Forma casei aduce aminte de conacele boieresti care se gaseau prin secolul al XIX-lea in jurul Bucurestiului, dar in ciuda acestui aspect peste care pare ca au trecut numerosi ani, este perfect ancorata in cotidian. Manoir du Lac se diferentiaza de casele din zona, in primul rand, prin aspectul rustic, cu acoperisul facut din stuf. Adus direct din Tulcea, acesta a fost folosit in detrimentul tiglei sau al tablei metalice.

Optiunea pentru acest tip de invelitoare a fost determinata atat de grija pentru natura cat si de pozitionarea pe malul lacului. Un acoperis de stuf inseamna, pe langa aspectul deosebit, o buna izolatie termica si fonica. Constructia acestuia se incepe cu partea de jos, unde se asaza doi snopi, iar odata cu inaintarea in inaltime se pun mai multi, in jur de 4-6. Snopii au cam 30-40 cm grosime si1,5 m lungime.

La final, stuful se leaga la mijloc si in partea finala, iar varfurile se lasa pe parti. In partea de sus se pune lemn, care impiedica aceste varfuri sa se ridice din cauza vantului. Pentru a se ajunge la forma aceasta, a fost nevoie insa ca acoperisul din stuf sa fie raschetat si modelat. Sistemul constructiv, desi este unul modern, nu poate fi ghicit decat in cazul in care constructorii releva acest lucru. Fundatiile sunt continue, din beton armat, iar zidaria este de caramida cu samburi de beton armat.

Nu focului, ploilor sau rozatoarelor!

E bine de stiut ca nu exista riscul sa va ploua in casa daca aveti invelitoare de stuf deoarece ploaia uda doar primele straturi de stuf. Din fericire, snopii se monteaza peste gips-carton, care este fixat pe niste grinzi. Mai mult, acoperisul trebuie sa aiba o anumita panta, iar intre stuf si tavan exista un gol de aer care nu permite infiltrarea apei. Focul nu este un element care sa ingrijoreze deoarece exista un mod modern de montare a stufului in baloturi foarte stranse, lucru care nu permite focului sa se propage. Mai mult, exista numeroase substante ignifugante.
Nici rozatoarele nu sunt interesate de stuf, iar pasarile sunt indepartate pentru ca montarea acestui tip de invelitoare presupune si montarea unei plase metalice, cu ochiuri foarte mici.

Atentie la detalii!

Se spune ca prima impresie este decisiva! La fel sta treaba si cand vine vorba despre case, deoarece exteriorul este cel care se vede prima data, reprezentand un fel de carte de vizita a proprietarului. Asadar, detaliile arhitecturale sunt cele care fac diferenta. Solutiile constructive alese au si ele un rol important deoarece contribuie la confortul locatarului.

Acelasi material a fost utilizat la plansee, grinzi si centuri. Nu putea lipsi termoizolatia care este din polistiren de densitate 20 kg/metru cub, in grosime de 20, respectiv 100 de mm. Confortul este necesar in orice locuinta, tocmai de aceea in curte a fost montat un generator electric care intra in functiune atunci cand intervine o avarie la principalele sisteme electrice care deservesc locuinta. Interiorul atrage atentia prin grija pentru detalii. Acestea personifica intreaga locuinta si o transforma in ceva unic.

Finisajele de calitate sunt alcatuite din travertin galben, teracota si calcar alb, toate acestea fiind aduse de peste hotare. Se remarca formele rustice ale dulapurilor din bucatarie si mai ales semineul rustic amplasat sub scara. Per ansamblu, casa este o imbinare perfecta intre stilul rustic si beneficiile de confort ale unei case moderne. 

Autor: Anca Ghiorghiu

Related posts

Cum pregătești pereții pentru aplicarea lavabilei

Adina Meyers

Care este culoarea vedeta a anului 2011?

Adina Meyers

Amenajările interioare la început de an, o dezbatere cu designerul Irina Constantin

Adina Meyers