Amenajari Interioare

Care este povestea globului de Crăciun

În urmă cu mai bine de 165 de ani, brazii de Crăciun se ornau cu mere, nuci, dulciuri sau prăjiturele în forme de stele, inimi sau flori. Asta până când un artizan sticlar priceput din orășelul Lauscha (Germania) a schimbat, fără să vrea, istoria.

Legenda spune că, Hans Greiner (1550 – 1609) nu avea bani să își împodobească bradul de Crăciun așa că s-a hotărât să își facă singur în atelierul lui de sticlărie, ornamente pentru bradul de Crăciun. A suflat în sticlă colorată mici globuri, în forme de nuci și mere. 

În scurt timp, sferele de sticlă (care la început aveau doar forme de fructe sau de nuci) au devenit tot mai populare și toți artizanii locali au început să le producă mai întâi manual, apoi la scară industrială. Toți locuitorii Germaniei doreau să își împodobească brazii de Crăciun cu sferele colorate de sticlă. 

Cum a început exportul globurilor de Crăciun

Bradul de Crăciun al Reginei Victoria apărut într-un ziar local și împodobit cu globuri pe care le primise de la Prințul Albert (de origine germană) a schimbat totul. În scurt timp, întreaga Europă voia să cumpere globuri de Crăciun, iar un american F.W.Woolworth care le-a descoperit în timpul unei vizite în Germania, a făcut avere importându-le în SUA.

Ce s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial

După Al Doilea Război Mondial, atelierele producătorilor de globuri din Lauscha au intrat sub influența statului est german, iar după căderea zidului Berlinului cele mai multe au devenit companii private. În prezent, în deja celebrul oraș german există aproximativ 20 de firme care produc globuri de Crăciun.

În prezent

Chiar dacă la origine globurile sunt produse din sticlă colorată, în prezent, companiile aleg să le producă inclusiv din plastic (din dorința de a produce cantități mai mari și mai ieftin). Le găsim aproape oriunde în lume în diferite forme și mărimi, de la cele mai simple, la cele mai sofisticate. În Mexic, spre exemplu, se produc globuri de Crăciun pe tot parcursul anului, pentru a fi exportate pe piețe precum Spania, Franța sau Noua Zeelandă. 

Foto: Pinterest

Related posts

Oaza de liniste langa Transfagarasan

Adina Meyers

Revista Presei: apartament de 120 mp

Adina Meyers

Cum să avem o locuință mai luminoasă

Adina Meyers