Amenajari Interioare Solutii Constructive

Cum alegi caloriferele potrivite pentru casa ta iarna aceasta?

Tehnologia permite astăzi numeroase posibilități de încălzire a unei locuințe. Indiferent de metoda aleasă, ea trebuie să corespundă din punct de vedere al suprafeței spațiului și al bugetului. Încălzirea locuinței cu ajutorul caloriferelor poate fi o soluție practică. Aceste produse nu implică o investiție foarte mare și încălzesc locuința astfel încât să te poți simți confortabil. Specialiștii recomandă însă izolarea pereților casei pentru a reduce riscul pierderilor de căldură. 

Atunci când alegi un calorifer pentru încălzirea locuinței, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, conductivitatea fiind cel mai important. Conductivitatea reprezintă o caracteristică a materialelor din care caloriferele sunt confecționate, prin care este generată căldura. Unele pot avea o conductivitate ridicată, altele, mai scăzută. În acest articol îți vom explica avantajele încălzirii locuinței cu ajutorul caloriferelor, în funcție de materialele din care acestea sunt confecționate. 

Cum se montează corect un calorifer

Pentru ca eficiența caloriferelor să fie cea dorită, acestea trebuie montate în mod corespunzător. Specialiștii bestheating.com susțin că este importantă poziționarea caloriferelor astfel încât să existe un acces cât mai ușor la ele. Un montaj optim al caloriferelor ar trebui să se facă în funcție de țeava de tur, care trebuie să fie așezată în plan orizontal. Țeava de retur trebuie montată sub calorifer și susținută de bride metalice. Toate caloriferele sunt prevăzute cu un robinet tur. Specialiștii recomandă ca acest robinet să aibă termostat. Setat la o temperatură corespunzătoare, acest termostat va asigura temperatura constantă în interior. Totodată, distanța dintre calorifere și celelalte obiecte din casă trebuie să fie de aproximativ 50 de centimetri. Este de evitat acoperirea caloriferelor cu diferite obiecte, perdele sau draperii. Din cauza lor se poate limita distribuția uniformă a căldurii în casă. Există riscul ca aerul cald să nu circule corespunzător, iar încăperile să nu fie încălzite suficient. 

Diferențele dintre un calorifer din aluminiu și unul de oțel

Cea mai importantă caracteristică de care ar trebui să ții cont atunci când dorești să folosești calorifere pentru încălzirea locuinței este capacitatea de conductivitate termică a materialelor din care acestea sunt confecționate. Specialiștii în soluții termice pentru locuințe recomandă fie caloriferele din aluminiu, fie pe cele din oțel. Fiecare dintre aceste produse are avantaje și dezavantaje. Caloriferele din aluminiu au avantajul rezistenței în timp, producătorii lor oferind o garanție de până la 20 de ani. De asemenea, aluminiul este un conductor termic foarte bun, având nevoie de o cantitate relativ mică de energie pentru a se încălzi. Totodată, caloriferele de aluminiu răspândesc repede căldura în încăperi. Dezavantajul caloriferelor din aluminiu constă în faptul că acestea se pot deforma foarte ușor. Trebuie transportate cu atenție și instalate cu grijă, astfel încât să fie ferite de lovituri. Pentru a evita eventualele accidente ce s-ar putea petrece în casă, caloriferele din aluminiu pot fi protejate cu măști speciale, dar aceste obiecte implică o serie de costuri suplimentare. 

În ceea ce privește caloriferele de oțel, unul dintre avantajele acestora este faptul că vin în diferite forme și dimensiuni, putând fi ușor integrate în orice spațiu. De asemenea, pot rezista la temperaturi ridicate, chiar și până la 100 de grade Celsius. Cu toate acestea, spre deosebire de caloriferele de aluminiu, caloriferele de oțel se pot înfunda mai ușor din cauza reziduurilor de apă. De asemenea, rezistența lor în timp este scăzută, fiind necesară înlocuirea după zece ani de utilizare. 

Care sunt cele mai bune calorifere pentru centralele termice

Montarea unei centrale termice reprezintă o soluție foarte populară pentru încălzirea locuinței. Dincolo de centrala propriu-zisă, este nevoie și de calorifere pentru ca locuința să beneficieze de căldură. Iată ce tipuri de calorifere se potrivesc pentru o locuință care utilizează ca sistem de încălzire centrala termică:

Caloriferele din oțel – chiar dacă au o rezistență  scăzută în timp, ele sunt bune conductoare de căldură și ușor de montat. 

Caloriferele din fontă – fonta este un material robust, dar foarte durabil. Caloriferele din fontă se încălzesc greu, dar mențin căldura pe o perioadă mai mare de timp. 

Caloriferele din aluminiu – avantajoase din punct de vedere al rezistenței în timp, caloriferele de aluminiu se încălzesc repede și se răcesc la fel de repede. Aluminiul este un material sensibil la șocuri, de aceea este recomandat să achiziționezi produse speciale prin care să le asiguri protecția. 

De ce să alegi un calorifer electric

Pentru o încăpere de mici dimensiuni, se pot folosi pentru încălzire și radiatoarele electrice. Principiul de funcționare al acestora este destul de simplu. Elemenții caloriferelor electrice sunt umpluți cu ulei, care se încălzește în momentul în care se face conexiunea cu o sursă de energie electrică. Inerția termică a unui calorifer electric este mare și se menține chiar și după ce ai deconectat aparatul de la sursa de curent. Diferența în ceea ce privește capacitatea de a încălzi o încăpere este dată numărul de elemenți ai caloriferului electric. Acesta variază între 8 și 12. Caloriferele cu 12 elemenți sunt recomandate pentru interioarele de până la 40 de metri pătrați. De asemenea, unele caloriferele electrice sunt prevăzute cu funcții de umidificare a aerului și oferă protecție la supraîncălzire. Această funcție permite caloriferului să se oprească, pentru a evita supraîncălzirea. 

Oferta de radiatoare și calorifere a Pazo Grup este diversă și adaptată diferitelor tipuri de spații. Mai multe informații despre produse puteți afla accesând www.pazo.ro

Sursă: https://www.bestheating.com/info/how-to-install-a-radiator/

FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-illustration/minimalist-living-room-simple-white-gray-600947264

Related posts

Această căsuță are 328 de ani. Poftiți înăuntru!

Adina Meyers

Cum să amenajezi un spațiu special pentru a bea cafea

Adina Meyers

Cum sa creati un cadru romantic

Adina Meyers