Din acest motiv, statutul gradinii din jurul casei s-a schimbat in ultimii ani, devenind un loc unde arta si pasiunea pentru plante se impletesc.

In amenajarea gradinii, la fel ca si in cazul interiorului casei, exista o serie de tendinte. Fie ca se opteaza pentru clasic, retro, feng-shui sau eco, este bine sa se apeleze la un specialist, deoarece o imbinare aleatorie a acestor stiluri ar putea transforma acest spatiu minunat intr-un kitsch. Pe langa plante, care mai de care mai interesante si mai luxuriante, si arbusti, din gradina moderna nu pot lipsi aleile, corpurile de iluminat si pietrele.

Acestea isi gasesc cel mai bine locul printre plante, conferind zonei verde un aer deosebit. Corpurile de iluminat au un rol important, deoarece, cu ajutorul acestora, plantele se vor vedea feeric pe timpul noptii. Pentru a fi utilizata la maximum, o gradina trebuie mobilata. Exista nenumarate tipuri de mobilier din ratan, lemn sau alte materiale. Specialistii spun ca si in alegerea acestuia trebuie sa se tina cont de plantele care exista deja in gradina, dar si de stilul in care a fost amenajata. Se poate spune ca revenirea la clasic este o tendinta a acestui sezon. Astfel, stropitorile vechi, canile de ceai si jardinierele peste care au trecut anii sunt la mare cautare in acest moment.

Daca priviti insa spre viitor, veti cauta metode ecologice de intretinere a gradinii. In acest scop au aparut produse care preintampina cresterea buruienilor in mod natural sau care impiedica raspandirea radacinilor in gradina sau sub casa. Deviza celor care recurg la aceste metode este „Lucrati putin in gradina, bucurati-va in schimb de ea!”. Un alt stil de amenajare a gradinii foarte des intalnit, este stilul feng-shui. Cel care opteaza pentru aceasta tendinta trebuie sa respecte cele trei principii fundamentale: curgerea energiei, echilibrul dintre Yin si Yang, precum si relatiile dintre lemn, pamant, foc, metal si apa. Elementele naturale precum pietrele, nisipul, plantele, gazonul, apa, care intra in compozitia rocariei, o fac pe aceasta ideala pentru o gradina eco. Printre pietre se pot strecura plante alpine, deoarece acestea sunt foarte rezistente. Se recomanda folosirea pietrelor de acelasi tip si construirea unor pante line. Daca se doreste un aspect salbatic al gradinii, este recomandat ca plantele sa fie sadite la intamplare, fara o ordine anume.

O gradina care nu este corect irigata, isi va pierde din frumusete in foarte scurt timp. Astfel, vegetatia aleasa trebuie sa fie adaptata climatului zonei in care se afla gradina, deoarece astfel se va face economie la apa, iar plantele vor fi frumoase si sanatoase. Erika, urechelnita, floxul, deditelul sau cretisoara sunt doar cateva dintre plantele indicate.

Economisirea resurselor naturale si a materialelor a determinat aparitia gradinilor organice. Acestea sunt autosustenabile, in timp ce gradinile traditionale trebuie udate cel putin o data pe saptamana. In gradina organica se utilizeaza ingrasaminte naturale, precum compostul si mranita, iar bolile sunt tratate cu ajutorul insectelor benefice plantelor, precum paianjeni, gandacei sau gargarite.

Pregatirea solului

Primavara este necesar sa cream conditiile prielnice pentru cresterea plantelor si florilor. In primul rand se pliveste parcela de pamant, apoi se sapa adanc. Plantele sanatoase si ramasitele radacinilor se pot incorpora in sol. Daca pamantul e tare, compact, atunci se poate adauga nisip, iar daca e prea nisipos, se pot aplica straturi de humus sub forma de compost. Orice fel de sol poate fi imbunatatit cu 30 g faina de coarne pe m2, iar ca ingrasaminte de baza, rezultate excelente dau ingrasamintele complexe organice si minerale, in doze de 50 g/m2.

Related posts

Cum sa ai o gradina moderna in stil minimalist

Adina Meyers

Sugestii de amenajare pentru biroul de acasa

Adina Meyers

Cum facem terasarea unui teren in panta

Adina Meyers