Alegerea materialului din care executi peretii casei este insa o decizie extrem de importanta pentru siguranta si confortul familiei tale pe care trebuie sa o iei in cunostinta de cauza doar in urma unei documentari temeinice sau a unei discutii amanuntite cu un specialist.

Peretii sunt alcatuiti din mai multe componente de baza:

–         elementul din zidarie, beton, metal, lemn; 

–         izolatii: termoizolatii, hidroizolatii si fonice;

–         elementul de finisaj interior si exterior sub forma de tencuieli sau placari;

–         elemente inglobate: usi si ferestre.

In functie de tehnologia de executie, peretii se impart in:

– Pereti executati monolit, care se realizeaza prin turnarea in cofraje la fata locului a betoanelor;

– Pereti executati prin zidire: realizati la fata locului, prin asamblarea unor corpuri de zidarie (cu forme, dimensiuni si din materiale diverse: caramida sau BCA), de regula cu ajutorul mortarului;

– Pereti prefabricati, care rezulta in urma asamblarii pe santier a unor elemente prefabricate, liniare sau de suprafata, confectionati in fabrici sau ateliere specializate.

In ceea ce priveste materialul din care se executa peretii, poti alege din mai multe posibilitati: beton armat, lemn (grinzi, scanduri sau dulapi, panouri prefabricate), produse ceramice, elemente metalice, sticla, azbociment, polimeri.

 

Peretii din beton armat monolit sunt de cele mai multe ori pereti structurali, pentru ca au o durabilitate si o capacitate portanta mare. Acestia sunt recomandati pentru cladirile cu mai multe niveluri. Tehnologia de executie permite realizarea lor intr-un timp mai scurt decat a peretilor din zidarie. La capitolul dezavantaje remarcam faptul ca betonul are o rezistenta termica scazuta, avand nevoie de un strat de termoizolatie inglobat in structura peretilor exteriori. De asemenea, betonul nu poate fi turnat in perioadele reci ale anului decat cu asigurarea unor conditii speciale in vederea prevenirii inghetului materialelor de constructie si cu un necesar mare de cofraje.

Peretii din lemn se executa foarte usor, au greutate proprie redusa, asigura o buna izolare termica si pot fi prefabricati. Se pot executa din: lemn brut sau semiprelucrat (rotund, cioplitura sau barne), lemn ecarisat (grinzi, dulapi, scanduri) sau lemn/barne, lemn ameliorat (PFL sau PAL). Realizarea peretilor din lemn este o operatiune cu pana la 30-40% mai ieftina decat cea prin care se realizeaza peretii din caramida (de exemplu, se executa rapid, intr-o luna, maximum trei luni, sunt flexibili si usori si nu sunt periculosi in caz de cutremur). In plus, peretii din lemn sunt un bun izolator termic si permit compartimentarea usoara a spatiului interior: fiind structuri usoare, nu necesita prea multi stalpi de sustinere. In ceea ce priveste dezavantajele, peretii din lemn necesita o intretinere migaloasa si destul de scumpa in timp. In plus, trebuie tratati impotriva insectelor, iar daca au lambriuri sau barne la exterior, acestea trebuie lacuite.

Peretii din zidarie de caramida sunt cei mai populari in intreaga Europa, in fiecare an construindu-se peste doua milioane de cladiri din acest material, ceea ce reprezinta 60% din totalul locuintelor noi. Casele de caramida se construiesc cu mai multa greutate, intr-un timp indelungat, dar au si o viata mai lunga. Vestea buna este ca acesti pereti pot suporta orice tip de acoperis (inclusiv din tigla), permit o foarte mare gama de finisaje, sunt rezistenti la daunatori, fara a avea nevoie de tratamente speciale, nu necesita multe lucrari curente pentru intretinerea in timp, sunt buni izolatori fonici, pot fi construiti prin procedee traditionale, cu mana de lucru ieftina.

Peretii din BCA. Betonul celular autoclavizat este, de asemenea, un material de constructie extrem de popular cu care se lucreaza repede si usor. BCA-ul se obtine din amestecul nisipului cu apa si ciment. BCA-ul cu grosimea medie de 30 cm nu mai necesita termoizolatie si te ajuta sa faci economie la manopera, intrucat, in comparatie cu caramida, sunt mai putine blocuri de manevrat si de fixat. Se livreaza paletizat pe santier si se lucreaza cu mortar in pat.  

Related posts

Parter+Mansarda: 230 mp

Adina Meyers

Pompele de caldura, o solutie pentru viitor

Adina Meyers

PROIECT: Cum poti sa forezi dupa apa eficient si ieftin?

Adina Meyers