Tablourile şi fotografiile pot schimba radical o locuinţă. Pe lângă faptul că o înfrumuseţează, îi dau culoare, o fac mai primitoare şi îi imprimă un aer personal, aceste obiecte pot deveni o încântare pentru ochi, dacă le poziţionaţi corect şi armonios, în funcţie de câteva reguli ce ţin de echilibrul vizual.

1. Nu aşezaţi tablourile la întâmplare! Dacă le agăţaţi prea sus sau prea jos ori în locuri lipsite de vizibilitate, le veţi scădea din valoare şi frumuseţe. Iată la ce înălţime trebuie să le expuneţi: tablourile mici şi cu desen fin (grafică, gravură sau fotografii) – sub înălţimea medie a câmpului vizual (150 cm); tablourile mari, cu o expresivitate puternică – în spaţii deschise; tablourile de dimensiuni mijlocii – la înălţimea câmpului vizual (160 cm).

2. O altă regulă foarte importantă spune că tablourile trebuie poziţionate întotdeauna la nivelul ochilor. Dacă amplasaţi un tablou deasupra canapelei din living, nu lăsaţi prea mult spaţiu între aceasta şi perete. Spaţiul ideal este de 5-15 centimetri. În cazul în care distanţa va fi mai mare, ochiul privitorului se va îndrepta către perete, şi nu către lucrare.

3. Vă aflaţi în faţa unui perete mare şi gol şi nu ştiţi ce variante aveţi? Ei bine, fie agăţaţi un singur tablou mare, fie expuneţi mai multe tablouri, dar mai mici, sau chiar un multicanvas.

4. Evitaţi să aşezaţi tablourile pe acelaşi perete cu fereastra, contre-jour, pentru că nu vor fi puse în valoare în timpul zilei. Nici amplasarea în faţa ferestrei nu este una prea fericită, deoarece vor apărea reflexe luminoase supărătoare.

5. Nu agăţaţi un tablou mic pe un perete mare, pentru că va părea ridicol. Şi invers, nu supraîncărcaţi un perete mic cu un tablou prea mare.

6. Dacă vreţi să creaţi un grupaj dinamic, concentraţi în mijlocul peretelui tablourile mari, iar pe cele mai mici, în jurul acestora.

7. În ceea ce priveşte fotografiile, pentru un efect plăcut, aşezaţi-le liniar, la o distanţă egală de podea şi cu un spaţiu între rame de aproximativ 10 centimentri.

8. Intenţionaţi să grupaţi mai multe tablouri sau fotografii cu rame şi forme diferite şi nu ştiţi cum? Faceţi următorul exerciţiu: imaginaţi-vă că desenaţi pe perete un pătrat, dreptunghi sau oval şi că în această formă geometrică aşezaţi lucrările. Puneţi în centru piesa cea mai mare sau pe cea mai de impact, iar în jurul ei amplasaţi-le pe celelalte.

Sursa foto: www.shutterstock.com, www.pinterest.com

Related posts

Cum alegeti culorile casei

Adina Meyers

Românii, mult mai preocupați de reamenajare în perioada pandemiei. Magazinele de bricolaj, la mare căutare

Adina Meyers

Renovare acoperis – Muzeu Furnica-Minovici

Adina Meyers