Calatorii LifeStyle

City break 2020: 10 destinații deosebite care merită văzute

Ai nevoie de puțină inspirație spre a găsi următoarea ta destinație de city-break? Iată câteva recomandări pentru anul acesta!

1. City break în Istanbul, Turcia

Dacă dönerul, kebapul și baclavaua devorate în propria lor țară nu-s motive suficiente pentru a o goni într-un concediu spre Istanbul, ce spui atunci de puțină cultură? Istanbul împletește două culturi la fel de natural cum procedează cu carnea tocată în foile de viță.

În vreme ce jumătatea europeană te asaltează cu rămășițele trecutului glorios otoman (Palatului Topkapi, lăcașul Hagia Sophia și Moscheea Albastră) și cu ambianța occidentală, în jumătatea asiatică domnește relaxarea, atitudinea caldă, prietenoasă și relaxantă a localnicilor.

2. City break în Malaga, Spania

Străbate cartierul Soho îmbrăcat în artă urbană semnată Obey, ROA sau Boa Mistura și cere câte o tapas alcătuită din pește sau fructe de mare la fiecare bere sau pahar de sangria.

3. City break în Larnaca, Cipru

Dacă ai decis să cumperi biletul de avion spre Larnaca, poți să aștepți relaxarea absolută, plimbările printre ruine antice la apus și pe plaje la răsărit. Închipuie-ți palmierii care aliniază faleza, peisajul oferit de copaci înfloriți și biserici de secol IX și cârduri de flamingo galopând libere în rezervația naturală cunoscută drept Lacul Sărat. Încearcă negreșit brânza halloumi gratinată, humusul, măslinele, peștele proaspăt și alcachofas pe pâine locală.

4. City break în Tel Aviv, Israel

Tel Aviv este un oraș cosmopolit, bogat, care freamătă de viață, de chipuri frumoase și are 13 kilometri de plajă. Se spune că n-ai cum să-ți așezi prosopul într-un loc nepotrivit pentru că vântul bate la fel printre toți palmierii, iar razele soarelui mângâie la fel de duios toată suprafața apei. Începe să descoperi orașul cu o binemeritată cafea băută pe strada Regele George, locul care îmbină atmosfera Orientului Mijlociu cu ultimele tendințe ale lumii occidentale (cu rafturi cu viniluri și cărți, cu muzicieni stradali).

Tel Aviv poartă numele de Orașul Alb și asta datorită numeroaselor clădiri îmbrăcate în alb, cu prisosință pe Bulevardul Rothschild, Strada Dizengoff, Bialik și în cartierul Neve Tzedek. Te poți alătura unui tur ghidat, aflând mai multe despre stilul arhitectural al anilor ’30 din Tel Aviv.

5. City break în Copenhaga, Danemarca

După ce te cazezi, gonește-o către canalul Nyhavn, mai precis către punctul de unde pleacă vaporașele și rupe-ți circa 10 euro din buzunar pentru un tur plutitor din care să ieși cu o idee de ansamblu asupra felului în care funcționează lucrurile în acest oraș. Dă fuga și în Christiania, un cartier cum nu mai există, un colț hippie și incomparabil mai relaxant decât orice altă fărâmă de oraș, unde muzica reggae și dreadurile întrețin atmosfera, unde este posibil să găsești restaurante ieftine și unde este interzis să faci poze.

6. City break în Barcelona, Spania

Barcelona mocnește de modernism catalan, stil pe care bănuiești că nu-l vei mai găsi în nicio altă parte, și al cărui tipic mozaic rămâne halucinant și la a mia privire. Să nu te mire dacă, plimbându-te pe Paseo de Gracia, aerul o să se îmbie de ceva ce ai putea denumi drept „avuție”; e cea mai bogată stradă din oraș și așa a fost dintotdeauna. Acum circa 100 de ani, pentru că localnicii o duceau atât de bine, trei familii au cerut celor mai mari trei arhitecți ai vremii să le construiască cea mai frumoasă casă. Și așa au apărut Casa Batlló, Casa Amatller și Casa Lleo Morera.

7. City break în Budapesta, Ungaria

La doi pași de tine ai orașul Budapesta, unde poți face o plimbare pe Podul cu Lanțuri, aruncând o privire, din când în când, peste trecerea netulburată a Dunării. Continuă-ți drumul pe dealuri către Castelul Buda. Intră, minunează-te, iar când ieși, aruncă o privire de ansamblu către Pesta, de pe terasă.

Dacă ești la pândă după nopți animate, Cartierul Evreiesc ar trebui să-ți satisfacă poftele. Găsești aici restaurante, celebrele baruri-ruină, unde poți povesti cu localnicii.

8. City break în Roma, Italia

Șanse slabe spre deloc să o dai în bară cu o călătorie la Roma. Fie și numai pentru ploaia de oferte la biletele de avion și tot o să vrei să calci pe drumul către acest oraș. Ce am face noi după aterizare (după ce testăm pizza locală)? Conștienți fiind de faptul că Roma are fântâni celebre, am lua orașul la pas. Dacă-ți pare un plan bun, nu te rezuma la Fontana di Trevi, descoperă și Fontana dei Quattro Fiumi, realizată în stil baroc și doldora de simbolism.

Continuă cu Fontana della Naiadi (despre care se spune că e cea mai frumoasă fântână modernă a Romei), dă fuga la Fontana del Moro și bea o binemeritată cafea lângă Fontana del Nettuno. Și pentru că Roma a fost ridicată pe șapte dealuri, te mai poate surprinde cu priveliști de toată frumusețea, așa că fă cumva să te prindă apusul pe Monte Pincio, la Castelul Sant’Angelo sau pe Dealul Gianicolo.

9. City break în Valletta, Malta

Dacă îți închipuiai că Sicilia e situată cât se poate de la sud de Europa, stai să vezi Malta. Aici soarele strălucește nestingherit preț de 300 de zile pe an, iar capitala Valletta a fost numită Capitală Europeană Culturală anul acesta. Se spune că în timpuri medievale, Malta ar fi putut câștiga cu ușurință titlul de insula preferată a piraților.

Astăzi, cu la fel de multă ușurință, am putea-o încorona drept un paradis pentru miile de companii și sutele de mii de călători, iar plajele de culoare roșiatică, satele și insulele, festivalurile și voia bună nu ar trebui să fie străine de asta. Dacă te apuci să-i iei la mână istoria, vei descoperi urme lăsate de cuceritori fenicieni, greci, romani și turci și nu-i loc mai bun decât Mdina pentru a respira istorie cu toți porii.

10. City break în Amsterdam, Olanda

Asta-i ocazia să intri în sezonul cald petrecându-ți concediul în stil olandez, pe șaua unei biciclete. Plimb-o de-a lungul canalelor încadrate de copaci, printre atât de controversatele străzi din Red Light District, descalec-o și mergi alături de ea în Piața Centrală Dam, suie-te înapoi când ajungi în centrul istoric Nieuwmarkt și, dacă vorbim despre o zi de sâmbătă, încătușeaz-o pentru a da fuga către standurile de aici înțesate de brânză organică.

Related posts

Ardei umpluti

Adina Meyers

Cele mai apreciate jucării. Iată ce să-i cumperi micuțului tău!

Adina Meyers

Peste 80.000 de euro pentru grafica si pictura romaneasca

Adina Meyers