Amenajari Exterioare

Arbori de talie mare pentru gradini

Arborii foiosi de talie mare se folosesc atat in gradinile private, dar mai ales pe spatiile publice, ca arbori de aliniament, si mai putin in scop decorativ.

La amenajarea unei gradini, multi dintre noi nu acordam mare atentie acestor arbori, ni se par mai importante acele plante care dau culoare, si au un rol decorativ important. Sa nu uitam totusi ca acesti arbori creaza un cadru gradinii, ne ofera protectie vizuala, sonora, si improspateaza aerul. Alegerea si pozitionarea lor trebuie facuta cu grija, deoarece odata plantati, nu mai pot fi mutati, si ei vor crea directia pe care o alegem pentru amenajarea gradinii.

Cand alegem si pozitionam arborii trebuie sa tinem cont de conditiile de lumina, constructiile din jur, dar si de cat si cum vor creste in ani acesti arbori. Nu-i pozitionati niciodata prea aproape de gard, deoarece e posibil ca radacinile lor sa strice fundatiile din beton. Cand alegeti un arbore interesati-va cat de mare creste in inaltime, dar si ce diametru va avea coronamentul, si astfel care va fi suprafata umbrita.

Dintre speciile de arbori de talie mare, cel mai des folosi la noi in tara ar fi: Platanus acerifolia (Platan), Tilia cordata (Tei), Betula sp. (Mesteacan), Querqus sp. (Stejar), Fraxinus excelsior (Frasin), Acer pseudoplatanus (Artar), Ulmus sp. (Ulm). Pe langa acestia, in ultimii ani o serie de specii noi au capatat din ce in ce mai mult teren: Paulownia tomentosa, Liquidambar styraciflua, Liriodendron sp.

La plantare gropile facute trebuie sa fie cu 10-15% mai mari decat balotul arborelui. Pe fundul gropii sa pune un strat subtire de pietris, pentru drenaj. Peste pietris se pune pamant, se asaza arborele in groapa, si se acopera cu pamant. Este de preferat sa amestecati pamantul care il puneti in groapa cu ceva turba neutra, aceasta este mai usoara decat pamantul, iar radacinile noi vor penetra mai usor. Puteti adauga si o substanta care ajuta la inradacinare, cum este Radistim. Dupa plantare, udati!

Foarte important, dupa plantare, este sa ancorati acesti arbori. Fiind foarte voluminosi, pot cadea la vanturi puternice. Ancorarea se face in trei puncte, se folosesc bare de fier, solide, si se leaga cu corzi speciale. Aveti grija sa nu raniti scoarta copacilor.

Ingrasamant se aplica abia la 5-6 luni dupa plantare.

Mai multe informatii, poze, plante si substante necesare bunei dezvoltari a plantelor, gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro 

 

Related posts

Bucătărie în stil australian

Adina Meyers

Cum si-a amenajat Monica Tatoiu gradina in stil Feng Shui

Adina Meyers

Ce fel de piese auto ar trebui să aveți în garajul dumneavoastră?

Adina Meyers