În zilele noastre hamacele au devenit populare în toată lumea, fiind folosite la relaxare, în drumeții, alpinism, camping, pescuit. A devenind încet, dar sigur, un hobby cu mii de fani și utilizatori.

Hamacul reprezintă o bucată de material, frânghie sau țesătură de sfori suspendat între două puncte, de obicei doi copaci și este utilizat pentru legănat, dormit sau pentru relaxare.

Recent, hamacul a devenit un hobby la nivel mondial, fiind folosit în aproape toate sporturile outdoor, de la pescuit până la alpinism. Hamacele au apărut pentru prima oară și au fost dezvoltate de locuitorii nativi ai Americii de Sud și Centrale pentru dormit. Mai târziu hamacele au fost folosite la bordul corăbiilor pentru confort și ergonomie, apoi de exploratori sau soldați, care călătoreau prin regiunile împădurite și în cele din urma, prin anii 1920, pentru susținerea copiilor în învățarea primilor pasi.

Una dintre utilizările primordiale ale hamacului este aceea că oferea siguranță împotrivă transmiterii de boli, înțepăturilor de insecte și proteja împotrivă animalelor. Prin suspendarea paturilor sau a leagănelor de copii deasupra suprafeței pământului, băștinașii erau mai bine protejați împotrivă șerpilor, a insectelor sau a oricăror pericole de la nivelul solului, cauză destul de frecventă a decesurilor în acea perioada.

Bineînțeles, utilitățile hamacului s-au diversificat în timp devenind un obiect de relaxare, joacă sau pur și simplu decorativ.

Tipuri de hamace

Există mai multe tipuri de hamace, clasice sau moderne, dar hamacul ideal e o alegere subiectivă.

Printre hamacele clasice se numără:

1.Hamacul mayaș – realizat din țesătură de bumbac foarte confortabilă și rezistentă

2. Hamacul Venezuelean – folosite în satele din Venezuela din generație în generație, sunt realizate din poliester sau nylon cu putere de aerisire. Țesătura este deasă pentru a susține corpul și pentru a-l proteja de țânțari, cu excepția capetelor care au doar ațe longitudinale ce se prind la capete.

3. Hamacul naval

4. Hamacul de călătorie

5. Hamacul cu susținere din lemn – bucata de pânză este prinsă la capete de o stinghie de lemn care ține hamacul desfăcut de la un capăt la celălalt.

6. Hamacul brazilian

7. Hamacele moderne, pe de altă parte, sunt hamace cu suport inclus, realizate dintr-un material mai confortabil și rezistent.

La ce înălțime trebuie să agăți hamacul

În cazul hamacelor care se prind de un suport din grădina ta, trebuie să alegi singur la ce înălțime să îl agăți. Regula pentru a alege înălțimea corectă este următoarea: un hamac trebuie agățat la jumătate din distanța la care se află cei doi suporți ai hamacului (pomi sau stâlpi).

Pentru a avea confortul ideal, atunci când nimeni nu e așezat în hamac, hamacul trebuie să fie arcuit în forma unei banane. Dacă hamacul este prea scurt pentru distanța dintre cele două puncte de prijin, îl poți prelungi atașându-i sfori la capăt. Asigură-te însă că aceastea sunt bine prinse și nu se desfac.

Hamace originale și inedite pentru grădina ta

Hamacele fac parte din categoriile de mobilier de grădină care contribuie activ la relaxare. De aceea, sunt achiziții excelente când vine vorba despre decorarea spațiului exterior, într-un mod vesel și original, oferind un cadru perfect pentru momente de recreere în aer liber.

Hamacele de relaxare sunt ideale dacă vrei să lenevești la umbra copacilor din grădina proprie, în parc sau în drumeție. Hamacul de relaxare este soluția ideală pentru un cadou deosebit.

Hamacul tip scaun

Hamacul tip scaun devine unul dintre cele mai iubite și apreciate locuri de relaxare de pe terasă. Acesta este rezistent, ușor de agățat și de utilizat, având un sistem de prindere facil și o structură simplă. Designul este special, asemănător unui fotoliu din pânză suspendat, plin de stil și culoare.

Un avantaj important este faptul că acest tip de hamac oferă un grad înalt de confort, asemănător unui cuib. Poate fi, de asemenea, folosit și în interior, însă pentru acest lucru este necesar un spatiu mai mare.

Hamacul tip leagăn

Hamacul de tip scaun și hamacul de tip leagăn sunt recomandate în orice context. Diferențele pot consta în structura și alcătuirea lor – țineți cont de locul în care vreți să îl amplasați, pentru a alege kiturile și sistemele ideale de prindere.

Dacă nu aveți posibilitatea agățării unui hamac în grădina dumneavoastră, vă puteți orienta către variantele cu suport din lemn, care pot fi instalate oriunde. Indiferent de produsul achiziționat, aspectul multicolor și confortul oferit vă vor îmbogăți, cu siguranță, grădina sau curtea!

Related posts

2 superproductii pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Oedipe” si „Lohegrin

Adina Meyers

The house were the focal point is the midcentury pool

Adina Meyers

Nouati internationale si design de produs romanesc la Delta Studio

Adina Meyers