Nucleoplastia este o procedură minim invazivă folosită pentru a trata durerile de spate și de picior cauzate de hernia de disc.
În cazul în care alte metode terapeutice de diminuare a proeminenței discului intervertebral au eșuat, medicul specialist poate lua în considerare această opțiune terapeutică. El va lua în calcul, însă, și alte aspecte cum ar fi vârsta pacientului, sănătatea generală a acestuia și tipul herniei de disc.
Din cauza prevalenței acestei afecțiuni, de-a lungul timpului au fost create numeroase metode de tratament, acestea variind de la odihnă și fizioterapie la proceduri invazive și intervenții chirurgicale.
Adițional, au fost create și câteva metode terapeutice minim invazive. Printre acestea se numără și nucleoplastia, o procedura care poate fi eficientă pentru aproape 70% dintre pacienți, conform unui studiu publicat în 2016.
Această procedură este disponibilă și la noi în țară, așa că, la nevoie, poți opta să faci nucleoplastia. Aici, pacienții pot beneficia de avantajele tehnicii minim invazive cum ar fi incizii de mici dimensiuni, durată scurtă de realizare a procedurii (aproximativ 20-30 de minute), timp scurt de internare și risc redus de complicații.
Pentru a crea o imagine mai clară, în continuare acestui articol vom prezenta câteva aspecte ale acestei proceduri, astfel încât persoanele interesate să fie cât mai informate cu privire la opțiunile terapeutice pe care le au la dispoziție.
Cauzele care pot duce la nevoia de nucleoplastie
Deoarece această procedură a fost creată pentru a înlătura presiunea pusă pe nervii coloanei vertebrale, cauza cea mai frecventă o reprezintă proeminența unui disc intervertebral. Aceasta este cauzată la rândul ei de o hernie de disc.
În funcție de recomandările medicului și de alți factori care ar trebui luați în considerare, persoanele care prezintă durere cauzată de hernia de disc degenerativă sau provocată de protruzia unui disc intervertebral ar putea beneficia de această procedură, atunci cand opțiunile mai conservatoare nu au avut efectul dorit.
Etapele procedurii de nucleoplastie
După consultația inițială, care va evalua istoricul medical personal și care va cere efectuarea unor analize de sânge și teste imagistice pentru a verifica eligibilitatea la această procedură, următoarele etape sunt:
- Pregatirea pentru nucleoplastie–Deoarece procedura este una minim invazivă, pacientul va fi sedat pentru a diminua nivelul de anxietate și stres, urmând ca apoi să se administreze și un anestezic local pentru a înlătura orice potențial disconfort.
- Introducerea acului–Folosindu-se de fluoroscopie, o procedură cu raze X care permite vizualizarea organelor interne în timp real, chirurgul va ghida un ac special până în interiorul discului intervertebral proeminent.
- Extragerea nucleului pulpos în exces – Odată ajuns în interiorul discului, o parte din nucleul pulpos al acestuia va fi extras pentru a readuce la normal mărimea discului intervertebral. În acest fel se inlatura protruzia care punea presiune pe nervii din jur.
După realizarea procedurii, pacientul va fi monitorizat o perioadă scurtă de timp apoi externat cu anumite recomandări din partea medicului specialist.
Deoarece procedura este una minim invaziva, riscurile prezentate sunt destul de mici. Totuși, este posibil să existe un anumit grad de durere sau disconfort după realizarea procedurii, intensitatea diminuându-se însă odată cu trecerea timpului.
Costul nucleoplastiei
La fel ca în orice alte proceduri, costul final poate fi greu de determinat, întrucât fiecare caz în parte este diferit. Fiecare poate necesita mai multe sau mai puține teste imagistice sau de diagnostic și alte servicii adiționale.
Mai mult decât atât, trebuie luate în considerare aparatura și tehnica modernă utilizate, specialiștii și alte adaosuri care ar putea apărea în funcție de fiecare clinică sau spital.
Cu toate acestea, persoanele interesate ar trebui să se aștepte probabil la un cost de aproximativ 2000 de euro, preț la care ar putea să se adauge și alte cheltuieli adiționale.
Pentru a primi cele mai exacte informații cu privire la acest aspect, este recomandată apelarea la cel mai apropiat centru sau spital, specialiștii de acolo putând răspunde la toate întrebările.