Baia este, prin excelenţă, o oază de relaxare funcţională. Acest spaţiu privat, în care suntem doar noi cu noi înşine, are foarte multe atribuţii de îndeplinit.
Fie că te caracterizează rapiditatea şi eficienţa, fie că preferi să iei lucrurile încet, meticulos, să te bucuri de moment, baia se poate constitui în „canvasul” ideal pentru a pune în operă nevoile tale. Baia este acel loc din casă care, prin versatilitate, îţi vine în întâmpinare şi atunci când te afli în căutare de idei, şi atunci când, din contră, vrei să le linişteşti pe cele care aleargă deja prin mintea ta.
Dar cum poţi crea o astfel de amenajare? Destul de uşor, cu puţină atenţie şi creativitate!
Ce soluţii ai la dispoziţie în acest sens? Variate, de la câteva elemente de decor inedite şi până la sisteme de instalaţii high tech şi finisaje aparte!
Din punctul de vedere al sistemelor de duş, soluţiile disponibile pe piaţă au cunoscut o evoluţie considerabilă în ultima vreme. De exemplu, poţi opta pentru un duş care are incluse funcţii de lumină colorată şi muzică, ce sunt responsabile de ambianţă. Un asemenea sistem te poate duce, ca stare, într-o pădure tropicală în timpul ploii sau pe o stradă calmă de metropolă.
Finisajele oferă, în prezent, o plajă vastă de posibilităţi pentru amenaja o baie atipică, personalizată, a ta prin excelenţă. Fie că alegi să foloseşti plăci ceramice în diverse asocieri, cu anumite modele sau texturi precum lemnul, betonul, terrazzo-ul, fie că abordezi soluţii contemporane, precum răşină epoxidică, ai la dispoziţie un întreg arsenal de opţiuni create pentru a îndeplini orice dorinţă.
Cu ajutorul răşinii epoxidice, poţi ieşi din anonimat, integrând în baie, de exemplu, imagini din excursia preferată. Astfel, de fiecare dată când vei intra în baie, vei simţi că faci o plimbare pe malul mării şi că valurile îţi îmbrăţişează tălpile. Dacă muntele este mai degrabă locul tău de suflet, poţi integra în acest spaţiu cărările însorite, cu verdeaţă, ale traseelor de pe culmi.
În asociere cu această soluţie pentru pardoseală, pentru un efect complet, poţi opta pentru tavane 3D, fie simple, cu lumină, fie personalizate cu imagini. De exemplu, în cazul unei pardoseli de inspiraţie marină, un tavan animat cu frunze de palmieri şi raze de soare va desăvârşi peisajul.
Nu în ultimul rând, pentru a obţine o baie aparte, poţi apela la decoraţiuni: oglinzi cu rame mai deosebite sau cu forme variate, colaje de fotografii, scări din lemn cu rol de port-prosop, jocuri de rafturi cu diferite dimensiuni – există variante care pot satisface şi cele mai pretenţioase cerinţe.
În momentul actual, există o tendinţă în creştere de a integra natura în amenajarea băii prin folosirea la nivelul pereţilor a beţelor de bambus, a riflajelor din lemn sau a zonelor verzi, realizate cu muşchi şi licheni stabilizaţi.
Material realizat de designerul de interior Alina Duculescu
Foto: Shutterstock