Materialele textile reprezinta o parte deosebit de importanta a decorului in locuinta, asigurand si confortul necesar. Indiferent daca este vorba de cuvertura, perna sau fata de masa, acestea se pot pata sau pot avea un „look” obosit dupa folosire. Am dori insa ca tocmai aceste accesorii sa aduca un plus ambiantei si sa fie placute la utilizare.

Fetele de masa

Pentru ca petele sa nu aiba timp sa patrunda adanc in fibra tesaturii, este de preferat ca fata de masa sa fie spalata imediat dupa utilizare. Daca pata este persistenta si nu a iesit la spalat, nu faceti greseala de a calca fata de masa necuratata corespunzator, deoarece murdaria se va fixa si mai bine si nu va putea fi inlaturata decat printr-o inmuiere prelungita.

Fetele de masa din bumbac suta la suta sau amestec (bumbac si poliester) sunt usor de intretinut. Acestea trebuie sa fie spalate la masina, la o temperatura cuprinsa intre 60 si 95˚C (fibre naturale) si intre 40 si 60˚C (sintetice). Fetele de masa albe din in sau amestec suporta o temperatura usor mai ridicata a apei. Pentru cele colorate in nuante vii se foloseste apa calduta.

Pete rezistente. Petele de grasime se freaca usor cu cateva picaturi de detergent lichid, se lasa cateva ore sa actioneze, dupa care se spala la masina, avand grija ca apa sa fie incalzita progresiv.

Petele de cerneala ies cu alcool de 90˚ sau cu acetona. Calcarea acestora se realizeaza mai usor daca tesatura este inca umeda. In cazul in care este bine uscata, aceasta trebuie umezita cu un vaporizator special de lenjerie.

Pernele

Se recomanda ca pernele din puf sau pene sa fie curatate uscat. Pernele din fibre sintetice vor putea fi spalate si la masina. Pentru a le mentine forma, trebuie scuturate din timp in timp, o operatiune deloc dificila si foarte amuzanta. O data pe an, scoateti pernele la aer, evitand expunerea directa la soare, deoarece se decoloreaza invelitoarea. Pernele sintetice se pot spala foarte simplu la masina sau la mana.

Spalarea la masina. Verificati mai intai ca tesatura in care este prinsa sa nu fie perforata.

Inainte de a introduce pernele, asigurati-va ca detergentul a fost bine dizolvat in apa. Presati perna pentru a scoate tot aerul continut, apoi scufundati-o complet in apa. Utilizati un circuit de spalare pentru articole delicate, dar cu un timp scurt, tinand cont ca nivelul apei sa fie maximum admis.

Spalati cate doua perne simultan pentru a echilibra incarcatura masinii.

Spalarea de mana. Dizolvati bine detergentul in apa, dupa care introduceti perna, presand cu putere pentru ca solutia sa patrunda bine in interior. Dupa spalare, clatiti abundent si stoarceti foarte bine (eventual la masina de spalat).

Related posts

Cum sa alegi cele mai potrivite ferestre pentru casa ta

Adina Meyers

 Lucruri importante de știut atunci când alegem o cadă nouă

Adina Meyers

Stilul baroc mai aproape cu ajutorul textilelor

Adina Meyers