Chiar daca au parasit de mult casa copilariei, majoritatea oamenilor raman profund atasati de aceasta si se intorc, peste ani, sa aiba grija de ea. In timp insa, casa veche a parintilor sau a bunicilor se degradeaza, mai ales daca a ramas nelocuita o vreme indelungata.

Cauzele degradarii sunt determinate de regula de conditiile ambientale la care este expusa constructia, dar si de cauze  chimice – precum fenomenul de carbonatare a betonului (dioxidul de carbon,  prezent in aer si in apa, reactioneaza cu componentii alcalini din beton, formand carbonatul de calciu, reactie chimica ce reduce PH-ul betonului si astfel favorizeaza initierea reactiei de oxidare a fierului, formand rugina; aceasta creeaza tensiuni superioare rezistentei la rupere a betonului, astfel stratul de beton care proteja armatura se desprinde, expunand-o direct la coroziune prin ruginire).

De asemenea,  alternanta ciclurilor de inghet – dezghet accelereaza fenomenul de degradare, care este cu atat mai grav cu cat betonul este mai poros, stratul de acoperire cu beton peste armatura este mai redus si cu cat calitatea betonului este mai slaba.

Totusi, chiar daca procesul de degradare a atins un stadiu destul de avansat, structura de beton a casei poate fi reconsolidata si reparata.

Orice interventie se va realiza dupa un studiu atent al structurii, pentru a stabili exact ce anume a provocat degradarea constructiei. Daca e vorba despre agresiuni datorate conditiilor de mediu, scopul principal al interventiei de reparare trebuie sa fie acela de a opri substantele chimice care penetreaza betonul si cauzeaza deteriorarea acestuia.

Dupa indepartarea betonului deteriorat si curatarea suprafetelor, armaturile existente se protejeaza cu un mortar special, pentru a preveni noile fenomene de coroziune.

Recomandarea noastră este să folosiți Mapefer 1K, de la Mapei. Acesta este un mortar monocomponent pe baza de ciment, cu alcalinitate ridicata si inhibitori de coroziune, pentru protectia anticoroziva a armaturilor de fier. 

Mapefer 1K asigura protectia anticoroziva a armaturilor, dar si aderenta mortarelor de reparatii, la armaturi si la betonul adiacent armaturii. Mortarul de protectie se aplica in doua straturi, numai pe armaturi bine curatate, preferabil prin hidrosablare, aduse la stadiul de „metal alb”.

Mapefer 1K se prepara cu 1-1,1 litri de apa si se aplica manual, cu pensula. Amestecul are timp de lucrabilitate 60 minute la o temperatura de +20°C. Timpul de asteptare intre straturi este de 2 ore in, iar de la aplicarea ultimului strat pana la aplicarea mortarului de reparatie nu trebuie sa treaca mai mult de 24 de ore.

Pentru refacerea stratului de beton va recomandam Mapegrout T60, un mortar monocomponent cu contractie compensata, armat dispers cu microfibre, tixotropic, rezistent la agresiunea sulfatilor. 

Acesta poate fi folosit pentru refacerea structurilor degradate din beton – de exemplu: refacerea betonului de acoperire la structuri deteriorate din beton armat datorita distrugerii si exfolierii betonului prin ruginirea armaturilor, umplerea rosturilor rigide, reparatii la structuri prefabricate din beton.

Un sac de Mapegrout T60 se prepara cu 4,1-4,3 litri de apa la aplicarea manuala sau  4,2-4,4 litri de apa la aplicare mecanizata cu pompa. Amestecul are timp de lucrabilitate de 60 minute la +20ºC. Grosimea de aplicare este de 20 mm pe strat suport nearmat si de 40 mm pe strat armat cu plasa metalica sudata .

O data ce ati reconsolidat si reparat elementele din beton  degradate, casa copilariei isi va putea recapata farmecul de altadata.

 

Related posts

Advertorial: Tendinte in amenajari exterioare 2017 – Pavelele de mari dimensiuni, partea I

Adina Meyers

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre casele din lemn – avantaje, dezavantaje si costuri

Adina Meyers

Cum ar fi lumea fara un sistem control acces performant?

Adina Meyers