Când vrei să îți amenajezi locuința, poți fi copleșit de multitudinea de stiluri disponibile. Designerii propun zeci sau chiar sute de variante de styling pentru camere de zi, dormitoare, băi și bucătării moderne, pe toate gusturile.

Dacă te-ai pierdut printre termeni, trenduri și denumiri, te vom ajuta să înțelegi mai bine trei dintre cele mai faimoase tipuri de design interior, folosite la ora actuală. Citește în continuare pentru a le descoperi!

Stilul modern, stilul minimalist și stilul scandinav: Asemănări

Cel mai probabil, ai auzit deja despre aceste trei stiluri. Deși prezintă multe caracteristici diferite, au câteva elemente comune care te-ar putea induce în eroare. Mai ales atunci când încerci să le diferențiezi.

De exemplu, toate cele trei stiluri sunt moderne, actuale, contemporane, chiar dacă doar cel „modern” indică acest lucru cu exactitate, chiar din denumire. Stilul minimalist și cel scandinav sunt și ele folosite foarte des în prezent, în apartamentele și casele celor care își doresc un cămin confortabil, practic, dar și stylish, în același timp.

De asemenea, toate stilurile menționate mai sus se bazează pe ordine și funcționalitate. Chiar dacă aceste concepte sunt abordate diferit, toate trei tipurile de design promovează camere cât mai aerisite, ordonate și luminoase, cu mobilier simplu, dar practic și unic din punct de vedere estetic.

Indiferent ce stil te atrage mai mult, la Tamos poți găsi mobilierul potrivit pentru a amenaja locuința în fiecare dintre aceste stiluri și nu numai.

Până decizi ce ți se potrivește cel mai bine, iată care sunt caracteristicile fiecărui design interior!

Particularitățile stilului modern

Stilul modern presupune suprafețe simple, elegante, lucioase și linii ce respectă geometria de bază. Materialele folosite în acest design sunt cromul, sticla și betonul, acestea fiind completate și de alte detalii din metal, lemn sau PVC.

Astfel, într-un living modern, vei putea observa corpuri de mobilier compacte, cu suprafețe lucioase, măsuțe de cafea din sticlă transparentă, precum și dulapuri sau piese de mobilă dreptunghiulare sau pătrate, fără forme inedite sau detalii ieșite din comun.

Nu în ultimul rând, stilul modern se va axa întotdeauna pe un design unitar, decorul fiind, de cele mai multe ori, realizat prin intermediul tablourilor și pieselor de artă, precum sculpturi, picturi sau alte forme clasice.

Caracteristicile stilului minimalist

Când vine vorba despre minimalism, mai puțin este întotdeauna mai bine. Chiar dacă și stilul modern are ca scop creșterea funcționalității și evitarea dezordinii, minimalismul duce acest concept la următorul nivel. Nu ai strictă nevoie de acest obiect? Atunci, nu îl include în design!

De exemplu, într-un dormitor minimalist, cel mai probabil nu vei vedea tablouri sau alte decorațiuni clasice, ci mai degrabă elemente artistice integrate în obiecte deja existente:

  • mobilier,
  • pereți,
  • structura camerei.

Deseori, o cameră decorată în stil minimalist va include detalii inedite, creative. Precum crearea de patternuri cu ajutorul tapetului sau a formelor geometrice avute de mobilier.

Nu în ultimul rând, minimalismul poate crea forme, umbre și efecte vizuale inedite cu ajutorul

  • luminii,
  • repetiției
  • elementelor
  • texturilor folosite în design.

Astfel, camera devine, în sine, o operă de artă.

Prin ce se deosebește stilul scandinav?

Multe persoane asociază stilul scandinav cu stilul minimalist, considerând că ambele semnifică același lucru. În realitate, cele două au foarte multe similarități, însă prezintă și diferențe clare.

Stilul scandinav, spre deosebire de minimalism, nu are ca scop eliminarea a cât mai multe obiecte „inutile” și crearea unui spațiu cât mai aerisit. Principiul de la baza designului scandinav este crearea unui spațiu optim, comod și suficient traiului zilnic, simplu și liniștit, pe care oricine și-l poate permite.

Cu alte cuvinte, stilul scandinav se axează pe confort, funcționalitate și simplitate. În plus, în casele scandinavilor vei putea observa mereu elemente „hygge”. concept danez care înseamnă „stare de bine” sau „liniște”. Precum colțuri confortabile decorate cu numeroase

  • perne,
  • pături,
  • lumânări parfumate
  • luminițe în tonuri calde.

Acestea fiind spuse, acum știi, cu siguranță, care sunt diferențele între stiluri. Și vei putea alege mult mai ușor ceva ce ți se potrivește. Dacă nu poți lua o decizie, o idee bună poate fi și să combini mai multe elemente din fiecare stil. Rezultând o locuință unică, plină de personalitate!

 

 

Related posts

Despre amenajarea unei sufragerii pentru amatorii de filme

Adina Meyers

În Bucureşti: apartament de 150 de mp, cu terasă mare în aer liber

Adina Meyers

Vintage in casele noastre

Adina Meyers