Ghimbirul (Zingiber officinalis) este o plantă provenită din legendara Indie. De la ghimbir se folosesc rădăcinile foarte bine dezvoltate ale plantei, ramificate, cu coajă de culoare bej-cenuşie şi cu un gust puternic picant.
Consumate proaspete au, pe lângă gustul picant, şi o aromă extrem de placută, care aduce oarecum cu cea a cojii de lămâie sau de grepfruit. Deşi e foarte folosit în alimentaţie, ghimbirul este considerat o plantă medicinală de primă mână, sute de studii medicale fiindu-i consacrate în totalitate.
Ghimbir – proprietăţi şi moduri de utilizare
Reţetă: Pentru a beneficia de gustul şi de aroma subtilă a ghimbirului, dar şi de forţa sa terapeutică deosebită, vă recomandăm în continuare câteva forme de preparare tradiţionale:
Sirop de ghimbir
Se spală bine rădăcinile de ghimbir şi apoi se dau prin răzătoarea mică, după care imediat, ca să nu se oxideze, se pun într-un borcan şi se adaugă deasupra miere de albine, în proportia 1:2, adică la o lingură de ghimbir ras se pun 2 linguri de miere. Se lasă să stea 2 săptămâni, după care se filtrează, obţinându-se un sirop semi-limpede, cu gust puternic picant şi foarte parfumat.
Dulceaţă naturală de ghimbir
Se obţine din ghimbirul ras rămas dupa extragerea siropului. Peste acesta se adaugă miere cât să îl cuprindă şi să rămână un strat de două degete deasupra. Rezultă o mixtură puternic picantă, care se ia ca tonic digestiv, ca antiseptic faringian şi ca stimulent nervos.
Suc proaspăt de ghimbir
Se obţine la mixer/blender. În vasul acestuia punându-se un litru de apă, o lingură de ghimbir măruntit, trei linguri de miere, o lămâie tăiată în patru şi două mere mărunţite. Se mixează bine, apoi se filtrează, rezultând un suc parfumat, puternic picant şi cu efecte terapeutice extraordinare.
Utilizări medicinale:
- Întăreşte sistemul imunitar
- Eficient în stări de greaţă şi vomă: se consumă un pahar de suc de ghimbir obţinut. Este un remediu eficient pe termen scurt.
- Răceală şi gripă: sucul proaspăt de ghimbir este bun pentru un nas înfundat, dureri de cap, tuse sau febră.
- Stimulează pofta de mâncare şi digestia
- Calmează durerile abdominale
- Are efect anti-inflamator şi analgezic
- Scade nivelul colesterolului rău şi tensiunea arterială
- Ameliorează simptomele afecţiunilor respiratorii şi reduce alergiile de sezon