Un aspect foarte important in constructia unei case este alegerea materialelor, atat cele privitoare la realizarea structurii, cat si a finisajelor. Daca va ganditi sa faceti economii atunci cand va construiti casa, trebuie sa stiti ca realizarea structurii de rezistenta nu este momentul potrivit pentru a cauta chilipiruri! Sfatul nostru este sa folositi numai materiale de constructie omologate si certificate, care sa ofere garantia lucrului bine facut.

Structura de rezistenta trebuie sa faca fata cu brio propriei greutati a casei, dar si fortelor seismice, intemperiilor si trepidatiilor. Ea preia greutatea proprie, plus cea utila (oameni si mobilier), prin intermediul planseelor, apoi prin grinzi si o transmite peretilor si stalpilor, care, prin intermediul fundatiilor, o transmit mai departe solului.

In functie de buget, de arhitectura dorita si, nu in ultimul rand, de gustul personal, structura de rezistenta a unei case poate fi realizata fie din cadre de beton armat, fie din cadre de lemn sau pereti de lemn, ori din pereti portanti de caramida.

In Romania, cel mai utilizat sistem este cel din cadre de beton armat monolit. Aceasta se realizeaza dintr-o retea de elemente orizontale (grinzi) si verticale (stalpi) din beton armat monolit rigidizati in plan orizontal prin plansee de beton armat.

Betonul este cel mai ieftin material de constructii de rezistenta si, spre deosebire de lemn sau metal, nu necesita tratamente speciale (de ignifugare sau antiseptice). In plus, prepararea si punerea in opera se fac usor, direct pe santier, fara a fi necesar vreun echipament suplimentar. Unul dintre dezavantaje ar fi timpul prelungit de ajungere la capacitatea maxima de portanta.

Armatura, acele bare de otel inglobate in beton, joaca un rol esential in preluarea eforturilor ce apar in timpul unui cutremur, marind rezistenta betonului si conferindu-i elasticitatea necesara pentru a face fata socurilor.

Pentru cladirile de locuit, unifamiliale sau duplexuri, se poate alege oricare tip de structura de rezistenta: structura de beton armat in cadre, structura cu cadre de lemn sau pereti de lemn, structura din pereti portanti de caramida (in care panourile de zidarie portanta sunt incadrate de stalpisori si centuri de beton armat), etc.

“Putem spune ca, in general, o locuinta unifamiliala cu structura de rezistenta din caramida portanta, pentru aceeasi suprafata, ajunge sa fie mai scumpa decat o casa cu structura din cadre din beton armat, din cauza exigentelor de proiectare la structurile cu zidarie portanta din Romania. Dar, este tot atat de adevarat ca o casa din zidarie, cu o anumita conformare arhitecturala regulata, poate fi la fel de ieftina ca una cu structura din cadre de beton armat”, explica ing. Alin Caprita.

“Acelasi lucru este valabil si pentru casele din lemn, cu amendamentul ca in Romania nu exista o traditie privind acest tip de case din lemn, gustul oamenilor fiind indreptat catre celelalte tipuri. Dar asta nu inseamna ca lemnul ca structura de rezistenta nu poate satisface aceleasi exigente ca toate celelalte tipuri”, adauga specialistul.

Structuri alternative

Structura din otel laminat la cald – recomandata pentru cladirile inalte, multietajate. Structura este formata din stalpi si grinzi din otel si plansee din beton. Pentru ca este un sistem felxibil, necesita adaugarea unor elemente diagonale denumite contravantuiri, pentru a limita deplasarea pe lateral a cladirii in cazul cutremurelor sau a vanturilor puternice.

Structura din otel cu profile indoite la rece – reprezinta un sistem similar cu cel intalnit la structurile din lemn, modulare, din panouri portante, doar ca in locul montantilor din lemn se folosesc elemente din otel cu peretii subtiri, obtinute prin indoirea unor foi de tabla. Cu toate ca este un sistem foarte rapid in executie, nu este si foarte confortabil.

Structura mixta din otel-beton – este un sistem relativ nou, folosit mai ales in zone seismice si la cladiri foarte inalte. Acesta este o combinatie intre structura in cadre si cea din otel, sporind astfel rezistenta ambelor materiale.

Posibilitati de finantare

Cu totii stim ca orice constructie se face cu cheltuiala mare, de aceea, daca aveti nevoie sprijin financiar, va recomandam sa apelati la un produs financiar eficient care are randamente foarte bune in perioada de economisire si costuri mici in perioada de creditare – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire. De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%.

 

 

Related posts

Lambriul din lemn, haina de iarna a casei tale

Adina Meyers

Bucură-te de mai multă lumină naturală cu noua generație de ferestre de mansardă de la VELUX

Adina Meyers

Seminee pentru interioare moderne

Adina Meyers