LifeStyle

Artmark deschide noul sezon cu o premiera: opere de arta provenind din colectiile regale

Romania Regala, de la Cuza la Regele Mihai, este licitatia cu care Casa Artmark deschide sezonul de toamna al licitatiilor de arta, scotand la vanzare aproximativ 200 de opere cu o valoare totala estimata la 400.000 euro.

Pe scena Operei Nationale din Bucuresti, vor fi prezentate bijuterii apartinand, daruite sau dedicate membrilor familiei regale si aristocratiei din Principate, opere de pictura si sculptura, arme de parada si carte bibliofila realizate de membrii familiei regale sau dedicate acestora, obiecte rare de argintarie si portelan purtand insemne regale sau boieresti, ordine si decoratii instituite de Casa Regala si multe altele.

București, 13 septembrie 2011

Impartite in mai multe sectiuni, obiectele din perioada monarhiei romanesti aduc in prezent o atmosfera de basm, cu printi, printese si domnisoare de pension.

Bijuterii, pandative, martisoare si brose incantatoare din aur si argint amintesc de rafinamentul doamnelor din familiile aristocrate romane. O cruce din aur incrustata cu diamante si perle ce a apartinut, cu mai bine de un veac in urma, uneia dintre domnisoarele Pensionului Notre Dame din Galati alaturi de butonii din aur decorati cu cifrul regelui Mihai sau ceasul miniatural din aur cu efigia regelui Carol II sunt toate marturii ale unor vremuri infloritoare.

Elementele de parada care faceau parte din fastul regalitatii, se regasesc si in sectiunea dedicata armelor si echipamentului militar. O piesa de mare valoare este Ordinul Carol I, in grad de Colan, cea mai inalta decoratie acordata in perioada regalitatii. Aceasta decoratie rarisima este estimata intre 35.000 € – 50.000 €. Aceeasi sectiune cuprinde si mai multe sabii de parada purtand efigiile regilor Romaniei, in buna stare de conservare, evaluate la sume cuprinse intre 600 € si 1.400 €.

Calendarul pictat de Regina Elisabeta este una dintre piesele centrale ale licitatiei, atat datorita valorii sale artistice, cat si pentru istoria pe care o concentreaza, opera datand din anul 1897. Pe spatele celor 14 file pictate sunt notate cateva maxime si reflectii ale Reginei, care confera obiectului o caldura familiara. Acesta este estimat intre 16.000 € – 22.000 €.

Un alt lot inedit al licitatiei este o sticla de vin de Frontignan de Segarcea (Tamaioasa Roza de Segarcea) din 1930, soi unic in lume, despre care se spune ca era vinul preferat al Reginei Maria, provenind din vinoteca Domeniului Coroanei, instituita de Carol I in 1884. Sticla de vin este evaluata intre 9.000 si 12.000 €.

Licitatia Romania Regala va avea loc marti, 27 septembrie, la Opera Nationala din Bucuresti, incepand cu ora 19.30. Cele mai pretioase opere de arta vor fi prezentate de o serie de personalitati culturale remarcabile cum ar fi: Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Ion Besoiu, Tudor Octavian si altii.

Aceasta licitatie va fi urmata, a doua zi, pe 28 septembrie, tot la Opera Nationala din Bucuresti, de unul dintre cele mai asteptate evenimente ale sezonului. Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc va aduce in atentia colectionarilor aproximativ 120 de opere de pictura reprezentativa pentru patrunderea si continuarea principiilor Impresionismului in arta romaneasca.

In perioada 25 – 27 septembrie, loturile scoase la vanzare in ambele licitatii vor putea fi admirate in expozitia deschisa gratuit, in Foaierul Operei Nationale Bucuresti, intre orele 11.00 – 21.00.

Related posts

Reguli de amenajare pentru o grădină în stil franțuzesc

Adina Meyers

The Public Advisors comunica pentru HomeFinders.ro

Adina Meyers

Cum ii invatam pe cei mici sa respecte mediul si sa recicleze

Adina Meyers