Printre primii care au adus in discutie stilul minimalist se afla arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, a carui expresie „Less is more!" descrie arta aranjarii elementelor strict necesare pentru un trai confortabil, dar si pentru crearea unei simplitati vizuale placute.

Acest arhitect a incercat sa convinga oamenii ca esenta crearii unui ambient minimalist se bazeaza pe regulile repetitiei elementelor de acelasi fel si ale jocurilor de linii si planuri, dar si ale unei cromatici „potolite” cu accente vii pe ici pe colo.

Astazi, in epoca moderna, stilul minimalist este imbratisat de foarte multe familii tinere care pun un accent deosebit pe functionalitatea unui interior. Rezultatul consta intr-un spatiu mobiliat cu piese simple, dar ingenioase ca linie si forma, completate intr-un mod neasteptat si deloc monoton de un corp de iluminat, un covor, un fotoliu sau o masuta de cafea, care impreuna vor oferi senzatia unui spatiu memorabil.

Contrar tuturor prejudecatilor, un spatiu minimalist nu este unul rece, ci din contra, cu putina imaginatie, este unul primitor, confortabil si perfect adaptat personalitatii si gusturilor proprietarilor. Marele avantaj al acestui stil este ca, avand o baza simplista, orice obiect de mobilier sau orice decoratiune care va place, oricat de neobisnuita sau colorata ar fi, isi poate gasi locul.

Acest principiu se aplica si in cazul arhitecturii minimaliste a carui presupusa monotonie este sparta de o terasa eleganta, de o fatada placata cu piatra sau cu lemn, de un balcon sau de spatii vitrate de mari dimensiuni cu forme geometrice indraznete.

Eleganta stilului minimalist isi are originea in cultura japoneza, care poate influenta amenajarea teraselor, a tamplariei sau a gradinii. In plus, in stilul minimalist se recomanda introducerea elementelor de origine vegetal-naturala (plante, flori, ramuri de copaci).

Caracteristicile stilului minimalist:

– Este redus si stilizat doar la elementele necesare;
– In anii ΄60, termenul de „minimalism” a devenit la moda, definind in primul rand un stil de arta si mai apoi de design;
– Este bazat pe un proces ce reduce arhitectura la conceptiile sale esentiale de spatiu, lumina si forma;
– Este inspirat si influentat de traditia amenajarilor din spatiile Asiei indepartate (China, Japonia);
– In Europa apare sub forma stilurilor moderniste De Stijl (Olanda – 1917), Bauhaus (Germania), International Style, Art Deco;
– In general, se folosesc cel mult doua culori predominante (incluzand aici si non-culorile alb si negru) si o a treia, pentru accente;
– Materiale: suprafete lacuite, nichelate, otelite si sticla.

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

25 de idei fascinante pentru decorul de Craciun

Adina Meyers

Casuta de pe deal

Adina Meyers

Casa in stil mediteraneea langa padure

Adina Meyers