O familie din Reghin a demonstrat ca nimic nu este imposibil, amenajand o oaza de verdeata pe o fasie de teren.

„Cand am ajuns la familia Mera am gasit o fasie dreptunghiulara de teren cu o latime mica, de aproximativ 5 metri, cu un tarc pentru caine in mijloc si cu un paravan de vita de vie. Din fericire, am avut norocul sa intalnesc o familie foarte cooperanta si dornica sa aiba o gradina cat mai frumoasa. Imi amintesc ca <> din partea proprietarilor erau doar: <>”, ne-a povestit inginer peisagist, Cristina Cotta, in drum spre sedina foto.

De ospitalitatea gazdelor ne-am convins si noi in momentul in care am ajuns la gradina din Reghin. La fata locului, inginerul peisagist ne-a povestit cum a inceput amenajarea gradinii: “Am demarat munca prin a  muta cainele langa poarta si i-am gandit o pergola de lemn, care sa mascheze tarcul dar care sa capete si un scop practic. Astfel, acesta a devenit suport pentru plantele cataratoare si a putut oferi umbra locatarului. In acelasi timp, am decis, impreuna cu proprietarii sa pastram vita-de-vie, care era pe rod. In acelasi timp, in partea dinspre casa am amenajat o zona decorativa cu cascada si iaz”, ne-a mai povestit Cristina Cotta. In aceeasi zona au fost puse plante cataratoare decorative precum: Glicina si Lonicera si, pentru ca sa castige timp, proprietarii s-au implicat activ in procesul de amenajare al gradinii.

Membri familiei s-au ocupat personal de pregatirea terenului, au indepartat vegetatia existenta si au completat cu pamant fertil pana la cota recomandata de inginer. Dupa realizarea grupurilor de plante si amenajarii cascadei si lacului, s-a realizat sistemul de iluminat. La final, suprafata ramasa libera a fost “tapetata” cu gazon spre bucuria intregii familii, dar mai ales a celor doua fiice. Gradina a fost amenajata in vara anului 2009, de atunci conservandu-se extrem de bine prin grija proprietarilor care isi dedica o buna parte din timpul lor gradinaritului, din care au facut o pasiune. Plantele sunt udate periodic cu ajutorul unui sistem de irigat automatizat pe care proprietarii si l-au dorit inca de la inceput. Punctul de inters al gradinii este rocaria, fantana si iazul, care formeaza impreuna un tot unitar foarte spectaculos.

Pentru amenajarea acestei zone s-a folosit piatra naturala si vegetatie din abundenta. Iazul are o latime de aproximativ doi metri si jumatate, apa fiind lasata sa cada peste pietrele amplasate in trepte. Acest lucru asigura oxigenarea mai eficienta a apei creand un climat porpice faunei acvatice. Locul ideal al iazului din gradina este in mijlocul unui teren cu gazon, captusit cu arbusti. La proiectare retineti ca lacul trebuie sa fie accesibil din orice parte pentru a usura ingrijirea lui. In cazul in care spatiul nu va permite sa ii gasiti pozitia ideala este important sa aveti grija sa nu aveti prin preajma copaci batrani cu radacinile bine infipte in pamant pentru ca acest lucru va face imposibila saparea albiei.

In plus, folia de protectie a iazului poate fi distrusa de radacinile puternice. In sezonul rece, iazul are nevoie de o atentie suplimentara din parte proprietarilor, care trebuie sa stranga cu regularitate frunzele si vegetatia uscata care ajunge pe suprafata apei. Frunzele imbogatesc apa cu prea multe substante organice, astfel incat poate fi provocata dezvoltarea algelor iar iarna, de la frunzele putrezite, sunt eliberate gaze, care sunt daunatoare pentru vietatile din apa.

Cascada artificiala este un element de decor spectacular dar, in acelasi timp, si un element extrem de important pentru cresterea calitatii apei din iaz. Prin miscarea continua a apei se creaza un climat de viata favorabil pentru fauna si flora acvatica, eforturile de intretinere ale proprietarilor fiind, radical, reduse.

Gradina amenajata de inginer peisagist Cristina Cotta
Tel: 0745.111.901; www.gradina-casa.ro

Related posts

Cum să-ți împodobești ferestrele de Crăciun. 30 de idei

Adina Meyers

Cel mai puternic motoferăstrău destinat pomiculturii

Adina Meyers

Amenajeaza-ti un living in gradina

Adina Meyers