Home LifeStyle

CORONAVIRUS: Cum văd tinerii viitorul, ce cred despre țară și despre lumea în care trăim

Jumătate dintre tinerii României, generația cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani – adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, consideră că pandemia le va afecta planurile de viitor, conform unui sondaj IRSOP.

Aproape două treimi dintre respondenți (60%) sunt convinși că pandemia va lasă urme adânci, iar viață nu va mai fi la fel.

„Psihologii sociali spun că evenimentele majore prin care trec tinerii când se maturizează, aproximativ între 18-24 de ani, definesc valorile și atitudinile lor pentru tot restul vieții. Dacă se simt părăsiți vor fi toată viața neîncrezători în oameni și în instituții. Totuși, numai 55% dintre tineri sunt optimiști în privință șanselor personale în viitor, iar restul au sentimente amestecate. Cu alte cuvinte, sunt nesiguri”, arată rezultatele sondajului realizat în rândul generației tinere din Romania.

Pentru moment, sănătatea (46%) și locurile de munca (32%), inclusiv pregătirea profesională, reprezintă anxietățile cele mai mari. Cu timpul, teama de îmbolnăvire dispare, iar îngrijorările legate de muncă și profesie vor fi pe primul plan.

Corupția, cea mai mare problemă a țării

Scepticismul este la ordinea zilei. Două treimi (65%) au încredere foarte mică în politicienii care ne conduc, iar 70% cred că peste 10 ani viață în Romania va fi la fel sau mai rea. Istoria lungă a eșecurilor este întotdeauna sursa cea mai importantă a neîncrederii în viitor.

Tinerii nu se dezic de țara în care trăiesc, dar numai 8% declară că sunt „foarte patrioți”

În acest moment pentru tineri, corupția (30%), sănătatea (27%) și eliminarea sărăciei (19%) sunt principalele urgențe naționale. Probabil că aceste teme vor influența și prezența tinerilor la vot și opțiunea lor politică la viitoarele alegeri.

Câștigarea încrederii tinerilor rămâne o mare provocare pentru stat

Lumea viitoare a tinerilor este proiectată pe fundalul proiectului european. Peste 80% (circa două milioane de tineri) vor că și proprii lor copii să trăiască într-o Romania membră a UE. Înseamnă că pentru aceștia, ideea europeană nu este numai o țintă pragmatică imediată, ci și o speranță de viitor.

Întrebați despre pericolele care amenință lumea, tinerii văd în special două categorii de riscuri mari: riscuri la adresa vieții (clima și epidemiile: 40%) și riscuri la adresa nivelului de trai (criza economică și sărăcia: 38%).

Related posts

Cum poti obtine o tusa de culoare cu un buchet de lalele

Adina Meyers

Ce culoare are casa ta?

Adina Meyers

Top 5 dulciuri care nu iti afecteaza silueta

Adina Meyers