Pe de o parte provocator, pe de altă parte liniştitor, ultravioletul se dovedeşte o alegere excelentă pentru persoanele creative, deschise spre tot ce înseamnă nou, care doresc să trăiască în interioare originale.
Cum, unde şi cât îl folosim?
Violetul-aprins este perceput de majoritatea dintre noi ca o culoare mult prea îndrăzneaţă pentru ambientul unei locuinţe, motiv pentru care cel mai adesea îl evităm, orientându-ne spre culori mai „cuminţi”. Alţii, mai curajoşi, ne dorim în casă o astfel de culoare-vedetă, însă ne poticnim în întrebări de genul: cum să-I facem loc în amenajare? în ce cantitate să o utilizăm? cu ce culori să o combinăm? În continuare, ne-am propus să clarificăm aceste dileme şi să demonstrăm că nu este greu să acomodăm violetul-aprins în decorul interior dacă ţinem cont de câteva reguli.
În momentul în care ne hotărâm să folosim ultravioletul în propriul cămin, ar trebui să luăm calcul nu numai aspectul estetic, ci şi efectul pe care îl va avea asupra corpului şi psihicului nostru. Să ne gândim că, fiind o culoare puternică, va stimula foarte mult sistemul nervos. Asta înseamnă că ar fi bine să se regăsească mai mult în zona de zi, în spaţii precum biroul, livingul şi bucătăria. Evident că o putem integra şi în amenajarea celorlalte încăperi, însă în doze mai mici sau diluate.
Şi pentru că am adus vorba de cantitate, avem posibilitatea să folosim violetul-aprins pe suprafeţe mari (la nivelul pereţilor) sau pe porţiuni mai mici, ca accent. De exemplu, dacă ne dorim un interior spectaculos, putem să zugrăvim unul sau mai mulţi pereţi în această culoare, după care să adăugăm mobilier şi accesorii asortate. Atenţie însă! Prea mult ultraviolet va duce negreşit la un spaţiu mult prea dramatic, strident, în care ne va fi imposibil să locuim. În cazul în care ne propunem doar să înviorăm ambientul, putem introduce câteva accente de violet-aprins prin intermediul pieselor de mobilier, accesoriilor, decoraţiunilor sau al tuşelor de culoare aplicate pe un perete cu vizibilitate bună.
Cu ce culori îl combinăm?
Pentru a obţine efecte cromatice armonioase, este foarte important să asociem violetul-aprins cu următoarele culori:
Alb, negru şi gri. Dacă ne place violetul-aprins, dar nu vrem să-l combinăm cu alte culori puternice, cel mai simplu şi sigur este să îl completăm cu alb, gri şi negru. Aceste non-culori îl vor pune perfect în valoare, conferindu-i statutul de vedetă a amenajării, şi totodată vor echilibra decorul din punct de vedere cromatic.
Maro. O altă modalitate de a diminua puterea ultravioletului o reprezintă tonurile deschise de maro sau cele preţioase, cu tentă aurie. Acestea se vor influenţa reciproc, dând naştere unei atmosfere pe de o parte îndrăzneaţă, pe de altă parte calmă şi caldă.
Galben intens. Violetul-aprins şi galbenul intens sunt culori perfect complementare, care formează un contrast armonios şi spectaculos, aşa că, dacă ne plac interioarele vibrante, în stil modern sau retro, ar trebui să mizăm pe această pereche.
Roz. În cazul în care simţim nevoia să îndulcim intensitatea ultravioletului şi să adăugăm spaţiului un aer cald şi feminin, soluţia o reprezintă câteva accente de roz pal.
Albastru. Şi nuanţele stinse de albastru pot acompania culoarea-vedetă a anului 2018. Puse alături, acestea vor crea un ambient în egală măsură elegant şi sobru.
Foto: Pinterest