Din lista extrem de larga a abordarilor ­posibile, am ales unele de mare actualitate, si anume, izolatiile materiale si acoperisurile ceramice si verzi.

Termoizolatii minerale, sintetice sau naturale

Argumentul-cheie pentru izolarea caselor – indiferent cu ce materiale obtinem acest lucru – este de a reduce consumul de energie pentru încalzire / racire, reducand astfel si cheltuielile de întretinere a locuintei. O data cu un consum mai mic de energie, contribuim si la reducerea cantitatii de combustibili fosili emise în atmosfera. Trebuie stiut ca la nivel global, construirea si încalzirea caselor noastre este responsabila pentru circa 50% din emisiile de carbon, si aceasta valoare înca nu include energia necesara producerii materialelor de constructii. Din acest motiv devine din ce în ce mai importanta utilizarea unor materiale de constructii si materiale pentru izolatii care au fost fabricate cu un consum redus de energie.

Poate vi se pare cunoscut conceptul de casa pasiva sau casa eficienta energetic. E vorba de niste case, care sunt foarte bine izolate termic, cu ferestre termopan ultraperformante si care consuma foarte putina energie pentru încalzire, sunt echipate cu instalatii automatizate pentru aerisire si climatizare. Pentru izolarea acestora, de obicei se foloseste materialul cel mai raspandit: polistirenul.

Dar de case din baloti de paie ati auzit? Da. Baloti de paie, cu tencuiala de pamant, si o eficienta termica excelenta. Sunt constructii din ce în ce mai raspandite, în special în Statele Unite si Germania, dar avem cateva exemple deja finalizate si în tara.

Avand în vedere cresterea pretului la încalzire, izolatia termica a locuintelor a devenit obligatorie. În ultimii 10-15 ani, piata de profil s-a extins rapid, iar oferta de materiale s-a largit considerabil. Comerciantii ofera o serie de solutii si alternative, de la polistiren, vata minerala si vata bazaltica pana la termoizolatia din lana de oaie, izolatii din fibre de lemn sau canepa. Care ar fi solutia mai eficienta sau mai rentabila? În cele ce urmeaza, vom prezenta cele mai cunoscute materiale izolatoare, luand în considerare si date comparative despre unele termoizolatii, care în tari precum Germania, Anglia si Franta sunt deja raspandite si utilizate de 20-30 de ani. Este de remarcat ca, la noi, aceste termoizolatii au aparut pe piata materialelor de constructii de 2-3 ani si se adreseaza unui segment de piata mai restrans, dar în crestere.

Comparatiile se vor face pe baza unor ­criterii masurabile, avand în vedere ­datele oferite de organizatii internationale ­independente. Pentru informatii ­suplimentare se pot consulta sursele: www.waermedaemmstoffe.com si www.naturalpaint.ro.

1. In functie de originea lor: termoizolatiile sunt produse sintetice – polistirenul si spuma poliuretanica, materiale minerale – vata minerala si vata bazaltica -, si cea mai noua categorie: termoizolatii naturale – izolatiile fabricate din lana de oaie, din fibre de lemn si din fibre de canepa.

2. Daca avem în vedere materiile prime utilizate la producerea acestor termoizolatii, putem afirma: Polistirenul si celelalte termoizolatii sunt produse petroliere, la baza izolatiilor sintetice stau ingrediente precum nisipul de siliciu, si rasini sintetice, iar termoizolatiile naturale sunt fabricate din resurse naturale, regenerabile: lana de oaie, plante precum canepa si lemnul.

3. Conductivitatea termica, una dintre cele mai importante valori, prin care se caracterizeaza capacitatea unui material de a transmite caldura atunci cand este supus unei diferente de temperatura. Conductivitatea se exprima în W/m·K, si cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat un material izolator este mai eficient.

La alegerea materialului potrivit pentru izolarea caselor noastre, trebuie sa avem in vedere aceasta valoare, dar important: nu este singura de luat in calcul. In functie de tipul constructiei, poate ca un produs cu o conductivitate teoretic mai mare, dar cu un grad de flexibilitate mai ridicata poate oferi o eficienta mai mare. In cazul constructiilor pe structura de lemn sau sarpante, permeabilitatea la vapori este tot atat de importanta precum valoarea λ, de conductivitate termica.

Valorile date de producatori pentru spuma poliuretanica sunt cuprinse intre 0,020 si 0,030 W/(m·K), iar pentru polistiren intre 0,035 si 0,045 W/(m·K). Termoizolatiile minerale se caracterizeaza printr-o conductivitate termica de 0,035-0,045 W/(m·K), iar produsele fabricate din fibre naturale au această valoare cuprinsa intre 0,036 şi 0,045 W/(m·K).

Intregul artiocl il puteti gasi pe www.romanialibera.ro

Related posts

Vata minerală bazaltică, soluţia optimă pentru creşterea confortului interior şi a eficienţei energetice a casei

Adina Meyers

Protecția împotriva incendiilor prin sisteme inteligente GEZE

Adina Meyers

Iluminatul arhitectural

Adina Meyers