Image default
Amenajari case

Locaţia a dictat toate detaliile

Visul unei familii avea să prindă contur atunci când a cumpărat jumătate dintr-o parcelă situată pe o străduţă liniştită din orăşelul North Curl Curl, nu departe de Sydney. Marele avantaj al proprietăţii era amplasarea, ce oferea o vedere excepţională de-a lungul drumului spre frumoasa lagună şi spre plajă.

Construcţia realizată de biroul de arhitectură Rolf Ockert într-o mică localitate din apropierea oraşului Sydney a reprezentat, după cum mărturisesc chiar cei care au conceput-o, o adevărată provocare, mai cu seamă că suprafaţa de teren era mică şi îngustă, iar proprietarii îşi doreau să aibă o vedere cât mai largă asupra oceanului. A rezultat o casă complexă, spectaculoasă, dar atipică (aşa cum sunt multe dintre proiectele realizate de acest birou de arhitectură), ce beneficiază de numeroase dotări şi facilităţi, asigurând un confort maxim.
Având în vedere parcela foarte îngustă, spaţiile aflate între construcţiile învecinate sunt foarte limitate. Circulaţia se realizează pe o suprafaţă de beton care se continuă cu o scară de acces în casă. Pentru „încălzirea” acestei zone, s-a lăsat un mic loc pentru grădină (acoperit cu gazon), iar proprietăţile au fost separate cu garduri din lemn natur.



Casa a fost gândită cu livingul la etaj şi cu dormitoarele la parter. Consiliul local şi legislaţia în vigoare impuneau o înălţime moderată şi un unghi abrupt la retragerea construcţiei, încurajându-se astfel soluţia unui acoperiş înclinat. Proiectul realizat de biroul de arhitectură a venit însă cu o altă soluţie, mai inovatoare, originală, şi anume un acoperiş în două straturi pentru aceeaşi anvelopă a construcţiei, ceea ce adus mai multe avantaje.
Zona de living este un open-space întins pe întreaga amprentă a casei, ce oferă o perspectivă excepţională, aer proaspăt şi sentimentul că te afli într-un interior de dimensiuni generoase (foarte greu de obţinut atunci când terenul avut la dispoziţie este mic şi foarte îngust, ca în cazul de faţă).
Structura de rezistenţă a casei este realizată în partea superioară din cărămidă şi oţel. Suprafeţele sunt din beton (piscină, drumuri de acces), lemn (pardoseli, scări şi tavan), în timp ce pentru deschideri şi elementele de separare a spaţiilor s-a folosit din abundenţă sticla, un material ce asigură fluiditate.
Construcţia a fost concepută astfel încât proprietarii să se bucure în permanenţă de panorama Oceanului Pacific. Astfel, toate funcţiunile open-space-ul situat la etaj, respectiv zona de şedere, diningul şi terasa, sunt orientate spre ocean.



La etaj, în zona livingului, deschiderile vitrate largi şi fantele către cer ale acoperişului amovibil creează în zilele toride inconveniente precum supraîncălzirea suprafeţelor şi aerului din interior şi un iluminat excesiv. Soluţia a constat în utilizarea unui sistem de jaluzele care funcţionează automat (lamelele îşi schimbă unghiul în funcţie de incidenţa razelor solare) şi filtrează lumina în exces.

Scările din lemn, supantele, piesele de mobilier şi corpurile de iluminat montate foarte jos, toate contribuie la crearea unei atmosfere contemporane.

Bucătăria se găseşte în centrul open-space-ului de la etaj (living), constituindu-se într-un adevărat hub al vieţii de familie.

La parter, dormitorul principal are în prelungirea sa grădina (peluza din spatele casei), amenajată în stil minimalist, cu un mic living, cu canapele, un sistem TV şi cu un panou decorativ de culoare galbenă, ce definitivează ambianţa.

Interesant este şi modul în care a fost concepută piscina, ţinând seama de faptul că suprafaţa terenului era mică şi îngustă. În acest caz, s-a optat pentru un bazin în formă de “L”, cu intrare dinspre peluză şi având o latură spre terasa de la parter, din spatele casei, mărginită de gardul ce separă proprietăţile.
Deşi situată pe o parcelă de teren mică şi nedezvoltată mult pe verticală, locuinţa dispune de toate spaţiile şi funcţiunile care aduc un confort suplimentar: garaj de dimensiuni mari, prevăzut cu spălătorie, piscină cu bazin unde se poate înota, grădină, suprafeţe acoperite cu deck şi terase largi, zonă de barbeque, spaţii de studiu pentru copii şi părinţi etc. Pereţii din cărămidă asigură un climat interior plăcut, iar sticla şi metalul utilizate la construcţie furnizează un plus de lumină şi aer proaspăt. Prioritate au avut iluminatul şi ventilarea naturale, precum şi utilizarea responsabilă a energiei şi resurselor naturale. În această idee, casa a fost dotată cu panouri solare şi cu un rezervor pentru colectarea apei pluviale. Nu mai puţin importantă a fost folosirea atât la construcţie, cât şi la amenajare a materialelor reciclabile şi cu o emisie scăzută de gaze nocive.

Foto: Luke Butterly şi Rolf Ockert

Articole similare

Cabana idilica la marginea padurii

casamea.ro

Alb stralucitor intr-o casa de vacanta la Snagov

casamea.ro

Amenajare clasică cu accente romantice

casamea.ro

Lasă un comentariu

fourteen − 2 =