nevoie de un curent de 2-3 ori mai mare decât cel necesar atunci când temperaturile sunt normale pentru a putea porni. 

Un rol important în acest sens îl are uleiul de motor. Acesta are o vâscozitate mai mare când este frig afară și pune mai greu în mișcare motorul, solicitând mai mult bateria auto. Astfel, este recomandată alegerea unui ulei de motor cu caracteristici cât mai bune în sezonul rece.

Temperaturile scăzute au un impact direct negativ și asupra acumulatorului auto. Cu cât acesta va sta mai mult timp în frig, cu atât se va descărca mai rapid. De exemplu, la o temperatură aflată în jur de 0 grade Celsius, performanța acumulatorului se reduce cu un procent de aproximativ 20%.

Cum protejezi bateria auto iarna?

În primul rând, este necesară verificarea periodică a bateriei auto și a instalației de încărcare. Acest lucru poate fi efectuat de conducătorul auto, acasă, sau cu ajutorul unei firme care oferă servicii de verificare și montare a acumulatorilor auto.

Este important ca bornele bateriei să fie bine strânse și curate, la fel și carcasa – este recomandat să se șteargă cu ajutorul unei cârpe moi toate reziduurile de acid sau murdărie.

Starea bateriei este de regulă indicată de senzorul de pe ea. Dacă acesta este roșu atunci acumulatorul cel mai probabil trebuie schimbat. Starea acestuia mai poate fi verificată și cu ajutorul unui voltmetru, când motorul mașinii este pornit, iar valoarea normală trebuie să fie între 13,4 V și 14,5 V.

Alte recomandări:

  • Mașina nu trebuie abandonată într-o parcare pentru perioade lungi de timp. Pentru a asigura buna funcționare a bateriei trebuie să se parcurgă frecvent distanțe lungi.
  • În cazul în care nu se utilizează autovehiculul, este indicat să se scoată bateria auto și să se depoziteze în casă, urmând să fie încărcată periodic cu un redresor.
  • Înainte de pornirea motorului, este recomandat să se închidă toți consumatorii de energie: radio, sistem de dezaburire, sistem de climatizare etc.

Achiziționează acumulatori auto de calitate!

Cele mai multe probleme apar din cauză că acumulatorii auto nu sunt aleși corect. Multe persoane se lasă influențate de preț, iar acest lucru este absolut normal. Pentru a beneficia de un produs care funcționează în parametrii corecți o perioadă lungă de timp este important, însă, se pună mai mult preț pe calitate.

În alegerea unei baterii auto trebuie să se țină cont de producătorul acesteia. Pe piață există mai multe firme recunoscute pentru bateriile auto de înaltă calitate pe care le fabrică. Dintre acestea se pot menționa: Varta, Bosch, Exide, Rombat și Banner.

Neobat pune la dispoziție clienților baterii auto ieftine, de la mărci cunoscute pentru calitatea produselor pe care le oferă. De asemenea, oferă servicii complete de verificare a instalației electrice, cu ajutorul unui tester autorizat și de montaj, asigurând o bună funcționare a mașinii indiferent de sezon.

În sezonul rece conducătorul auto trebuie să acorde mai multă importanță acumulatorului auto pentru a putea evita nenumărate neplăceri. Dacă a ales de la bun început o baterie auto de calitate, la un preț corect și are grijă să o ferească de acțiunea negativă a frigului și de murdărie, se poate bucura de aceasta timp îndelungat.

 

 

Related posts

O vară perfectă, cu revista Casa mea iulie-august 2016

Adina Meyers

“Aerul proaspăt și lumina naturală permit naturii să intre în casele noastre”

Adina Meyers

Cinci școli și licee din București au fost pictate în cadrul proiectului “Educație prin Artă”

Adina Meyers