Indiferent de grădina pe care o ai şi de stilul acesteia, un ochi de apă îi va aduce întotdeauna un farmec aparte. Amenajarea unui mic iaz cu plante, pe care să îl populezi cu peşti, nu este o lucrare chiar atât de dificilă. Iată ce trebuie să ştii!

 

Iazul va deveni, cu siguranţă, unul dintre punctele de atracţie ale curţii. Va fi acel colţ liniştit unde poţi să te relaxezi şi să te încarci cu energie pozitivă după o zi de muncă agitată. Amenajarea acestuia nu este foarte complicată, însă recomandarea noastră este să lucrezi cu un specialist în domeniu, mai ales dacă îţi doreşti un iaz multifuncţional, cu cascade şi diverse niveluri ale apei. De asemenea, înainte de a te apuca de treabă, ar fi bine să ştii că, în cazul în care ai o grădină mai mare, poţi construi un iaz în care să creşti peşti (un heleşteu) sau chiar unul în care să înoţi. Pentru acestea este obligatoriu să lucrezi cu profesionişti. În schimb, dacă vrei un iaz mai puţin pretenţios, dar care să adauge valoare decorativă grădinii, îţi oferim câteva informaţii şi sfaturi foarte utile.

 

Unde ar trebui să-l amplasezi?
Fără îndoială, orice grădină, indiferent de stilul său, poate avea un iaz, cu condiţia să dispună de o suprafaţă care să permită includerea unei astfel de amenajări. Locul în care amplasezi iazul trebuie ales cu atenţie, şi nu la voia întâmplării. Specialiştii îţi recomandă să-l poziţionezi într-o zonă nu foarte însorită, care să beneficieze de umbră jumătate din zi. Altfel, luciul apei va sta în soare toată ziua, ceea ce favorizează înmulţirea algelor, despre care se ştie că sunt inamicii amenajărilor acvatice. În schimb, datorită umbrei, în apă vor apărea curenţi reci, care vor limita dezvoltarea necontrolată a algelor. Pe de altă parte, nici umbra excesivă nu este bună, pentru că plantele şi peştii din iaz au nevoie de lumină. Aşadar, ia în calcul luminozitatea locului în care doreşti să construieşti iazul şi observă cât de puternic este soarele pe tot parcursul zilei.  

Două soluţii constructive
După ce ai identificat locul unde vei amenaja iazul, trebuie să te gândeşti care sunt materialele de care ai nevoie pentru a-l construi. În acest sens, ai la dispoziţie două soluţii constructive, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Prima implică un timp de execuţie redus şi constă în folosirea unui bazin gata confecţionat, din plastic sau fibră de sticlă, disponibil în diverse forme, dimensiuni şi culori (de exemplu, poţi opta pentru un model negru, ocru, gri, albastru sau verde). Bazinele au însă şi câteva dezavantaje: nu sunt foarte estetice; chiar dacă încerci să camuflezi marginile lor cu pietre şi plante, tot se vor vedea, creând senzaţia de artificial; nu sunt foarte adânci; forma lor fixă le face aproape imposibil de personalizat.
A doua soluţie constă în utilizarea unei folii din PVC sau cauciuc (EPDM), care îţi permite să faci iazul cât de adânc doreşti şi să-i dai orice formă. Altfel spus, îţi oferă posibilitatea să-l realizezi după propriile planuri şi să-l personalizezi după bunul plac. Spre deosebire de prima soluţie, aceasta are însă un timp de execuţie mai îndelungat şi presupune costuri mai ridicate, în funcţie de cât de mare va fi.

Cât de adânc să fie iazul şi cu ce îl populezi?
Adâncimea minimă a unui iaz este de 80 cm. În cazul în care nu ai în vedere această recomandare, iazul se va supraîncălzi vara şi va îngheţa iarna, creându-ţi neplăceri, mai ales dacă l-ai animat cu plante şi peşti. De asemenea, ar fi bine să-i terasezi marginile, pentru a putea amplasa plantele acvatice cât mai aproape de ţărm, dar şi din motive de securitate. Pentru a te bucura din plin de iazul din curte, populează-l cu peşti şi cu alte organisme acvatice. Astfel, acesta va deveni un punct de atracţie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Pentru a-l face cât mai estetic, poţi folosi piatră sau lemn – oricum, apelează exclusiv la materiale naturale. De jur-împrejur, nu ar fi rău dacă ai pune diferite specii de plante, care, pe lângă faptul că vor da culoare locului, vor asigura şi umbra necesară pentru luciul de apă. De asemenea, poţi să montezi un ponton sau chiar o fântână în interiorul iazului, pentru un cadru natural mai divers şi mai atractiv. Un iaz este însă incomplet fără plante, peşti şi alte vietăţi acvatice. Atenţie! Nu toate speciile de peşti sau plante sunt potrivite unui astfel de aranjament, motiv pentru care ar fi bine să ceri sfatul unor persoane avizate.

Sfat
Menţine apa curată! Pentru plante şi peşti este vital ca apa iazului să fie tot timpul curată. Încă din momentul în care te-ai apucat de amenajarea iazului, dotează-l cu un sistem de recirculare şi de filtrare a apei, pe care te sfătuim să-l alegi în funcţie de mărimea şi adâncimea iazului, precum şi de recomandările producătorului.

Foto: Shutterstock

Related posts

Sugestii de amenajare pentru biroul de acasa

Adina Meyers

Capsunele, deliciul verii

Adina Meyers

Cele mai inspirate idei pentru amenajarea grădinii

Adina Meyers