Viitorii părinți știu cum ar trebui să arate camera bebelușului lor cu destul de mult timp înainte de venirea pe lume a acestuia. Nu există reguli general valabile, creativitatea fiind cea care dă tonul de la caz la caz, însă îți putem oferi câteva idei care să te inspire.

 

Camera copilului în funcție de vârstă

Cele mai importante obiecte din camera unui bebeluș sunt un pătuț bine ales, un fotoliu comod pentru alăptat și un dulăpior pentru lucrurile celui mic. Alege cu grijă materialele din care sunt confecționate salteaua, păturica și lenjeria bebelușului; acestea trebuie să fie naturale și să aibă proprietăți antimicrobiene. Camera bebelușului trebuie să fie și foarte bine ventilată, având temperatura între 20 și 22 de grade. În plus, trebuie să asiguri condiții optime de umiditate și să eviți sursele de căldură precum caloriferul electric, deoarece usucă aerul din cameră și poate provoca disconfort.

 

Camera copilului în funcție de gen

Culorile din camera copilului sunt de obicei alese în funcție de genul acestuia. Părinții preferă nuanțele calde pentru fete și pe cele reci pentru băieți, dar aceasta nu este o regulă care ar trebui să te ghideze când decorezi. Deoarece și jucăriile fetițelor diferă de cele ale băieților, pe piață vei găsi nenumărate opțiuni pentru a alege cele mai bune variante pentru copilul tău. Dar ține cont că gândirea diferențiată a spațiului și a accesoriilor este utilă mai degrabă când copiii înaintează în vârstă și încep să își dezvolte diverse pasiuni.

 

Camera copiilor în funcție de numărul acestora

Dacă pregătești o cameră pe care o vor împarți doi sau mai mulți copii, primul pas este instalarea unui pat dublu sau unul suprapus. Alt aspect de care trebuie să ții cont este organizarea camerei în așa fel încât să asiguri suficient spațiu pentru dormit, joacă sau studiu – în funcție și de vârstele celor mici. O soluție excelentă este mobilierul multifuncțional, ergonomic, cu ajutorul căruia poți evita să ocupi spațiul cu multe obiecte.

 

Tematica pentru camera copilului

În camera unui copil sunt recomandate tonurile pastelate, în combinație cu alb. Dar dacă vrei să creezi o atmosferă complexă poți folosi materiale de pictură cu care să realizezi adevărate opere de artă încântătoare pentru copil. Fie că pictezi pereții, mobila sau tavanul și pardoseala, tematica trebuie aleasă astfel încât să îl inspire pe cel mic să-și contureze preferințele, să înțeleagă mediul în care trăiește și să se simtă cât mai confortabil acolo.

 

Aparatura și iluminarea din camera copilului

Lumina naturală este importantă, dar la fel este și sursa de iluminare artificială. Aceasta trebuie să emită din lateral lumină caldă, difuză. Noaptea, este recomandat să ai lumină slabă, de veghe, utilă pentru momentele în care alăptezi sau schimbi scutece. Nu opta pentru iluminarea din tavan, pentru că fasciculul puternic ar putea să deranjeze bebelușul când aprinzi lumina în cameră.

Evită să aduci tehnologia în camera unui copil mic. În niciun caz nu îi înlocui jucăriile clasice cu telefon mobil, tabletă sau laptop și asigură-te că nu are în preajmă device-uri mici pe care le-ar putea înghiți sau cu care s-ar putea răni. Toate obiectele din jurul celui mic trebuie să prezinte un potențial cât mai scăzut de a-i amenința siguranța.

 

Curățenia din camera copilului

Indiferent de stilul amenajării, camera copilului trebuie să fie în permanență curată. Există produse speciale, destinate curățării spațiului locuit de copii, dar părinții trebuie să aibă în vedere și alte aspecte: buna ventilare a camerei, eliminarea prafului, folosirea unor produse eco chiar și pentru vopsirea interiorului, verificarea lenjeriilor și a țesăturilor etc.

 

Siguranța din camera copilului

Siguranța este un criteriu esențial de care trebuie să ții cont când amenajezi camera mezinului. Dacă ai copii mici, izolează prizele și instalează sisteme de siguranță pentru a-l monitoriza. Bariera de protecție pentru pat, seturile de protecție pentru colțurile mobilierului și siguranțele pentru uși, balcon și ferestre au, de asemenea, un rol foarte important și nu trebuie ignorate.

Camera copilului este universul său, în care se simte bine, se distrează și își poate construi lumea pe care și-o dorește. De aceea, toate elementele din acest spațiu trebuie să îndemne la relaxare, la joacă, dar și la a învăța lucruri noi în permanență.

Related posts

Alegerea scaunelor potrivite pentru casă

Adina Meyers

Cum poti sa creezi un cadru romantic in dormitorul matrimonial

Adina Meyers

Cum sa folosim inteligent pungile de plastic

Adina Meyers