Amenajari Exterioare

Construirea unui alpinariu in gradina

Amenajarea unei gradini presupune pe langa peluza de gazon, montarea de arbori sau garduri vii si realizarea unor aranjamente de plante, ce trebuie gandite dinainte, pentru ca tipul lor, amplasarea si plantele folosite sa fie propice.

Nu orice gradina poate incorpora un aranjamanet tip alpinariu (sau stancarie). Gradinile formale, cu linii geometrice si cu simetrii perfecte nu vor accepta asa ceva. Nici gradinile de tip mediteranian. Insa, in gradinile rustice sau in gradinle mici de oras se poate aseza cu usurinta un alpinariu.

Amplasarea lui in gradina trebuie sa tina cont de conditiile de lumina, de amplasarea altor plante, dar si de rolul alpinariului. De regula, un astfel de aranjament este un punct de interes intr-o curte, deci trebuie sa aiba o pozitionare cat mai vizibila.

Ideal este ca alpinariul sa fie asezat pe o movila, deci intr-un plan ridicat fata de restul gradinii. In cazul in care gradina dumneavoastra este plana, puteti construi o movila prin completarea cu pamant si pietre decorative (prezenta acestora este obligatorie in alpinariu).

Plantele necesare unui astfel de aranjament sunt, in primul rand, conifere (plante vesnic verzi). Putem opta pentru specii de Thuja, Taxus, specii de brazi, dar si ienuperi taratori, specii de pini pitici, sau conifere cu crestere globulara.

Printre conifere plantam arbusti, inclusiv cei cu frunze in diverse culori: Berberis th. Atropurpurea, Cornus alba variegata, Euonymus, Spiraea Gold Flame, Pyracantha, Ilex, Viburnum, etc. Sa nu uitam si de arbustii taratori: Cotoneaste damerii, Lonicera pileata, etc.

Un alpinariu are nevoie si de flori, in diverse culori. Aici intervin plantele perene si cele anuale. Puteti monta Campanula, Alyssum, Portulaca, Armeria, Festuca sp., Achillegia, Hosta, Helleborum, precum si bulboase: zambile, muscari, etc.

In realizarea unui alpinariu ordinea montarii plantelor este urmatoarea: incepeti cu plantele de talie mare, in speta coniferele, continuati cu arbustii. Nu uitati de pietre, sunt obligatorii intr-un alpinariu, si abia la urma adaugati plantele perene si anuale.

Alpinariile mari pot incorpora si decoratiuni de gradina, precum cascade sau alte tipuri de jocuri de apa, chiar mici statui ce reprezinta animale de munte sau padure.

Pe solul unui aranjament de acest gen se poate pune pietris decorativ, astfel veti da un aspect mai elegant alpinariului, si veti reduce numarul de buruieni.

Mai multe informatii, poze si plante puteti gasii accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro.

Related posts

Tendinte piscine: design, apa, caldura si lumina intr-o simbioza perfecta

Adina Meyers

Cum să amenajezi un iaz în curte

Adina Meyers

O oaza de verdeata pe o fasie de pamant

Adina Meyers