LifeStyle

Noaptea Europeana a Muzeelor – un succes!

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international si a coordonat desfasurarea Noptii Muzeelor in Romania. RNMR invita publicul sa viziteze, in cursul urmatoarelor zile, site-ul www.noapteamuzeelor.ro, pentru a afla numarul de participanti, pentru a vizualiza fotografii de la eveniment si pentru a afla numele celor aproximativ 50 de voluntari ai Noptii Muzeelor care au ajutat la buna desfasurare a evenimentului (in special in Bucuresti, dar nu numai).

Site-ul dedicat Noptii Muzeelor a fost creat in anul 2009, cand a avut aproximativ 13.000 vizitatori unici, in anul 2010 numarul acestora s-a dublat, ajungand la 28.000, ascensiunea pastrandu-se la fel de spectaculoasa si in acest an, cand numarul de vizitatori a ajuns la 50.000, cu 306.000 pagini vizualizate – ceea ce a si generat blocarea site-ului pentru aproximativ doua ore in ziua de 14 mai. Site-ul a avut, pentru prima data in acest an, si o varianta in limba engleza. Timpul petrecut pe site a fost de aproximativ 4 minute, iar site-ul a fost accesat si de vizitatori din peste 50 de tari, in top fiind Germania, SUA si UK, care au avut intre 483 si 340 accesari.

Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Botosani, Bran, Brasov, Braila, Bucuresti, Buzau, Caransebes, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Dej, Deva, Galati, Giurgiu, Golesti, Gorj, Iasi, Mures, Oradea, Ploiesti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Tecuci, Tulcea sau Targoviste si-au deschis portile publicului. Concerte, proiectii de filme si animatii, personaje care prind viata, ateliere pentru copii, prezentari, spectacole sau observatii astronomice au completat intr-un mod inedit programul acestei nopti speciale, transformand vizitarea expozitiilor organizate de muzee in experiente de neuitat.

Pana in acest moment RNMR a primit informatii referitoare la numarul de vizitatori de la Muzeul National al Unirii Alba Iulia, care a avut 5.000 vizitatori, de la Complexul Muzeal Arad, cu 1.300 de vizitatori (dintre care 80% tineri sub 30 de ani), de la Muzeul Brailei, cu 3.500 vizitatori (dintre care 50% tineri), de la Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, unde au fost 3.613 vizitatori, de la Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi, cu un numar total de 16.057 vizitatori si de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, frecventat de 7.000 vizitatori, dintre care aproximativ 80% tineri. La Complexul National Muzeal ASTRA (Sibiu), au fost peste 20.000 de vizitatori – cea mai mare parte dintre acestia fiind prezenti la programul din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (in aer liber).

In Bucuresti Noaptea Muzeelor a avut o amploare deosebita: vremea a fost frumoasa, vizitatorii au circulat in tot orasul, centrul avand o atmosfera speciala, de sarbatoare. Publicul a ales sa-si petreaca noaptea de 14 spre 15 mai parcurgand atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si muzee sau organizatii culturale care s-au alaturat in 2010 sau chiar in acest an (cum ar fi Muzeul Bellu, care a participat pentru prima data).

Astfel, Muzeul Aviatiei a atras 6.000 de vizitatori, Muzeul de Arta “Vasile Grigore” – pictor si colectionar a fost vizitat de 359 vizitatori (dintre care 60% tineri pana in 25 ani), Muzeul Bellu a prilejuit o experienta interesanta pentru un numar de vizitatori care depaseste 10.000. La Muzeul National de Arta al Romaniei au fost 15.000 vizitatori (11.000 in galeriile permanente si aproximativ 4.000 la concertele din curtea muzeului; dintre acestia, cca 70% au fost tineri sub 35 de ani). La Muzeul National de Istorie a Romaniei au intrat 20.000 de persoane, la Anaid Art Gallery – 280, la Centrul Cultural Art Society – 1.700. Si Fundatia Löwendal a inregistrat 888 vizitatori, dintre care 550 de tineri pana in 30 de ani.

La Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” si la Arhivele Nationale ale Romaniei au fost cate 2.000 de vizitatori. Si, nu in ultimul rand, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si Muzeul National al Taranului Roman au invitat publicul sa viziteze un „Muzeu Labirint” cu tema „Randuiala Vietii”, in Piata George Enescu (langa Ateneul Roman), unde au participat 16.208 persoane. La Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, care a sarbatorit Dimineata Muzeului, au fost 4.600 vizitatori in intervalul 9.00-14.00.

            RNMR multumeste muzeelor implicate, organizatorilor din Franta, partenerilor, voluntarilor, reprezentantilor mass-media si tuturor sustinatorilor si participantilor la eveniment!

Related posts

Sofia – hotelul din mijlocul padurii

Adina Meyers

ROMTHERM – tehnologii de ultimă generație în domeniul instalațiilor

Adina Meyers

Un nou stil de viață eco friendly

Adina Meyers