Decor Home LifeStyle Practic

Aranjament floral în stil ikebana. Încearcă și tu!

Ikebana este tehnică artistică de aranjare a florilor (în vase) după anumite principii, arta aranjamentelor florale în stil japonez, arta tablourilor vii.

Plăcerea pentru aranjarea florilor caută să exprime pacea sufletească, echilibrul din natură și al naturii cu omul.

Cuvântul ikebana este, de obicei, tradus ca ”arta japoneză de aranjare a florilor”, dar aranjamentele conțin mai mult decât flori – crengi, frunze, iarbă, fructe, semințe și, mai nou, în arta contemporană ikebana – sticlă, metal sau plastic. Pe scurt, ikebana înseamnă ikeru (a face pe cineva să trăiască) + bana (floare).

Știai că:
– Adevărații artiști Ikebana încep lucrul prin a-și cere iertare de la floarea pe care o culeg – japonezii consideră că întâlnirea cu floarea respectivă se petrece doar o singură dată în viață.

– Din tradiționalele aranjamentele ikebana nu trebuie să lipsească o ramură veșnic verde, simbol al nemuririi și caracterului neschimbător al adevărului.

– Într-un aranjament trebuie să fie prezente, în armonie, toate cele 5 elemente care alcătuiesc universul: lemnul (plante), metalul (kenzan-ul, suportul pentru flori), apa, pămantul (vase) și focul (spiritul plantei, al celui care o aranjează și al privitorului).

De regulă, în compoziția ikebanelor se folosesc frecvent tulpini și ramuri desfrunzite, tije și frunze cu o siluetă deosebită.

Etapele realizării unui aranjament ikebana. Timp de lucru: 30-40 min:

Alegerea florilor și a frunzelor ce vor fi folosite în acest aranjament floral: orhidee, crizantemă albă, tros rosșu, gypsophila, frunze de Stromant sau orice alte frunze vă plac.

Se pregătesc materialele necesare: un ghiveci de ceramică, o bucată de burete vegetal, un cuțit și o foarfecă.

Buretele vegetal se taie și se fixează în ghiveciul de ceramica. Dacă rămân goluri, acestea se completează cu bucățile rămase.

Florile se fixează începând din centru spre periferie. Acestea se taie întotdeauna oblic, pentru a absorbi apa din buretele vegetal. După ce a fost fasonat și tăiat la dimensiunea dorită, trosul se așază în centru.

Cele trei fire de orhidee se taie oblic și se poziționează astfel: două fire în colțurile opuse, iar al treilea – asimetric față de celelalte două, astfel încât să formeze împreună un triunghi.

Crizantemele se curăță de frunze, pentru a nu da volum inutil aranjamentului. În continuare se taie fiecare buchețel, inclusiv bobocii, dupa care se distribuie uniform. La fel se procedează și cu gypsophila, care va completa toate golurile aranjamentului dinspre centru spre margine.

Frunzele de cromant se așază sub firele de orhidee, pentru a da lungime aranjamentului. Celelalte două frunze se poziționeaza perpendicular, în partea din spate, și se capseaza astfel încât să aiba o linie dreaptă, care să pună în valoare firul de tros.

Related posts

Nu știi cum să aranjezi florile de pe balcon?

Adina Meyers

5 sfaturi esențiale pentru cei care doresc să își cumpere un dozator de apă pentru acasă

Adina Meyers

Sistemul de control ale accesului – utilizare și funcționalitate

Adina Meyers