Finantare Home Legislatie

Cetățenii se pot implica în gestionarea fondurilor europene pentru protecția mediului

Cetățenii interesați, sindicatele, patronatele și organizațiile non-guvernamentale se pot implica pentru o mai bună gestionare a fondurilor europene în perioada 2021-2027, deosebit de importantă pentru acțiunile de protecție a mediului.

Implicarea cetățenească asigură investirea mai eficientă a banilor în proiecte cu impact real la nivel local, accesarea mai facilă a alocărilor și contribuie la prevenirea fraudei și utilizarea abuzivă a fondurilor, arată un raport Bankwatch lansat cu scopul de a încuraja persoanele interesate să participe activ la luarea deciziilor cu impact asupra mediului.

Codul european de conduită referitor la parteneriat (nr. 240/2014) obligă Guvernul să respecte principiul parteneriatului și să includă părțile interesate în procesul decizional privind bugetul UE. Partenerii se pot implica în toate etapele de pregătire a fondurilor UE de la programare (stabilirea obiectivelor și programelor operaționale), până la implementare, monitorizare și evaluare. În plus, dreptul la consultare al partenerilor este garantat și prin articolul 6 din Regulamentul privind dispozițiile comune 2018/0196, iar pentru proiectele de mediu există o convenție specială, Convenția de la Aarhus transpusă în legislația românească prin legea 86/2000, care garantează cetățenilor accesul la informații, participarea acestora la luarea deciziilor și accesul la justiție în problemele de mediu.

România va avea la dispoziție, conform ultimelor negocieri din cadrul Consiliului European, 24 de miliarde de euro bani europeni pentru combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului. Acești bani vor trebui investiți eficient pentru ca țara să își atingă ținta de 44% de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru a contribui la efortul global de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C. Implicarea cetățenilor va fi cu atât mai valoroasă în județele cu industrii poluante – Gorj, Dolj, Hunedoara, Galați, Prahova, Mureș – care pot beneficia de fonduri suplimentare semnificative dacă își planifică o tranziție justă.

„Este important ca cetățenii să știe că au capacitatea de a influența deciziile autorităților cu privire la investițiile realizate din fonduri europene. Aceștia sunt bani publici care trebuie îndreptați către proiecte în beneficiul lor. De prea multe ori au fost organizate consultări publice de formă, fără un rezultat real, în care opiniile cetățenilor nu au fost luate în considerare. Autoritățile trebuie să respecte principiile participării și să organizeze consultări și dezbateri constructive, să se asigure că publicul este informat cu privire la acestea și că poate participa”, a spus Laura Nazare, Campaigner tranziție energetică, Bankwatch România.

Ghidul „Finanțarea climatică prin Pactul Ecologic European” explică pentru fiecare etapă cum se pot implica indivizii și asociațiile, dar și cum sunt gestionate fondurile europene. Autoritățile naționale care gestionează fondurile organizează grupuri de lucru active pe toată perioada de finanțare din care cetățenii pot face parte. Programele operaționale din următorul cadru financiar multianual care vizează investiții de mediu sunt: Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, Programul Operațional pentru Tranziție Justă, Programul Operațional Transport, Programele Operaţionale Regionale, dar și cel de Educație și Ocupare.

Related posts

Cum sa reciclezi sticlele din casă într-un mod inedit

Adina Meyers

Visit Walt Disney’s Palm Springs vacation home

Adina Meyers

Pandemia de coronavirus: Ghidul de mers cu liftul în companii

Adina Meyers