Amenajari Exterioare

Bolile plantelor de apartament

Ca urmare, este necesar sa solicitati si relatii referitoare la factorii de mediu de care planta are nevoie si pe care va trebui sa-i oferiti, facand astfel o comparatie cu ce aveti in locuinta dumneavoastra. Tulburarile provocate de factorii de mediu sunt cunoscute sub denumirea de boli fiziologice. Pentru a sti cum sa le preveniti ne-am adresat unui specialist, ing. agronom Luminita Musetescu.

Nu putine sunt cazurile cand aspectul plantelor de apartament este alterat de o pleiada de simptome care, daca nu sunt luate in seama, conduc la pierderea florilor. Daca primul gand se indreapta spre o boala sau un daunator, de multe ori vinovati sunt factorii de mediu: lumina, apa, caldura, aerul, hrana. Tulburarile provocate de acestia sunt cunoscute sub denumirea de boli fiziologice. La aceste simptome si cauze va trebui sa reflectati atunci cand achizitionati o planta.

Mentinerea plantelor intr-un mediu conform exigentelor lor este o conditie esentiala pentru succesul pe care si-l doreste fiecare. Insasi alegerea speciilor trebuie subordonata conditiilor pe care le putem oferi. Este foarte important sa se discearna intre imbatranirea naturala a plantei, pregatirea ei pentru repaus, simptomele atacului agentilor daunatori si simptomele si disfunctiile datorate conditiilor de mediu necorespunzatoare.

Factori negativi

Printre factorii necorespunzatori care duc la moartea plantei se pot enumera: lipsa sau insuficienta luminii, expunerea directa la soare a plantelor care nu suporta insolatia, caldura excesiva, frigul si gerul, uscarea pamantului din ghiveci, umezeala excesiva a substratului de pamant, curentul de aer, insuficienta si lipsa hranei.

Simptome si cauze

Caderea brusca a frunzelor se poate datora socului de caldura, curentului de aer rece, trecerii bruste la intensitatea luminoasa, uscaciunii de la radacini, mutarii plantelor in alt spatiu.

Ondularea, rasucirea, caderea si ingalbenirea fruzelor pot fi urmarea frigului, apei in exces sau curentilor de aer rece, in timp ce uscarea si caderea frunzelor de la baza plantelor se pot datora luminii insuficiente, caldurii excesive si apei insuficiente, iar brunificarea varfului si marginilor frunzelor – apei excesive sau insuficiente, caldurii excesive sau reduse, aerului uscat sau hranei in exces.

Ofilirea frunzelor este produsa de aeratie uscata, lumina multa, pamant uscat, apa in farfuria ghiveciului. Petele brun inchis pe frunze se datoreaza excesului de umezeala, petele alb-galbui – udarii cu apa rece, soarelui in exces, prezentei stropilor de apa pe frunzele speciilor care prezinta peri, in timp ce petele brune incretite sunt un rezultat al insuficientei apei. Frunzele galbene ce se mentin pe planta sunt produse de excesul de calciu in sol si udare cu apa dura, iar cele mici, palide si inguste, de hrana si apa insuficiente pe timpul verii si caldura, lumina putine si pamant umed, pe timpul iernii. Putrezirea tulpinii si a frunzelor este produsa de prezenta apei pe frunze, in special noaptea, in perioada de iarna.

Caderea bobocilor este produsa de aerul uscat, lumina si apa insuficiente si miscarea plantei, ultimele cauzand si lipsa florilor, in timp ce fanarea (trecerea) florilor prea repede este rezultatul apei si luminii insuficiente, caldurii excesive si aerului uscat.

Related posts

Cum să alegi jaluzelele exterioare din aluminiu: Ghid pentru cumpărători

Adina Meyers

Bucătărie în stil australian

Adina Meyers

Gradina rustica: atmosfera degajata si primitoare

Adina Meyers