Cartierele rezidenţiale din jurul Bucureştiului ofera libertate arhitecţilor şi proprietarilor de case sa realizeze proiecte de construcţii cat se poate de variate, exprimandu-şi neingradite stilul şi preferinţele proprii. Lipsa constrangerilor legate de spaţiul limitat sau de respectarea unui stil arhitectural deja existent, in cazul renovarilor de cladiri din centrele urbane, unele chiar cladiri istorice, se oglindeşte in cele mai noi cartiere de locuinţe private din capitala.

Situata in zona de nord a Bucureştiului, intr-un cartier rezidenţial retras, casa are la baza un proiect de succes participant la concursul de arhitectura Inclinaţie spre Lumina organizat de VELUX in anul 2010 şi semnat de arh. Ştefan Alberto Bianco. Prezentandu-l, arhitectul declara ca „trasatura definitorie a acestui spaţiu o reprezinta capacitatea de a oferi un scenariu de locuire confortabil, motivant şi versatil, care se adapteaza cu uşurinţa stilului de viaţa al proprietarilor”.

Pasionaţi de pictura şi iubitori de frumos in general, proprietarii au pus in valoare colecţia de tablouri şi obiecte de insemnatate personala alocandu-le spaţii generoase, la vedere. Incaperile inalte şi luminate natural din toate parţile ofera ragazul necesar observarii şi admirarii.

„Toate spaţiile comunica direct cu exteriorul, raportul plin-gol fiind aproximativ egal, pentru a accentua continuitatea spaţiilor şi relaţia cu gradina. Nivelul parterului se afla in ambele corpuri [de cladire] la aceeaşi cota cu gazonul, doar „pasarela” de sticla este ridicata de la sol, astfel incat cele doua sectoare ale gradinii şi, implicit, zona de verdeaţa sunt comunicante.” Arh. Şt. A. Bianco.

Deşi ar fi putut fi gandit ca un proiect de casa cu acoperiş terasa, s-a insistat pe ad-on-ul mansardei aparente, tocmai pentru suprainaţarea spaţiului din living şi pentru a caştiga o sursa suplimentara de lumina naturala. Ferestrele de mansarda VELUX au utilitate maxima in dressing şi baie, oferind lumina si ajutand la realizarea ventilatiei naturale. Viziunea arhitectului a fost pusa in practica intocmai, „spaţiile se dezvaluie treptat şi capata noi valenţe in funcţie de momentul zilei şi de cantitatea de lumina care patrunde in obiectul de arhitectura, efect realizat cu ajutorul ferestrelor de mansarda VELUX.”

Prinşi in viteza vieţii moderne, avem tendinţa de a simplifica şi raţionaliza lucrurile frumoase din jur. Un proiect de casa nu este doar un proiect de locuire, ci şi o interpretare de simboluri şi viziuni arhitecturale.

Pentru exemple de proiecte la fel de inspirate, vizitati velux.ro.

Related posts

Cum să gletuiești pereții în 5 pași simpli și eficienți

Adina Meyers

Spatii functionale si ergonomice intr-un apartament nou

Adina Meyers

Avantajele pardoselilor din bambus pentru casa ta

Adina Meyers