Tapițeria – arta de a „îmbrăca” mobilierul 

Adina Meyers

Prin tapițerie se înțelege folosirea materialelor textile și a diverselor umpluturi pentru a defini piese de mobilier, confecții, saltele, huse și chiar interiorul autoturismelor. O parte specială o reprezintă însă reabilitarea obiectelor vechi cu o valoare istorică. Tapițeria se realizează de către specialiști în domeniu cu ajutorul unor mașini sau chiar manual. Procesul include pregătirea materialului, tăierea acestuia pe dimensiunea necesară, legarea și fixarea arcurilor acolo unde este necesar, ușurarea materialului de umplutură pentru a putea fi cusut, coaserea tapițeriei la mașină sau manual, realizarea unor decorațiuni profesionale acolo unde este cazul și chiar repararea și restaurarea pieselor de mobilier. Toate acestea se fac de obicei în atelierele speciale pentru tapițerie.

Care sunt materialele folosite în realizarea tapițeriilor?

Pentru a putea realiza tapițerii de calitate este necesar să folosești produse dintre cele mai bune. În primul rând vei avea nevoie de materialul pentru tapițerie, cel care va fi expus, care definește produsul. Acesta poate fi stofă, piele, piele ecologică sau catifea. Cele mai multe dintre acestea, mai ales stofele, pot trece prin realizarea unor tratamente care le dau anumite caracteristici necesare, cum ar fi obținerea unor stofe rezistente la zgârieturi sau tratamente pentru obținerea de stofe ignifuge și stofe impermeabile. Pe lângă aceste materiale ai nevoie de material de umplutură. Te poți folosi de vate voluminoase, pe care le găsești la vate voluminoase , sau spumă cu diferite grade de densitate, lână și chiar pene și puf. Cadrul pe care se aplică tapițeria este de obicei din material lemnos sau metal și reprezintă o mare parte din structura obiectului final. Ca și accesorii pentru realizarea tapițeriilor putem să aducem în discuție picioare de lemn sau metalice, mânere, piciorușe cu pâslă, nasturi, capse, benzi decorative, vateline și arcuri. Pentru realizarea saltelelor se folosesc foarte mult vate voluminoase deoarece oferă o susținere bună și de durată, fiind elastice și rezistente la rupere. De asemenea, acestea sunt hipoalergenice și ecologice. Se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni, între 5 și 100mm grosime, de la 0,5m până la 3,2 m lățime și cu o densitate între 5,5 kg/mc și 16 kg/mc.

Ce tapițerii se poartă în 2022?

Anul 2022 vine cu multe surprize în toate domeniile, iar tapițeriile nu sunt lăsate în urmă când vorbim de stil și amenajări interioare. Acestea sunt adaptate în nuanțele lansate de către Institutul Pantone. Se merge pe culori vii, texturi naturale și sustenabilitate. Tapițeriile pe care îți recomandăm să le alegi vor fi astfel unele care să se adapteze unui stil natural, se merge foarte mult pe stofă și piele, nuanța anului fiind albastru violet pe care o poți regăsi la toate tipurile de țesătură. Este foarte important să asociezi această nuanță cu stilul tău și să introduci piesele care te reprezintă. Canapelele trebuie să fie comode, să aibă o umplutură optimă pentru a-ți oferi confortul necesar și a te introduce într-o atmosferă cozy. Poți să aplici peste acestea niște huse matlasate în culoarea anului, dacă îți dorești acest accent însă nu vrei să îți schimbi cu totul canapeaua.

Tapițerii necesare la tine acasă

Mobilierul tapițat face parte din viața noastră de zi cu zi, fie că vorbim despre fotolii, canapele, colțare sau efectiv saltele. Alege aceste produse dintre cele de calitate pentru a te bucura de o durată de viață lungă și de calitățile pe care ar trebui să le păstreze în timp. O umplutură potrivită aleasă la realizarea canapelelor și fotoliilor trebuie să se comporte bine o dată cu trecerea timpului, să nu se deformeze și să îți asigure susținerea necesară de la început până la sfârșit. Pentru saltele este necesar, de asemenea, să iei în calcul umplutura folosită la fabricarea lor. Aceasta este de preferat să fie hipoalergenică și ecologică. Calitatea somnului tău depinde de calitatea saltelei alese, iar calitatea vieții depinde de calitatea somnului. Astfel că nu îți poți permite să faci alegeri nepotrivite.

Întreținerea și curățarea tapițeriilor din casa ta trebuie să fie ușor de făcut. Este important în primul rând să optezi pentru nuanțe care te avantajează și să iei în calcul factorii externi. De exemplu dacă ai animale de companie sau copii mici este de preferat să alegi tapițeriile impermeabile, în nuanțe care suportă o folosire intensă fără a se vedea urme de uzură repede. Canapelele de piele trebuie să fie întreținute cu ajutorul unor produse special destinate acestui tip de material pentru a-și păstra luciul, elasticitatea și aspectul în timp. Poți, de asemenea, să apelezi la firme specializate în curățarea tapițeriilor. 

De unde să îți achiziționezi materialele necesare tapițării?

Dacă ești pasionat de această activitate trebuie să știi că îți poți achiziționa materialele necesare de la mercerii sau diferite magazine online. Pentru umplutură de vată aglomerată ne poți contacta la telefon 0350 401 710 sau la adresa de e-mail office@minet.ro . Adresa la care ne poți vizita este strada Depozitelor Nr 12, Râmnicu Vâlcea. Minet S.A se ocupă cu producerea și comercializarea unei game largi de produse șioferim și asistență în alegerea produselor potrivite nevoilor tale.